Tavaran poisheittäminen on asia, joka harmittaa aina. Mun mielestä on älyttömän hienoa, että jotkut jaksavat ja osaavat tehdä muuten poisheitettävästä materiaalista jotain uutta. Arvostan kierrätysmateriaalista tehtyjä tuotteita, sillä tuotteen käyttöiän pidentäminen on maapallon kannalta hieno asia. Usein tuotteet ovat myös uniikkeja ja niissä näkyy ripaus taitavien tekijöiden kädentaitoa.

Haluan esitellä teille pelkkiä kierrätysmateriaaleja käyttäviä suomalaisia yrityksiä. Itselläni ei ole näistä yrityksistä välttämättä kokemusta, vaan kriteerit tähän listaan päässeille ovat kierrätysmateriaalin käyttö tuotteissa ja suomalaisuus. Listaa saa täydentää kommenttikentän puolella!

Globe Hope myy asusteita, reppuja ja laukkuja, jotka ovat valmistettu pääasiassa Suomesta kerätystä kierrätysmateriaalista. Yrityksen ompelimot sijaitsevat Suomessa ja Virossa.

Laura Hyvi Bridal valmistaa vastuullisia hääpukuja, jotka ovat tehty vintagepitsistä. Jokainen puku on uniikki, ja pukuja valmistetaan vain tilauksesta, jotta kaikki häämekot tulisivat käyttöön. Puvut ommellaan Helsingissä.

HallaxHalla valmistaa uimapukuja meristä kerätyistä muoviroskista. Uimapukujen tuotanto on Balilla, ja jompi kumpi yrityksen perustajista valvoo tuotantoa ja varmistaa työntekijöiden hyvinvoinnin.

The Other Danish Guy myy miesten alusvaatteita, jotka ovat valmistettu ympäri maailmaa kerätystä Nylon 6 -jätteestä. Lanka tehdään Italiassa ja bokserien valmistus tapahtuu Portugalissa.

Pure Waste valmistaa kierrätysmateriaalista vaatteita, muun muassa t-paitoja ja collegeja. Vaatteet valmistetaan vastuullisella vaatetehtaalla Intiassa.

Rens valmistaa kenkiä kahvista. Siis kyllä, oikeasti kahvista ja kierrätetyistä muovipulloista. En tiedä tarkkaan miten tämä prosessi tehdään, mutta yritys ehdottomasti kuuluu tähän listaan. Tehdas on Kiinassa.

Ässä Uusiorenkaat on pitkään toiminut yritys, joka valmistaa autoon renkaita vanhoista, käytetyistä renkaista. Renkaat valmistetaan Suomessa.

Hookoohoo on yritys, joka valmistaa laukkuja vanhoista auton turvavöistä. Laukut suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja suurin osa materiaaleista on myös peräisin Suomesta.

Asyama valmistaa uimapukuja ja bikineitä kalastusverkoista, poisheitetystä muovista ja muusta meressä olevasta roskasta. Tuotteiden pakkauksissa ei käytetä muovia.

Ohoy Swim käyttää poisheitettyä nylonia, muun muassa vanhoja kalastusverkkoja ja muuta meressä olevaa roskaa uimapukujen ja bikinien valmistukseen. Tuotteet tehdään pienellä tehtaalla Sri Lankalla.

ASMI valmistaa laukkuja ja koruja, jotka ovat tehty työkoneiden ja pyörien sisäkumeista sekä autojen turvavöistä. Kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä Kuopiossa.

Piece of Jeans valmistaa vaatteita ja asusteita kierrätetystä farkkukankaasta. Tuotteita tehdään myös mittatilauksena. Materiaalit ovat peräisin Suomesta, ja tuotteet ommellaan pienompelimossa Puolassa.

Huhhuh! Käytin yritysten etsimiseen ja verkkosivujen läpikäymiseen useita tunteja, mutta sain kuin sainkin listalle täytettä. Ja hyvän mielen saan tästä itsellenikin, kun pääsen mainostamaan tällaisia yrityksiä. Muita suomalaisia, pelkkiä kierrätysmateriaaleja käyttäviä yrityksiä saa tosiaan vinkata lisää kommenttikentän puolelle. Toivottavasti saitte näistä vinkkejä ja inspiraatiota omiin, tarpeellisiin hankintoihinne!

5 Comments

  1. Mahtavaa, että löytyi näin monta ekoyritystä. Suomesta löytyy yllättävän monta kierrätysmateriaalia käyttävää käsityöläistä. Näitä löytyy esimerkiksi Ecomaniasta (www.ecomania.fi), joka on minun yritykseni, myyn useamman ekokäsityöläisen tuotteita. Oma merkkini on Pupuna, jonka aloitin jo vuonna 2007. Kannattaa tsekata myös Pro Kädentaitajat Ry (www.prokadentaitajat.fi), sieltä löytyy todella monta kierrätysmateriaalia käyttävää käsityöläistä. Ihanaa kevättä! Terkuin Tuula

  2. Joo, näiden etsimiseen ja firmojen tietojen syynäämiseen sai käyttää kyllä aikaa, mutta olin myös positiivisesti yllättynyt tästä määrästä! Vielä pidempi lista olisi tullut, jos olisin ottanut huomioon myös ne yritykset, jotka käyttävät paljon kierrätysmateriaalia, mutta myös jotain täysin uutta tuotteissaan.

    Mä itseasiassa katselinkin Ecomanian sivustoa näitä yrityksiä etsiessäni, mutta jätin sen pois listasta, koska sivulla myydään monen eri yrittäjän tuotteita, mikä ei sopinut tähän listaan. Mutta tykästyin kyllä sivuun ja jäin selailemaan eri tuotteita sieltäkin. Ihan mahtavaa, että ihmiset tekevät käsityönä tuotteita, ja vielä kierrätysmateriaalista. Nostan todellakin hattua tälle. 🙂 Ajattelin tehdä myöhemmin uutta listaa vähän eri kriteereillä, eli pitää sillon viimeistään muistaa sun vinkkaamat yritykset. Kiitos siis tuhannesti vinkeistä! 🙂

    Ihanaa kevättä myös sulle, Tuula! 🙂

  3. Ihan mahtava kokoava postaus! Pitää kyllä tutustua osaan näistä tarkemmin, vaikuttavat tosi mielenkiintoisilta yrityksiltä 🙂

  4. Kiitos, kiva saada tällaista palautetta, kun tosiaan tuli pitkä aika vietettyä näitä yrityksiä etsiessä ja kymmenittäin verkkosivuja läpi seuloessa. 🙂 Toivottavasti löydät sun tarpeisiin sopivan yrityksen ja tuotteen näistä! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: