Olen huono tekemään perinteisiä uuden vuoden lupauksia (tai oikeastaan pitämään niitä, tekeminen kyllä onnistuu), joten otin tänä vuonna erilaisen näkökulman asiaan. Tässä viisi ekologista tavoitettani vuodelle 2020.

ekologiset lupaukset 1

1. Otan selvää, voinko asua ekologisemmin ja teen tarvittavat toimenpiteet
Asun tällä hetkellä poikaystäväni kanssa 60,5 neliön kerrrostalokaksiossa. Hukkaneliöitä asunnossamme ei liikaa ole, enkä ole valmis ihanasta kodistamme muuttamaan pois. Paikallinen yritys Vaasan sähkö tarjoaa tuulisähköä, joka on ekologisempaa ja jonka ominaisuuksiin aion tutustua. Aion myös ottaa selvää, voiko taloyhtiöömme saada muovi- ja kartonkiroskiksia kierrättämisen helpottamiseksi.

2. Vähennän ruokahävikkiä
Tällä hetkellä mulla tulee aivan liikaa ruokahävikkiä siksi, että unohdan ruokaa jääkaappiin. Vaikka ruokahävikin määrä ei ole poikkeuksellisen suuri, on silti kaikki hävikki liikaa. Aion tosissani keskittyä nyt sen vähentämiseen. Myös hävikkiruokapalvelut, kuten ResQ, Matsmart ja Fiksuruoka ovat osa tavoitettani.

3. Panostan kotimaiseen ja vegaaniseen ruokaan
Lähellä tuotettu ruoka on ekologisempaa kuin kaukaa rahdattu, joten haluan keskittyä siihen. Lihaa en ole syönyt vuosikausiin, ja pyrin jatkuvasti syömään yhä ekologisemmin. Käytän K-ruoka -sovellusta, ja aion ottaa käyttöön sieltä ominaisuuden, joka laskee ruokakassieni kotimaisuusasteen. Kesällä tahdon testata myös lähiruoan syömistä edistävää Rekoa.

ekologiset lupaukset 3 ja 4

4. Siirryn luonnonkosmetiikkaan ja ekopesuaineisiin
Käytän tällä hetkellä käytössä olevat meikit loppuun, mutta uusia hankkiessani haluan vain vegaanista luonnonkosmetiikkaa. Sama koskee muitakin hygieniatuotteita, kuten hiustenhoitoaineita. Jatkan selvittämistä luonnonmukaisten astianpesukone- ja käsitiskiaineista sekä pyykinpesuaineista löytääkseni meille sopivat aineet. Lisää mikromuovia ja muita myrkkyjä minun ei tarvitse viemäreihin valuttaa.

5. Ostan vähemmän ja laadukkaammin
Shoppaan muutenkin aika vähän, mutta tänä vuonna tavoite on ostaa entistä vähemmän vaatteita. Ostaessani suosin kirpputoreja ja varsinkin uutena vastuullisesti tuotettuja, laadukkaita vaatteita. Aloin kirjoittamaan ylös kaikki tänä vuonna ostamani vaatteet, jotta voin loppuvuodesta tarkastella onnistumistani.

ekologiset lupaukset 2

Sellaisia tavoitteita tällä kertaa. Halusin listata tähän vaan sellaiset jutut, joita ihan oikeasti aktiivisesti tavoittelen enkä vaan lämpimikseni puhu tekeväni niin. Minun mielestäni lista näyttää aika kivalta. Vinkatkaa, jos teillä on hyviä niksejä tavoitteiden toteuttamiseen!

Mitä ekologisia lupauksia te teitte tälle vuodelle?

LUE MYÖS:
Ilmastoahdistusta ja omat ekologiset valintani

2 Comments

  1. Tosi hyviä lupauksia! Tsemppiä niiden toteuttamiseen! 🙂 Mäki haluaisin panostaa ekopesuaineisiin ja kiinnittää enemmän huomiota muovin vähentämiseen esim. kasviksien päällä.

  2. Kiitos! 🙂 Nuo on hyviä tavoitteita myös. Mä oon yrittänyt pitkään etsiä ekopesuaineita käsitiskiin, astianpesukoneeseen ja pyykinpesukoneeseen. Etsintä jatkukoon, sillä virheostoksia en halua tehdä, mutta joka kerta harmittaa laittaa epäekologisia aineita viemäriin… Muovin vähentäminen on ehdottoman hyvä juttu! Sitä pitäisi itsekin yrittää ihan tosissaan. Tsemppiä myös sulle noihin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: