Olen kärsinyt migreenikohtauksista teini-iästä asti. Ensimmäinen kohtaus alkoi yllättäen kirkkaasta valosta, joka kävi päähän kummallisen voimakkaasti. Kohtaus kesti puolisen tuntia, jonka jälkeen meni useampi kuukausi seuraavaan kohtaukseen. 

Viimeisin migreenikohtaukseni päättyi neljän päivän jälkeen sairaalan pimeässä huoneessa keskellä yötä lääkityksen avulla. Onneksi lääkitys tehosi, sillä toinen vaihtoehto olisi ollut jäädä tiputukseen aamuun asti, ja oma sänky houkutti huomattavan paljon enemmän.

Migreeni on aika oikukas sairaus. Silloin kun kohtauksia ei tule, kaikki on hyvin, enkä itse edes miellä migreeniä sairaudeksi. Silloin kun kohtaukset iskevät, on oleminen yhtäkkiä täyttä helvettiä. Jokaisen oireet ovat yksilölliset, mutta omiin migreenikohtauksiini kuuluvat usein ainakin jumalattoman kova pääkipu, paine silmän takana, näön heikentyminen tai menetys, poltteleva tunne nenässä, kova hammassärky, kasvojen puutuminen, kasvojen luuston särky sekä oksentelu. 

Kaikki oireet eivät tule välttämättä samassa kohtauksessa, mutta suurin osa toistuu joka kerta. Hauskaa niissä on se, että oireet pysyvät tiukasti oikealla puolella päätäni. Raja menee millintarkasti keskeltä kasvojani, ja kun vasen puoli päästä tuntuu täysin normaalilta, on oikea puoli tulessa. Sairaslomaa töistä hakiessani olen muuten useaan otteeseen naureskellut lääkärin kirjoittamaa poissaolon syytä: päänsärky. Se kun ei yksistään anna kokonaiskuvaa tilanteesta.

migreeni 1

Migreenikohtauksia ei voi ennustaa ennalta, mutta on olemassa tiettyjä asioita, jotka saattavat edesauttaa sen laukeamista. Itselläni kohtaus laukeaa ensisijaisesti valosta. Kirkkaat valot ovat tuskaa, samoin välkkyvät. Pitkän talven jälkeen auringonvalo poraa reiän aivoihin asti. Kohtauksen ollessa päällä valot sattuvat päähän entistä kovempaa ja aiheuttavat oksetusta. Myös äänet kuuluvat sata kertaa kovempina ja tuntuvat raapivan päätä sisältä päin.

Omalla kohdallani myös valvominen ja alkoholin juominen aiheuttavat usein migreeniä. Yksi tai kaksi juomaa eivät laukaise kohtausta, mutta useampi juoma toimii takuukuittina kohtaukselle. Säännöllisellä arkirytmillä ja hyvillä elämäntavoilla voikin yrittää ennaltaehkäistä migreeniä, mutta vielä en ole keksinyt keinoa, jolla estäisin kohtaukset kokonaan.

Sairaalassa maatessani minulle kiikutettiin ensimmäistä kertaa kohtauslääkkeet. Migreenin uskotaan syntyvän aivojen verisuonten laajenemisesta, ja kohtauslääkkeessä oleva triptaani supistaa näitä verisuonia helpottaen kipua. Olen aiemmin saanut hoidoksi erilaisia särkylääkkeitä, mutta hieman pelännyt kohtauslääkettä. En haluaisi turhaan ottaa liian vahvaa lääkettä, mutta nyt olen onnellinen sumatriptaanilääkkeen reseptistäni. Lääkkeet ovat vaan aika kalliita, joten toivotaan, että niitä ei tarvitse käyttää usein.

migreeni 2

Migreenin ja hormonaalisen ehkäisyn yhdistelmää on tutkittu paljon. Omalla kohdallani lääkäri ohjeisti minut vaihtamaan ehkäisypillerit minipillereihin suuren aivoinfarktiriskin vuoksi. Itseasiassa hän oli aivan kauhuissaan siitä, että olen käyttänyt tätä yhdistelmää monta vuotta ilman, että kukaan on puuttunut asiaan.

Oikean hoitomuodon löytäminen on tuntunut itselle hankalalta. Päätin nyt alkaa kirjaamaan ylös särkypäivät ja katsomaan, löytyykö niistä toistuvia tekijöitä ja minkälaista lääkitystä milloinkin tarvitsen. Kyselin Instagramissa vinkkejä migreenin hoitoon kotikonstein, ja sainkin paljon vastauksia, joista jokaisesta olen kiitollinen. Seuraavaksi harkitsen myös lääkärin suositteleman pään alueen akupunktiolaitteen tai kavereiden suositteleman migreenipäähineen hankkimista.

Onko ruudun siellä puolella migreenistä kärsiviä? Mistä olette saaneet avun migreeniin?

12 Comments

 1. Matalat rautavarastot ovat myös yhteydessä migreeniin, suosittelen tutustumaan aiheeseen!

 2. Juha Ropponen: ELIMISTÖN RAUTA JA PRIMAARIPÄÄNSÄRYT:
  POPULAATIOTUTKIMUS ITÄSUOMALAISESSA
  VÄESTÖNOSASSA

 3. Kiitos vinkistä! Olenkin miettinyt, josko mun ferritiiniarvoissa on jotain häikkää. Valitettavasti niitä ei ainakaan ilmaiseksi mittauteta, jos ei ole jotain hyvin painavaa syytä. Pitää tutustua tarkemmin! 🙂

 4. Jes, pitää mennä tutkimaan tuota opusta! 🙂

 5. Toivottavasti löydät keinon helpottaa migreenistä johtuvia ongelmia, ne nimittäin kuulostavat todella kurjilta. Tsemppiä tulevaisuuteen!

 6. Tuo viimeisin kohtaus säikäytti sen verran, että pitää nyt ihan asiakseen alkaa selvittämään parhaat keinot itselle hillitä migreeniä. Eiköhän ne sieltä löydy. 🙂 Kiitos ja samoin sulle! <3

 7. Sumatriptaani ja naratriptaani olleet käytössä jo vuosia, kiitos siitä! Mulla on pääasiassa hormonaalinen migreeni, mikä tarkoittaa kerran kuussa sellaista 2-4 päivän putkea. Tavan särkylääkkeet eivät auta edes kombossa, joten kohtauslääkkeet ovat pelastus. Inhoan sitä, kun ne on niin voimakkaita, mutta mielummin elän normaalia elämää niiden avulla, kun kärsin päivätolkulla kivusta ja pahoinvoinnista.

  Moni lääkäri tyrkytti mulle aina estolääkitystä, mutten suostu niihin ennenku ne kehittää jonkun, joka on oikeasti migreeniin. En halua epilepsia-, sydän-, tai masennuslääkkeitä. Minkä lisäksi viimeisin lääkäri totesi, että tuskin estot edes auttaisi, koska kyse on hormonaalisesta migreenistä. Eli estojen kanssa kannattaa olla tarkkana. 😀

  – Torey

  https://naissanelioissa.wordpress.com/

 8. Korjaan muutaman jutun; nykykäsityksen mukaan migreeni johtuu aivojen ja äärihermojen toiminnan häiriöistä ja niin ollen ei ole perusteita myöskään migreenipotilaiden e-pillereiden käyttökiellolle. Joillekin pillerit sopii, joillekin ei, puhutaan sitten migreenikoista tai ei.

  Ite oon sairastanu migreeniä noin 25vuotta ja suurimman osan aikuisiästäni oon kärsinyt kroonisesta migreenistä, migreenipäiviä oli keväällä vielä noin 25/kk. Oon keväästä asti ollu biologisella migreenin estolääkkeellä joka on kyllä huimasti vähentänyt särkypäiviä ja oon saanut elämääni ees vähän takasin. Vahva suositus siis migreenikohtauksen kunnolliselle (=iso annos tulehduskipulääkettä+triptaani+pahoinvointilääke) hoidolle,hyvissä ajoin jolloin kohtaukset ei pääse pitkittymään ja kroonistumaan. Sumatriptaanissa on muuten ollut toimitusvaikeuksia ja siksi se on niin kallista. Kannattaa ehkä jatkossa pyytää jatkossa muuta triptaania.

  Mutta tsemppiä tän paskan sairauden kanssa, toivottavasti et joudu näin rankkaa polkua käymään!

 9. Ah, kuulostaa ihan kamalalta tuo sun migreeni. Mäkin oon nyt hiukan alkanut epäilemään omalla kohdallani kuukautismigreeniä, kun mulla tulee kohtaukset aina samoissa sykleissä. Siksi halusinkin nyt kirjata särkypäiväkirjaa, jotta näen, onko kohtauksilla yhteyttä toisiinsa. Tän viimesimmän kohtauksen aikana söin jumalattoman paljon isoja särkylääkekomboja, mutta mikään niistä ei auttanut. Eli ehkä pitää vaan uskaltaa kokeilla rohkeasti kohtauslääkettä heti kun oireet seuraavan kerran alkavat.

  Mä en oo niin perehtynyt estolääkkeisiin, mutta oikeastiko niitä ei ole kehitetty edes migreeniin!? Tää tuli mulle yllätyksenä. Lähtökohtaisesti välttelen kuitenkin myös estolääkitystä, koska en halua syödä mitään ''turhaan''. Toivotaan, että nuo kohtauslääkkeet nyt tekevät tehtävänsä…

  Kiitos Torey kommentista ja hurjasti tsemppiä migreenin kanssa taisteluun <3

 10. Ah okei, mä oon lueskellu eri lääkärisivustoilta migreenistä ja jäin siihen käsitykseen, että sen uskotaan johtuvan aivojen verisuonten laajenemisesta. Uskotaan, koska mitään varmaa ei tiedetä. Pitääkin lukea tuosta nykykäsityksestä, jos se avaisi enemmän vielä syitä migreeniin! E-pillereiden ja migreenin yhdistelmästä oon kuullut niin paljon puoleen ja toiseen, että en voi sanoa mitään varmaksi. Siksi jätinkin tuohon postaukseen vain sen, mitä oma lääkärini sanoi minulle ja mihin toimenpiteisiin ryhdyttiin (vaihto minipillereihin). Meinasin jättää tän kohdan kokonaan pois, mutta hormonaalinen ehkäisy nousee lähes aina puheeksi migreenistä keskusteltaessa, niin kerroin oman kokemukseni. 🙂

  Hui, sun migreeni onkin pitkäikäinen! Tuo 25 särkypäivää kuukaudessa kuulostaa ihan painajaismaiselle. Onneksi oot löytänyt apua tohon. Mulla on pahimmillaan ollut viikottain pari särkypäivää/ joka toinen viikko 5 päivää migreeniä, mutta tuo vaihe ei kestänyt kauaa. Joten vaikea edes kuvitella sun kokemaa paskaa tän kanssa.

  Kiitos paljon kommentista Tiia ja suuret jaksamiset sinne taistoon migreeniä vastaan, aina jossain vaiheessa se helpottaa. <3

 11. Kiitos! Tämä mun estolääke muuten on nimenomaan migreeniin kehitetty estolääke ja ensi vuonna tulee lisää uusia lääkkeitä. Joskaan nämä biologiset ei mitään ensilinjan lääkkeitä ole, mut kyllä näitä olemassa on! Eikä niitä muitakaan pelätä kannata, hyviä kokemuksia monistakin 🙂

 12. Okei, no hyvä tietää että niitä on kehitetty nimenomaan migreeniä varten. Toivon, etten joudu estolääkkeisiin asti lähtemään, mut pidän sun sanat mielessä jos joskus niiden aloittamista joudun pohtimaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: