Heippa!

Tänään on taas videon aika. Yritin tehdä my week -videota, mutta kipeänä ei lopulta huvittanut kuvata niin paljon eikä aiheitakaan riittänyt koko videon pituudelle, otin videoon pätkiä parin viikon sisältä.

Mitä koronatestiin tulee, niin tosiaan pääsin kokemaan uuden tavan tehdä se – sain nimittäin itse työntää tikun omaan nenääni. Tukholmassa on mahdollisuus tilata koronatesti kotiin, uskoakseni resurssit eivät kuitenkaan riitä kaikkien testaukseen terveyskeskuksissa joten testi tehdään kotona itse. Tilaus tehdään sovelluksen kautta ja 1-7 päivän sisällä testi tuodaan taksilla kotiovelle. Teet testin ja taksi hakee sen noin puolen tunnin kuluttua. Testin vaihto tehdään kontaktittomasti ja turvavälit muistaen. Testin tekeminen oli jännittävää, mutta sain sen lopulta hoidettua. Ainut miinus oli siitä, että ohjeet olivat pelkästään ruotsiksi. Mun oli vaikeuksia ymmärtää yhtä kohtaa, mutta mietin enemmän niitä, jotka eivät osaa ruotsia tämänkään vertaa.

Haluatko nähdä, miten koronatesti tehdään? Alla olevalla videolla pääset seuraamaan mun koronatestipähkäilyjä, sekä alkuun näkemään söpöjä eläimiä, joita käytiin katsomassa aiemmin. Ja mukana on myös maailman hämmentävin puhelu…

Kiitos jos katsot ja tilaat kanavan! Kerro kommenteissa mitä tykkäsit videosta. 🙂

6 Comments

 1. Irvistin täällä kovasti tuota videota katsoessa, en kyllä ehkä pystyis tekemään itse tuota koronatestiä (vaikka neljä kertaa oon käynyt tikkua pyörittämässä nenänielussa ja kerran jopa rapsakassa -28 pakkasessa ulkona). Joo ei. Vaikka varmasti tosi kätevä ja helpottaa huomattavasti, ettei tarvitse lähteä mihinkään.

  Ja siis täällä toinen, jonka normilämpö on ”alhainen”. Silloin kun mittari hipoo just ja just sitä kolmeseiskaa tuntuu kyllä jo ihan kuumeiselta, vaikka kuumeen virallinen rajahan on 37,5. On sitä joskus tullut kouluterkkarilla mitattua reipas alilämpö 32,3, ahh mikä mekkala siitä lähti.

  1. Joo ei tuo kyllä mukavaa ollut – varsinkin kun nyt mulle selvisi, että mun olisi nenän lisäksi pitänyt käyttää sitä tikkua myös kurkussa. Se on kuulemma vielä vaikeampaa tehdä itse… Toivottavasti en joudu uudestaan tekemään tuota!

   Kohtalontoveri. Mä sanon olevani kuumeessa jo sillon, jos lämpöä on sen 37 astetta. Jos normilämpö on 36.5 ja kuumeen raja 37,5 niin saman verran mulla nousee lämpö jos on kolmeseiskassa. Mut aina sitä saa kyllä selitellä vaikka terveyskeskuksessa kuumetta mitatessa, että joo, mulla on aika alhanen tuo oma lämpö että kyllä tää 37.2 vetää mut jo ihan veteläksi, puhumattakaan isommista luvuista. 😀 Hui, tuo alilämpö kuulostaa kieltämättä jo omaankin korvaan matalalta! Ja normilämpöön verrattuna vielä matalampi, uskon, että on kyllä tullut nopeita toimenpiteitä. 😀

 2. Nenäontelo ei tosiaan ole ylöspäin suuntautunut vaan taaksepäin silmien alle. Oikeaoppinen testi otetaan ohjaamalla näytteenottotikku noin 10 cm taaksepäin. Oikea kallistuskulma on suurin piirtein korvannipukan suuntaan. Tässä hyvä esimerkki siitä miksi Ruotsin omatestaus on saanut kritiikkiä: mitkään kansainväliset testit eivät ole selvittäneet näiden nenän etukuorikoiden alueelta otettujen testien herkkyyttä ja tarkkuutta.

  1. Mä en ole kuullut tuosta kritiikistä, mutta en yhtään epäile. Lisäksi ilmeisesti kuitenkin tein tuon testin väärin, sillä nenän lisäksi tikkua olisi pitänyt käyttää kurkussa ja siihen olisi pitänyt sylkäistä. Tämä kai tuloksen oikeuden maksimoimiseksi. Tuo testi on aika vaikea ottaa itse ja tuo pään kallistaminen unohtui siinä, kun yritti vaan saada pyöritettyä ja pidettyä tikkua tarpeeksi syvällä. Mieluummin antaisin jonkun muun tehdä sen tai olla kokonaan tekemättä, mutta kotitesti käy paremman puutteessa.

 3. Mulla on kans tuo alilämpö, joskus ollu 34,8. Sit kun on joku yli 37, niin tuntuu jo kuumeiselta. Ja sama myöskin se, ettei viittis oikein koskaan olla saikulla, vaikka olis ihan kuumeinen olo. Tuntuu et aiheuttaa aina rasitteen työkavereille.

  Ja mitä tohon testiin tulee, niin mun mielestä täällä ei oo ihan noin iso se tikun testipää. Multa on otettu kuus kertaa nyt viime syksyn jälkeen se testi. Ne on tunkenu sen aina ihan kurkun seinämään asti, noin 10-12 cm syvyyteen ja kaapinu sieltä limakalvoa. Yleensä ne ottaa kummastakin sieraimesta sillä samalla tikulla. Ei oo onneks sattunu koskaan, vähän vaan tuntuu oudolta.

  1. Mä oon alkanut sanomaan, että mulla on kuumetta, jos lämpö on 37, vaikka se ei sitä virallista kuumerajaa ylittäisikään. Kuitenkin suhteessa samanlainen nousu normaalilämpöön kuin se 36.5 -> 37.5. Terveyskeskuksissa yms kun on mitattu kuume niin pikaseen kyllä sanon, että mulla on normilämpö sitten aika alhanen, onneksi ollaan otettu yleensä ihan tosissaan. Ja saikuttaminen on kyllä vaikeaa… Varsinkin, kun ei ole edes sitä ”kunnon” kuumetta. Tuo rasitteen aiheuttaminen nimenomaan sekä työkavereille että pomolle, joka joutuu etsimään tuuraajaa.

   Mä muistelen myös, että kun multa otettiin Ruotsissa aiemmin koronatesti niin se tikun pää oli ihan pieni, siis niin pieni että en tuntenut sitä samaa epämukavaa oloa nenässä kuin Suomessa ollessa. Enemmän vain pientä hipaisua. Tuo molemmista sieraimista ottaminen on mulle ihan uutta! Miksiköhän se pitää molemmista ottaa. Kurkusta tosiaan en edes tiennyt että näitä testejä voi ottaa, jotenkin se tikku nenään on ollut se tapa mikä mediastakin käy vaan ilmi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: