VASTUULLINEN JOULUKALENTERI – LUUKKU NELJÄ

Joulukalenterin viimeisessä luukussa pohditaan sitä, millainen on ekologinen joulupöytä. Voiko vegaaninen joulupöytä olla hyvä? Onko pakko syödä rosollia jos ei tahdo? Miten loihtia kaikille joulupöytään istuville toiveet täyttävä ruoka?

Luo omat jouluruokaperinteet

Tiedän, että suomalainen perinnejouluruoka on monelle iso juttu. Tiedän myös, että todella moni ei välitä jouluruoasta ollenkaan, mutta syö sitä silti, koska on pakko. Kerron nyt yhden asian: ei ole pakko.

Varsinkin nyt, kun todennäköisesti moni viettää joulun pienemmällä porukalla, kannattaa miettiä joulupöydän antimia tarkemmin. Jos kukaan ei tykkää rosollista, voisiko sen jättää pois kokonaan pöydästä? Jos kinkusta jää aina yli, voisiko sen tilalle laittaa sellaista pääruokaa, josta kaikki tykkäävät?

Jouluruoan ei tarvitse myöskään olla niitä perinteisiä laatikoita ja kinkkua. Miksi ette tekisi sopimusta, että jokainen jouluateriaan osallistuva saa päättää yhden ruokalajin? Joulupöydän on kuitenkin tarkoitus koostua herkullisista ruoista, ja niiden rosollien väliin mahtuu ihan hyvin vaikka ranskalaisia tai uunigratiinia, jos sellaista mieli tekee.

ekologinen-joulupoyta

Valmista ruokaa maltilla

Roskiin heittäminen ei ole ikinä ekologinen teko, joten varmista, ettet tee ruokaa liikaa. Jouluna on monella tapana tehdä ruokaövereitä, ja samaa ruokaa vedetään vielä viikonkin jälkeen, vaikka vaihtelua tekisi mieli ja jouluruoat tursuavat korvista ulos.

Kukaan ei pakota syömään perinneruokaa, jos ei siitä tykkää. On oikeasti ekoteko jättää joulupöydästä pois ne ruoat, jotka päätyisivät lopulta vain biojäteastiaan tai joita syötäisiin hampaat irvessä.

Mitäpä jos tekisit enemmän maistelupöydän, jossa on vähän kaikkea? Tai aiempia neuvoja noudattaen vähän kaikkea sellaista, mistä tykätään ja vaikka enemmän sitä, mistä tykätään todella paljon.

ekologinen-joulupoyta

Unohda stressi jouluruoasta!

Tänä vuonna (toivottavasti) joulupöytäseurueet ovat maltillisen kokoiset. Toivon, että myös ihmisten miellyttämishalu rauhoittuu ja joulusta tulee rentouttavampi. Pääasia on, että kaikille on ruokaa tarjolla ja vatsat tulevat täyteen, ei se, että on mahdollisimman laaja joulupöytäkattaus. Stressi ovesta ulos ja joulurentoutusta tilalle!

Loppuun vielä esimerkki käytännön toteutuksesta: me vietämme joulun tänä vuonna kahdestaan, emmekä kumpikaan ole suuria perinteisen jouluruoan ystäviä. Meidän ruokapöydässä ei siis tänä vuonna nähdä lainkaan perinneruokia. Sen sijaan ajattelimme tehdä ehkä itse hampurilaisia, ja ostimme varmuudeksi jo pakastepitsatkin, jos niitä tekee aattona enemmän mieli. Idea oli, että syömme juuri sitä mitä haluamme. Lisäksi ostimme niitä jouluherkkuja, kuten suklaita ja karkkeja, joista pidämme eniten. Meille on tulossa siis perinteistä poikkeava, mutta erittäin herkullinen joulu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: