Sen jälkeen kun siirryin etsimään vaatteitani vastuullisista ja ekologisista vaatekaupoista, olen löytänyt uuden sokkelon. Mistä ihmeestä tiedän, onko vaate oikeasti vastuullisesti valmistettu? Missä se on tehty, onko palkat maksettu asianmukaisesti? Onko vaatteen materiaali ekologista? Kaiken tämän selvittäminen voi tuntua hankalalta ja raskaalta, varsinkin alkuun, kun ei vielä tiedä mitä katsoa.

Sen vuoksi olen iloinen, että joku muu on tehnyt tämän työn meidän puolestamme.

On olemassa jo useita, erilaisia sivustoja, jotka myyvät vastuullisia vaatteita eri merkeiltä. Päätin helpottaa kaikkien työtä ja listata kyseiset sivustot ja kauppapaikat alle. Listalle pääsyn kriteereihin kuului myös sivuston suomalaisuus.

Weecos. Kauppa-alusta, jossa välitetään tarkkaan valittujen myyjien tuotteita. Weecos ei siis itse postita tuotteita, mutta alustan kautta niitä voi ostaa. Tuotteita etsiessä voi valita, mitkä sertifikaatit ovat itselle tärkeitä, ja filtteröidä tuloksia niiden mukaan. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi teollisuuden ylijäämä, tehty Suomessa tai vegaaniset materiaalit. Etsiä voi myös koon tai värin, brändin ja sen kotimaan tai valmistusmaan mukaan. Weecosilta löytyy vaatteita ja asusteita sekä kodin ja vapaa-ajan tarvikkeita.

Upcycler Helsinki. Yhden naisen yritys, joka valikoi suomalaisia brändejä riveihinsä. Upcycler Helsingistä löytyy sekä uusia että käytettyjä vaatteita, ja lisäksi vaatelainaamo, josta voi vuokrata vaatteen käyttöön määräajaksi. Olen tehnyt yhteistyötä Upcycler Helsingin kanssa, ja täältä voitte lukea lisää yrityksestä.

Ecompi. Sivustolle on koottu alennuskoodeja sekä vastuullisiin vaatekauppoihin että muihin ekologisia palveluja ja tuotteita tarjoaviin suomalaisiin yrityksiin. Sivun kautta tehdyistä ostoksista kertyy ekopisteitä, joita voi käyttää erilaisiin tuotteisiin. Ecompi on jatkuvasti kasvava alusta, joka kerää ekokriteerit täyttävät yritykset yhteen.

IVALO.COM. Kiinnostavatko kansainväliset trendit? Ivalo on markkinapaikka kansainvälisille sekä suomalaisille vastuullisille vaatemerkeille. Tänne pääsevät brändit valikoidaan erityisen tarkkaan, sillä ne käyvät läpi vastuullisen muodin viitekehyksen, joka on kehitetty yhdessä Aalto-yliopiston asiantuntijoiden kanssa. IVALO.COM on kolmen suomalaisen perustama yritys.

Weekendbee. Vastuullisia urheiluvaatteita myyvä verkkokauppa. Mukana on paljon tunnettuja merkkejä, kuten Patagonia. Jokaisen tuotteen kohdalta näkee erikseen vastuullisuussertifikaatit.

Miela. Miela on sekä verkkokauppa että Tampereella sijaitseva kivijalkaliike. Kauppaan valittujen brändien tuotteet on suunniteltu Suomessa ja valmistettu pääosin joko Suomessa, Virossa, Latviassa tai Portugalissa. Merkeiltä on muutama valittu tuote myynnissä.

Kind of Green. Suomalainen eettisiä ja ekologisia vaatteita myyvä verkkokauppa. Tarjoaa tuotteita sekä miehille että naisille. Tuotteiden mitat on ilmoitettu kuvauksessa.

The Maker Bazaar. Myymälä tuo esiin nuoria, lahjakkaita vaate- ja asustesuunnittelijoita. Vaatteet ovat pääasiassa suomalaisten pienyrittäjien suunnittelemia ja tekemiä. Verkkokaupassa voi valita tuotteen esimerkiksi materiaalin tai valmistusmaan (Suomi, Singapore, Englanti) mukaan.

Kurestore. Oululainen, suomalaisen designin kauppa kertoo valitsevansa tuotteet niin, että niiden tekijä on saanut tehdystä työstä reilun korvauksen. Valikoimissa on suomalaisten yritysten tuotteita, joiden laadun pitäisi olla priimaa.

Nudge. Helsingissä sijaitseva kivijalkamyymälä sekä verkkokauppa lupaa ottaa selvää valikoimiinsa kuuluvien tuotteiden taustoista ja panostaa läpinäkyvyyteen. Nudge istuttaa myös aina viisi puuta jokaista sataa verkkokauppatilausta kohden.

WATCH WEAR. Sekä ulkomaisia että kotimaisia merkkejä valikoimassaan pitävä kauppa edellyttää tuotteiltaan, että ne on tuotettu reilun kaupan periaatteita noudattaen ja mahdollisimman vastuullisesti. Vaatteita on tarjolla sekä naisille että miehille.

Seele. Tampereella toimiva kivijalkakauppa ja verkkokauppa perustaa liiketoimensa hitaaseen muotiin. Kaikki tuotteet ovat suomalaisen suunnittelijan käsialaa ja suurin osa tuotteista on valmistettu Suomessa. Myynnissä on naisten vaatteita.

Onko listassa teille uusia vai vanhoja tuttavuuksia? Puuttuuko joku kriteerit täyttävä verkkosivu listasta?

Ps. Käy myös kurkkaamassa listani suomalaisista vaatemerkeistä, jotka valmistavat vaatteensa kierrätysmateriaaleista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: