Luin taannoin blogia, jota kirjoitti leukemiaan sairastunut tyttö. Hän kertoi elämästään sairauden kanssa. Kirjoittaja oli sairaalassa, odotti kantasolusiirtoa, joka pelastaisi hänet.

Siirtoa ei tullut. Sopivaa luovuttajaa ei löytynyt. Tyttö kirjoitti yhden postauksen, jossa kertoi voivansa paremmin. Seuraava postaus oli alamäkeä, ja sen jälkeen blogi hiljeni lopullisesti.

Verenluovutus on monelle tuttua hommaa, ja vaikka ei olisi itse luovuttanut, on jokainen varmasti kuullut verenluovutuksesta. Kantasoluluovutus taas on monille täysin vieras aihe, vaikka kantasolujen luovuttaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin verenluovutus.

Mitä kantasolut ovat?

Veren kantasolujen siirtoa käytetään hoitona muun muassa leukemiassa, eli verisyövässä. Kantasolusiirto on potilaan viimeinen toivo parantua sen jälkeen, kun kaikki muut keinot on käytetty. Näin sanotaan Veripalvelun sivuilla, enkä olisi sitä itse osannut selkeämmin kirjoittaa. Kantasolujen tehtävän ja koostumuksen sijaan tärkeämpää on kertoa, että luovutetuilla kantasoluilla voi pelastaa toisen ihmisen hengen. Potilaan viimeinen oljenkorsi.

Mikä on Kantasolurekisteri?

Kantasolurekisteri on Punaisen Ristin Veripalvelun rekisteri, jossa pidetään tietoja mahdollisista kantasolujen luovuttajista. Rekisteriin liittyminen ei velvoita vielä mihinkään, mutta liittyjien tulee silti olla tosissaan valmiita luovuttamaan. Rekisteriin liittyjä ei välttämättä ikinä käy luovuttamassa kantasoluja. Tietoja pidetään rekisterissä, ja kun kantasolut mätsäävät niitä tarvitsevan potilaan kanssa, tulee henkilölle kutsu saapua luovuttamana. Homman voi perua koska tahansa, mutta kannattaa pitää mielessä, että perumisesta johtuen potilas voi menettää aikaa, jotka ovat potilaan tilassa kallisarvoisia. Eli jos liityt rekisteriin, älä peräänny.

Luovuttamaan lähdetään siis vain siinä tapauksessa, että on löytynyt potilas, joka tarvitsee kantasoluja heti. Eli kyse on todellisesta hengenpelastustehtävästä.

Miten kantasoluja luovutetaan?

Kantasoluja voi kerätä kahdella tavalla: verenkierrosta tai luuytimestä. Suurin osa luovutuksista tehdään verenkierron kautta. Rekisteriin liittyvien tulee pystyä luovuttamaan kummalla tahansa näistä vaihtoehdoista.

Keräys verenkierrosta:

Kantasolut saadaan siirtymään luuytimestä verenkiertoon valkosolukasvutekijän avulla. Kasvutekijä on aine, jota on normaalistikin elimistössä pieniä pitoisuuksia. Kantasolujen keräämiseksi verenkierrosta luovuttajalle annetaan kasvutekijäpistos 4–5 peräkkäisenä päivänä. Luovuttaja saapuu Helsinkiin kasvutekijähoidon ajaksi ja saa päivittäin pistoksen Meilahden sairaalassa. Keräys tapahtuu kyynärtaipeisiin asetettujen kanyylien kautta. Keräys kestää 5–6 tuntia kerrallaan ja se tehdään yhtenä tai kahtena peräkkäisenä päivänä. Kantasolut kerätään kyynärtaipeesta ilman nukutusta, eikä se vaadi luovuttajan jäämistä sairaalaan. Luovuttaja on sairauslomalla kasvutekijähoidon ja solujen keräyksen ajan sekä pari päivää toimenpiteen jälkeen.

Keräys luuytimestä:

Kantasolujen keräys luuytimestä tapahtuu nukutuksessa. Luuydintä imetään neuloilla pienissä erissä pakaroiden yläpuolelta, lantioluun sisältä. Luuydintä kerätään 300–1200 ml ja keräys kestää reilun tunnin. Luuytimenluovuttaja tulee sairaalaan keruuta edeltävänä päivänä. Kotiin pääsee jo luovutuksen jälkeisenä päivänä ja sairauslomaa saa noin viikon verran. Luuytimestä kerätyt siirteet menevät yleensä lapsipotilaille.

​Veripalvelu korvaa kantasolujen luovutuksesta aiheutuneet välittömät kulut. Näihin lasketaan matkat, korvaukset oman auton käytöstä, ruokailu, ansionmenetys ja mahdolliset hotellikulut. Luovuttajalle ei siis koidu ansionmenetystä tai muuta harmia – vain aikaa ja itse prosessi. Kursivoidut kohdat ovat suoraan Veripalvelun sivuilta. Verenkierrosta, eli yleisemmästä keräystavasta, voit lukea lisää esimerkiksi tästä blogipostauksesta, jossa kuvaillaan prosessia yksityiskohtaisesti.

Kuka voi luovuttaa?

Luovuttamismahdollisuus riippuu monesta tekijästä. Kaikkia koskeva sääntö on kuitenkin ikähaitari: rekisteriin liittyvän tulee olla 18-35 -vuotias. Luovuttaa voi 55-vuotiaaksi asti, jos on jo rekisterissä. Rekisteriin liittyjälle on myös muita vaatimuksia. Voit tehdä nopean testin rekisteriin liittymiskelpoisuudestasi täällä ja lukea lisätietoa liittyjän tietopaketista täällä.

Kantasolujen luovuttaminen on tärkeää ja joidenkin elämän jatkumisen kannalta välttämätöntä. Toivon kovasti, että voisin kertoa teille oman luovutustarinani ja innostaa muita auttamaan. Mutta minä en saa liittyä rekisteriin. Tuo tieto tuntui murskaavalta – lähetin vielä erikseen sähköpostia Veripalveluun varmistaakseni asian ja luin vastausta kuristava tunne kurkussa. Syynä on kilpirauhasen vajaatoiminta, joka estää kantasolujen keräämisen verenkierron kautta. Luuytimen kautta voisin niitä luovuttaa, mutta rekisteriin liittyjän tulee olla kykenevä molempiin luovutustapoihin. Saan kuitenkin luovuttaa luuytimen kautta lähiomaisilleni, jos sellainen tilanne joskus tulee eteen – toivotaan kaikin voimin, ettei tule.

Monet kertovat, etteivät esimerkiksi lahjoita rahaa hyväntekeväisyysjärjestöille, koska eivät tiedä mihin rahat menevät. Eivätkä sitten auta edes niitä, joista tietävät rahan päätepisteen. Kantasolurekisteriin liittyminen on varmasti konkreettinen tapa auttaa. Ja jos kutsu luovutukseen tulee, voit olla varma, että apuasi ihan oikeasti tarvitaan.

Olen monesti halunnut kertoa muille tästä mahdollisuudesta, jotta voisin edistää Kantasolurekisteriä edes jotenkin. Viime viikolla luin erään henkilön tviitin, jossa hän kertoi, että hänen aikansa leukemiaa sairastavana alkaa olla lopussa ja pyysi ihmisiä liittymään Kantasolurekisteriin, jotta sopiva luovuttaja voisi löytyä ennen kuin on liian myöhäistä. Tuon tviitin koskettamana päätin vihdoin kirjoittaa tämän postauksen. Jos et pysty liittymään rekisteriin, jaa edes tietoa. Ehkä joku toinen sen innoittamana liittyy ja pelastaa yhden hengen.

Kiitos, kun autat. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: