Yleinen

Viime aikoina lukemani kirjat: Poika raidallisessa pyjamassa, Vegetaristi, Bodomin arvoitus ja pari muuta

Rakastan lukemista ja rakastan kirjoja. Olin pienenä varsinainen lukutoukka (niin kova, että halusin jopa tilata lukutoukka-tekstin Nokia 3310 taustakuvaksi… en saanut) ja nyt olen koittanut herättää lukuinnostusta uudestaan henkiin. Tenttiin lukemisen vastapainoksi haluan lukea jotain kevyempää ja oikeasti mielenkiintoista tekstiä. Pyrin lukemaan iltaisin ennen nukkumaanmenoa ja vapaa-aamuisin sängyssä saadakseni kivan startin päivään. No, mennään itse asiaan. Tässä postauksessa esittelen kirjat, jotka olen viimeksi lukenut, ja kerron oman arvioni niistä.

Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää, Jos olisit tässä & Elä rohkeasti


Louisa Clarke on englantilaisessa pikkukylässä asuva nainen, joka elää läpikotaisin tuttua ja rauhallista elämää. Hän aloittaa työt entisen seikkailijan, onnettomuudessa neliraajahalvaantuneen Will Traynorin henkilökohtaisena avustajana. Elämänhalunsa menettänyt Will haluaa eutanasian, ja tekee vanhempiensa kanssa sopimuksen kuuden kuukauden koeajasta, jonka jälkeen hänen vanhempansa avustavat häntä eutanasiassa. Kun Louisa kuulee sopimuksesta, alkaa hänen elämänsä hurjin puolivuotinen…


Moyesin trilogia Louisa Clarkesta on monipuolinen, avartava, opettavainen ja ajatuksia herättävä. Vaikka Louisan ajatusmaailma on välillä rasittava, hänen sarkasiset kommenttinsa ja asenteensa naurattavat ääneen. Kirjoissa on hieman hidas alku, mutta parinkymmenen sivun kahlauksen jälkeen tarina koukuttaa niin, ettei kirjoja malttaisi laskea käsistään. Louisa on ihana, ärsyttävä, samaistuttava ja mahtava hahmo tähän trilogiaan. Ensimmäisessä kirjassa keskitytään Louisan tarinaan Willin kautta. Toisessa osassa Louisa yrittää elää Willin oppien mukaan, ja kolmannessa osassa hän levittää siipensä elääkseen rohkeasti toisessa maassa. Kerro minulle jotain hyvää on koskettava ja ihana kirja, jonka jälkeen itse halusin tietää jatkoa Louisan tarinalle. Elä rohkeasti -kirjan jälkeen tarina on valmis, ja lukijalla tyytyväinen olo. Suosittelen lämpimästi!


34

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa

Poika raidallisessa pyjamassa on tarina, jota on vaikea kuvailla. On tärkeää, että aloitat kirjan lukemisen tietämättä liikaa sen juonesta.


Näin kertoo kirjan takakansi, ja kirjan luettuani olen aika lailla samoilla linjoilla. Sen verran voin kuitenkin paljastaa, että kirja sijoittuu Natsi-Saksan aikaan ja tapahtumiin. Kertojana toimii yhdeksänvuotias Bruno-poika, jonka silmin maailma on paljon todellisuutta viattomampi. Natsiperheen poika tutustuu pieneen juutalaispoikaan, joka asuu aidan toisella puolella. Pojat ystävystyvät, ja kirja kertoo kauniin, traagisen tarinan kahden lapsen ystävyydestä yli rajojen. Kirja on koskettava ja sydäntä raapiva. Loppuun päästyäni mulle jäi henkisesti ihan järkyttävä olo useaksi päiväksi, mutta silti ja ehkä juuri siksi kirja oli yksi parhaista lukemistani teoksista ikinä.


2

Han Kang: Vegetaristi

Yeong-hye on vaatimaton, perinteisessä avioliitossa Etelä-Koreassa elävä nainen. Hän päättää lopettaa lihansyönnin nähtyään brutaaleja painajaisia. Yeong-hyen aviomies, lanko eikä sisarensa hyväksy hänen päätöstään, mutta aina muiden tahtoon suostunut Yeong-hye jatkaa kapinointiaan. Kirja on jaettu kolmeen osaan; ensimmäisessä kertojana toimii Yeong-hyen aviomies, toisessa hänen lankonsa ja kolmannessa siskonsa In-hye. Kirja on voittanut Booker-palkinnon vuonna 2016.


Omasta mielestäni tämä kirja oli todella outo. Tiedättekö, kun joskus lukee jotain minkä ymmärtää olevan todella syvällistä ja taiteellista, mutta itse ei osaa aivan nähdä sitä kaikkea. Oletin kuvailun perusteella kapinahenkistä, suorasanaista kirjaa, mutta luin hämmentävän ja taiteellisen opuksen. Pidin kirjassa siitä, miten siinä näkyi Etelä-Korean kulttuurin sanomatonta ja rivien välistä luettavissa olevaa kulttuuria perheiden sisällä. Kirjaa oli ihan kiva lukea ja yrittää tehdä tulkintoja asioista, mutta lopputulos oli eniten vain hämmentynyt. Jos jotain jäi kiinnostamaan mystinen kirja, suosittelen lukemaan sen ja kertomaan omia lukukokemuksesta heränneitä tunteita ja ajatuksia.


5

Jorma Palo: Bodomin arvoitus

Helluntaina 1960 Helsingin Kirugiseen sairaalaan tuli tai sinne tuotiin mies, joka teeskenteli tajutonta mutta vaikutti muuten terveeltä. Hän pesi yöllä käsiään bensiinillä. Vain vuorokautta aikkaisemmin Bodominjärven rannalla Espoossa oli surmattu raa’asti kolme telttailevaa nuorta ja pahoinpidelty neljättä.


Jos olet kiinnostunut Bodominjärven murhamysteeristä, lue tämä kirja. Kirjailija Palo toimi lääkärinä sairaalassa, ja hän kollegoineen on varma murhaajan henkilöllisyydestä. Itseäni kiinnostaa Bodominjärven mysteeri älyttömän paljon, ja kirjasta selviää epäiltyyn murhaajaan liittyen asioita, joita en ole muualta päässyt lukemaan. Kirja on mielenkiintoinen ja vahvisti omaa epäilyäni murhaajan henkilöllisyydestä. Toisinaan Palon höpinät omaan elämäänsä liittyen saavat mielestäni liikaa palstatilaa, mutta pääasiassa fokus pysyy murhaajan selvittämisessä.


61

Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä

Mielikuvituspoikaystävä kertoo kaiken, mitä olet aina halunnut tietää sinkkuelämästä sekä paljon sellaista, mitä et olisi välttämättä halunnut tietää. Henriikka Rönkkösen sinkkuelämän monipuolisista vaiheista ja miessotkuista kertova kirja on ronski ja humoristinen teos, jonka lukeminen on jokaisen omalla vastuulla.


Olin kuullut mielikuvituspoikaystävästä niin paljon hyvää, että uteliaisuuteni heräsi. Lopulta fiilikseni kirjasta olivat hieman ristiriitaiset: toisaalta nauroin ääneen monessa kohdassa, mutta toisaalta taas kirja oli makuuni välillä jopa liian ronski. Ihan jokaista nännikarvapohdintaa mun ei olisi tarvinnut saada lukea, mutta toisaalta ne tekivät kirjasta juuri rönkkösmäisen ja sen, miksi tyrskin nolostuneena ääneen muutamalle kohdalle. Hassuinta on se, että kirjan luettuani minun teki mieli alkaa itse kirjoittaa omaa kirjaani. Inspiroiva kirja siis, tosin ehkä eri tavalla kuin Rönkkönen sen tarkoitti. Lukukokemus oli kuitenkin enemmän positiivinen, vaikken kirjaa maasta taivaisiin hehkutakaan.


Ovatko nämä kirjat sinulle tuttuja? Mitä itse piditte kirjoista
? Vinkatkaa myös omia suosikkikirjojanne, joita voin pistää lukulistalle!

2 Comments

  1. Oon nähny ton Poika raidallisessa pyjamassa vaan leffana ja se on kyl karmee!! Ja siks myös upee. Voin kuvitella, et kirja on yhtä musertava. Toi bodom -kirja herätti mun kiinnostuksen! Ite vinkkaisin kirjaa Kaikki rahasta, joka oli tosi mielenkiintosta luettavaa, vaikka voi kuulostaa puisevalta. Paljon hyödyllistä juttua raha-asioista ja nyt itekin oon vakuuttunu, että pitäis pikimmiten alottaa sijoittaminen! 😀

  2. Mä en ole (vielä) nähnyt sitä leffaa, kun haluan aina lukea kirjat ennen leffoja. Ehkä kirjan jännitysmomentti vähän kärsii jos tietää loppuratkaisun, mutta suosittelen silti lukemaan sen. Se on hyvin kirjotettu ja itse ainakin eläydyin täysin siihen maailmaan, jonka vuoksi kirja sitten koskettikin niin paljon. 🙂 Bodomin arvoitus kannattaa myös lukea! Itse sain siitä paljon vahvistusta arvaukselleni murhaajasta, ja tosiaan hänestä kerrotaan kaikkia mielenkiintoisia pikkuseikkoja, mitä ei muualta ole tullut vastaan. Hänet esimerkiksi voidaan helposti yhdistää myös muihin, ratkaisuttomaksi jääneisiin murhiin, vaikka syyllinen näyttää olevan ilmiselvä… No, suosittelen itse lukemaan loput. 😀 Kirjan tyyli saattaa aluksi olla vähän outo, mutta siihen tottuu nopeasti.

    Kaikki rahasta onkin tuttu kirja! En ole sitä lukenut, mutta monesti miettinyt, onko se lukemisen arvoinen. Muakin kiinnostaa sijoittaminen ja ehkä siitä saisi hyvää potkua aloittamiseen, vihdoin. Tai edes asp-tilin avaamiseen. 😀 Kiitos vinkistä, ehkä mä ton otan nyt lukulistan jatkoksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: