Muistatteko, kun joskus muinoin lähdettiin kaupoille pyörimään ja kaupungille shoppailemaan? Siis päätarkoituksena etsimällä etsiä uusia vaatteita ostettavaksi. Käytiin läpi kaikki pikamuotiliikkeet ja etsittiin mahdollisimman paljon uusia vaatteita. Itse harrastin tätä aiemmin, mutta nykyään se tuntuu kovin vieraalta. Ajatus huvin vuoksi shoppailtavien vaatteiden etsimisestä tuntuu niin kaukaiselta, etten uskoisi sen olleen elämääni vielä muutamia vuosia sitten.

Shoppailuhaluni ei ole kuitenkaan kadonnut minnekään, ei ainakaan itsestään. Saatan edelleen tällä viikolla päättää, etten osta mitään uutta pitkään aikaan ja seuraavalla viikolla kotiuttaa uuden vaatteen. Miksi? Onko se tarpeellista? Miten tätä voisi hillitä?

Haluaisin olla vastuullisempi vaatteiden ostaja. Se edellyttää sitä, että ostan vähemmän. Koska innostun helposti uusista tuotteista ja näen mielikuvissani heti useita asuja uuden vaatteen ympärillä, ja olen todella tunneperäinen päätöksentekijä, ei ostamisen vähentäminen käy kuin itsestään tai sormia napsauttamalla. Sen eteen täytyy tehdä suunnitelma ja pitäytyä siinä.

Aionkin jakaa nyt oman suunnitelmani sekä asioita, joita olen jo tehnyt shoppailuhimojen hillitsemiseksi.

Piilota kaikki pikamuotivaatemainokset somesta

Tämä on ollut itselleni todella tärkeä asia. Saatan Facebookia selaillessani törmätä etusivulla mainokseen vaatteesta, johon ihastun heti. Se jää mieleeni pyörimään niin pitkäksi aikaa, että joko ostan sen tai harmittelen ostamattomuutta vielä parinkin vuoden päästä. Ainut apu tähän on se, etten näe näitä mainoksia. Olen järjestelmällisesti piilottanut Facebookista kaikki pikamuotikauppojen -ja merkkien mainokset, jotka ovat tulleet vastaan. Tämä on hillinnyt ostohalujani huomattavasti! Suosittelen kaikille samaa. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Nuku yön yli ennen ostopäätöstä

Joskus näen kaupassa tuotteen, johon ihastun heti. En välttämättä keksi käyttötarkoitusta, mutta vaate vaan vaikuttaa kivalta mielikuvissani. Tällöin hyvä tapa on nukkua yön yli ja palata seuraavana päivänä hakemaan vaate, jos oikeasti siltä vielä tuntuu. Tämä vähentää huomattavasti impulsiivisten hutiostosten määrää. Jos vaate on seuraavana päivänä mennyt, voit ajatella sen olevan tarkoitettu niin. Tällöin myös voit havannoida, jääkö vaatteen missaaminen oikeasti harmittamaan. Jos jää, voit rauhassa etsiä vastaavaa vaatetta eettisesti ja ekologisesti valmistettuna tai kirpputoreilta.

Keksi vaatteelle viisi asuyhdistelmää

Vaikka vaate olisi kuinka kiva, se jää kaapin pohjalle, jos se ei sovi mihinkään. Kannattaa miettiä mielessään ainakin viisi asukokonaisuutta, johon voisit uuden vaatteen yhdistää.

Järjestele vaatekaappisi uudestaan

Onko kaappisi perälle jäänyt vaatteita, joiden olemassaoloa et välttämättä edes huomannut? Koita löytää vaatekaappiisi järjestys, jonka avulla näet kaikki vaatteesi yhdeltä silmäykseltä. Ota eturiviin vaatteita, joita et yleensä käytä. Hulluttele erilaisilla kaapistasi löytyvillä asuyhdistelmilläsi, jotta inspiroituisit uusista asuista. Tähän auttaa esimerkiksi shop your closet -haasteet, joissa kuukauden ajan inspiroidutaan täysin omista jo olemassa olevista vaatteista. Ajattelin itse tehdä tämän haasteen helmikuussa ja päivittää siitä Instagramin storyihin sekä blogiin.

Välttele vaatekaupoissa pyörimistä

Tämä pätee sekä fyysisiin vaatekauppoihin että verkkokauppoihin. Shoppailuhimojen välttäminen on paljon helpompaa, jos ei altista itseään himoille. Älä kulje vaatekaupan läpi ”vain vähän kurkaten” tai käy ihan vaan selailemassa verkkokauppoja. Asetat itseäsi vain suurempaan kiusaukseen. Kun sinulla on oikea tarve vaatteelle, lähde etsimään sitä vastuullisista verkkokaupoista äläkä edes käy pikamuotikauppojen sivuilla, joista löydät varmasti mielihaluja, jotka sekoitat tarpeisiin.

Tuossa muutamia vinkkejä ja palasia omasta suunnitelmastani shoppailun vähentämiseen. Hyvin, hyvin tiivistetysti kaikki voisi nitistää yhteen lauseeseen:

Päätä, että ostat vain tarpeeseen.

Jos tarvetta ei ole, ei sitä kannata väkisin itse luoda.

Itse haluan nyt haastaa itseäni ja kokeilla, kuinka pitkään tätä vuotta kuluu, ennen kuin ostan yhtäkään vaatetta. Näin tammikuun loppuvaiheessa mielitekoja on ollut, mutta suhteellisen kivuttomasti olen pitänyt kukkaron nyörini kiinni vielä vaatteiden osalta. Haluan kuitenkin antaa itselleni luvan tehdä porsaanreiän sukkien ja alusvaatteiden kohdalla, sillä noiden osastojen uutuudet ovat ainakin itsellä täysin tarveperäisiä hankintoja. Tarpeen määrittely olisi toki aika mielenkiintoinen aihe myös pohdittavaksi – mikä on oikea tarve uusien asioiden hankintaan ja mikä itse luotu tarve? Sukkien kohdalla voin ainakin itse sanoa, että siinä vaiheessa kuin yksi tai kaksi reikää ei riitä ja varpaat pilkottavat ulos sukista, alkaa tarve olla aito ja oikea…

Itse jollain tapaa ihailen elämäntapaa, jossa asunto ei pursua tavaroita ja jossa ylipäätään materia ei ole se, johon rahat käytetään. Käyttäisin mieluummin kaikki omat rahani matkusteluun ja elämyksiin ja muihin aineettomiin asioihin. Tämä toisaalta tekee ristiriitaa mielessäni – tykkään omistamisesta, mutta en halua käyttää rahaa tavaroihin. Kuulostaako tuo ihan hullulta? Shoppailuhimoja tulee, mutta ahdistun myös usein aika paljon siitä, että taas olen mennyt jotain ostamaan, vaikka ilmankin pärjäisi.

Loppuun haluan vielä vinkata pari aiempaa postaustani aiheeseen liittyen.

Vaikka shoppailuhimoja kannattaa välttää, joskus on pakko hankkia vaatetta. Tässä vinkkilista, miten tehdä vastuullisia vaateostoksia.

Jos kaipaat asuinspiraatiota, tsekkaa postaus, jossa kumppanini päätti koko viikon asuni. Löytyi muuten yllättäviä yhdistelmiä omasta vaatekaapistani!

Vastuulliset vaatekaupat löydät helposti täältä.

Suosittelen myös lukemaan muutkin postaukset Kohti vastuullisempaa vaatekaappia -postaussarjastani, joka jatkuu tänäkin vuonna.

Mitä ajatuksia postaus herätti? Minkälaisia postauksia haluaisit lukea vaatteisiin ja ostoksiin liittyen?

1 Comment

  1. Hei tää oli kiva! Aihe kiinnostaa. Juuri luin jonkin iltapäivälehden artikkelin, jossa mainittiin stressinhallintakeinona shoppailu 😀 Kuulosti aivan absurdilta. Mulla on kokeilussa nyt se, että olen kääntänyt henkarikaapissa olevien vaatteiden henkarit väärin päin ja käännän ne oikein päin sitä mukaa, kun vaatetta tulee käytettyä. Toki etätyöt ja muu kotona kykkiminen on nyt vaikuttanut siihen, joten en pidä tälle mitään tarkkaa aikaväliä. Toisaalta se myös ehkä näyttää, ettei minulla ole tällä hetkellä tarvetta uusille vaatteille. Lisäksi ajattelin kokeilla Linda Haltin tällasta taulukkoa, jossa listataan kaikki vaatteet, jotka omistaa. Samalla tulee käytyä läpi kaikki. https://www.lindahalt.com/blog/71g0rgyg9oiqb5sd9q959pgec9uat8

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: