VASTUULLINEN JOULUKALENTERI – LUUKKU KAKSI

Lahjojen antaminen on ihanaa, mutta niiden hankkiminen on välillä pieni murhekryyni. Listasinkin nyt monta kestävää, aineetonta eettistä ja ekologista lahjaideaa. Toivottavasti tästä listasta on apua joululahjojen valitsemiseen, ja toivottavasti valitset jonkun pitkäkestoisen ja iloa tuottavan lahjan!

Ekologiset lahjat

1. Kestävä take away -kuppi. Kertakäyttöiset pahvikupit voi unohtaa, jos kantaa mukanaan kestokuppia, mielellään juoman lämpimänä pitävää.

2. Termosvesipullo. Sain tällaisen lahjaksi pari vuotta sitten ja se on edelleen käytössä joka päivä. Ihanaa, kun vesi pysyy viileänä koko päivän, ja terästä oleva pullo ei ala haisemaan tai kulu käyttökelvottomaksi.

3. Vegaaninen ja muoviton luonnonkosmetiikka. Esimerkiksi palashampoot ja palasaippuat ovat hyviä lahjoja, joilla on helppo ohjata lahjan saajaa ekologisempaan kosmetiikan käyttöön.

4. Lil plot – oman puun kasvatus. Voit tilata netistä paketin, jossa on ainekset oman puun kasvattamiseen. Kiva keino kompensoida hiilijalanjälkeä ja antaa pitkäaikainen projekti.

5. Heijastinhiusdonitsi. 9-vuotias Veera tekee hiusdonitseja, joita voit tilata täältä. Kiva idea ja samalla tuet reipasta ja yrittäjähenkistä lasta.

eettiset-ja-ekologiset-joululahjat

6. Joulukukka. Tämä lahja annetaan usein vanhuksille, mutta piristää varmasti kaiken ikäisten mieltä.

7. Ekologinen siivoussetti. Luonnonmukaista pesuainetta, kestorättejä, puinen tiskiharja… Voit koota itse mieleisen siivoussetin, jotta lahjan saaja voi vaihtaa kertakäyttöset tai myrkkyä vesistöihin päästävät tuotteensa ekologisiin askel kerrallaan.

8. Ohjekirja ekologiseen elämäntapaan. Voit koota tämän itse, ja kohdentaa sen lahjan saajalle sopivaksi. Ohje voi olla vaikka vaatteiden pesu- ja huolto-ohje, resepti itse tehtyyn pyykkisoodaan, parhaat vegaaniruokareseptit tai oikeaoppinen roskien lajitteluohje.

9. Lasinen, eri elämänvaiheisiin muuntuva pullo. Tätä voi käyttää tuttipullona, nokkamukina, vesipullona tai vaikka kynätelineenä. Ekologinen ja kestävä.

10. Käytettynä ostettu lahja. Käytetty on uutta ekologisempi, eikä ole mitenkään noloa antaa second handia lahjaksi. Annoin kerran poikaystävälleni noin 30 vuotta vanhan paidan, ja hän ihastui vintagetuotteeseen mielettömän paljon.

Aineettomat lahjat

11. Leffaliput. Ulkona käyminen piristää aina. Lisäksi voi antaa leffateatterin myymälään käyvät snacks-liput.

12. Teatteriliput. Kiva kokemus myös niille, jotka yleensä eivät käytä rahaa teatteriin. Toimii myös kesäteatteriversiona.

13. Ravintolalahjakortti. Oon saanut tällaisen parina vuonna, ja kyllä on lämmittänyt mieltä kun on vatsa täynnä hyvää ruokaa.

14. Lastenhoitoapu. Mitä olen pikkulasten vanhemmilta kuullut, on tällainen lahja kultaakin arvokkaampi.

15. Lahjakortti e-kirja tai äänikirjapalveluun. Nämä ovat nyt kovassa suosiossa, enkä itsekään panisi pahakseni kuunnella metrossa työmatkoilla jotain hyvää kirjaa.

eettiset-ja-ekologiset-joululahjat

16. Spotify Premium. Hankin itselleni premium-version ennen muuttoa, ja oli loistava päätös. En usko että kukaan mieluummin kuuntelee ilmaisversiota, jos saisi premiumin lahjaksi.

17. Suoratoistopalvelut. Netlix, Viaplay, Disney+, Ruutu plus, C More… Vaihtoehtoja riittää. Suoratoistopalvelun maksaminen vaikka puoleksi vuodeksi eteenpäin on varmasti lähes päivittäin lahjan saajan käytössä oleva lahja.

18. Siivouspalvelu. Kiva tapa antaa yksi arkisesta tehtävästä vapautus kiireiselle ystävälle. Valitse vielä sellainen palvelu, joka käyttää ekologisia siivousaineita.

19. Museokortti. Näin korona-aikaan monet museot tekevät virtuaalisia näyttelyitä, mutta tilanteen tasaannuttua on varmasti kiva päästä ihan paikan päälle pyörimään – ilmaiseksi.

20. Lahjakortti vaatteiden korjauspalveluun. Kun lempivaate hajoaa, on se korjattava. Usein korjaukseen vienti on hankalaa saada aikaseksi, mutta ennalta maksettu korvaus voisi jouduttaa lempivaatteen takaisin käyttöön saantia.

21. Elämyslahja. Näitä löytyy vaikka millä mitalla, aina lasinpuhalluskurssista benjihyppyyn. Valitse vain lahjan saajalle mieluisin elämys.

22. Lahjakortti ekologiseen vaatekauppaan. Itse vastaanottaisin mielelläni lahjakortin vaikka Weecosille, Upcycler Helsingille tai Globe Hopelle.

23. Urheilulahjakortti. Kuntosali, palloilulaji, joogastudio… Mistä urheilusta ystäväsi ikinä tykkääkään, voit piristää hänen mieltään lahjoittamalla ylimääräisiä liikuntakertoja vanhan tai uuden lajin kokeiluun.

24. Yhteinen tekeminen. Lupaus yhteisestä retkestä, luisteluhetkestä, kokkailusta, illanvietosta… Mikä tahansa yhteinen tekeminen lähimmäisen kanssa on ihana joululahja.

25. Lahjakortti sisäliikuntapuistoon ja lastenhoitoapu. Vie läheinen lapsi vaikka Hoplopiin ja anna vanhemmille vapaailta. Ikimuistoinen ilta kaikille.

26. Hemmottelulahjakortti. Sain itse viime jouluna lahjakortin kasvohoitoon, ja se lämmitti kyllä mieltä vielä kesälläkin lahjakortin käyttäessäni.

27. Hotelliyö. Paras irtiotto arkeen. Tämän voi tehdä myös ihan kotikaupungissa stay cation -tyyliin.

28. Sijoituslahjakortti. Voit ladata kortille haluamasi summan ja auttaa ystävää pääsemään alkuun sijoittamisessa.

eettiset-ja-ekologiset-joululahjat

29. Pakohuonepeli. Parasta on, jos menette vielä käyttämään lahjan yhdessä.

30. Avoimen yliopiston kurssimaksu. Jos ystäväsi haluaa vaikka opiskella uuden kielen alkeet tai syventyä psykologiaan, voit auttaa häntä maksamalla kurssimaksun etukäteen.

31. Adoben ohjelmat vuodeksi. Tämä on varmasti ainakin monelle somen parissa työskentelevälle hyvä lahja – hyvät editointiohjelmat ovat välttämättömiä mutta eivät todellakaan ilmaisia.

Toisenlaiset lahjat

Toisenlaisen lahjan tarkoitus on antaa joululahja vähempiosaiselle, usein kehitysmaan lapsille. Lahja ostetaan suoraan kohteen sivuilta, ja yleensä maksun jälkeen maksaja saa kortin, jonka voi lähettää lahjan saajalle. Näin lahjan saaja tietää, että hänen nimissään on lahjoitettu rahaa hyväntekeväisyyteen. Tämä lahja sopii erityisen hyvin sellaiselle ihmisille, jolla on ja kaikkea ja joka oikeasti haluaa auttaa heikommassa asemassa olevia. Valitse alla olevista tai muista vaihtoehdoista se kohde, jonka uskot olevan lähinnä lahjan saajan sydäntä, ja anna joulun tärkein lahja.

32. Suomen Luonnonsuojeliiton luontolahjoitus. Voit tehdä lahjoituksen vaikka metsille, vesille ja soille tai saimaannorpalle.

33. Eläinsuojeluyhdistykselle lahjoitus. Näitä on Suomi pullollaan. Jos et halua lahjoittaa tietylle eläinlajille, voit tehdä lahjoituksen ESYlle tai sen paikallisosastoille. Kissoille hyvä lahjoituspaikka on esimerkiksi Vaasan Kissatalo. Koirafanit taas voivat lahjoittaa esimerkiksi Onnentassuille.

34. Tuulispään kummieläin. Voit valita kummieläimeksi vaikkapa hevosen, kanan, possun tai minkin. Katso lisätietoja Tuulispään sivuilta.

35. Kummiksi rekikoiralle. Koronapandemian vuoksi moni Lapin rekikoira on vaarassa joutua lopetetuksi. Voit auttaa rekikoiria jatkamaan elämään kummilahjoitusten avulla. Kummikoiran voit hankkia esimerkiksi täältä, täältä tai täältä.

36. Vuohi tai joulurauhaa kehitysmaihin. Kirkon Ulkomaanavun kautta voit lahjoittaa perinteisen vuohen kehitysmaahan. Uutena vaihtoehtona on myös joulurauhan lahjoitus.

37. Unicefin toisenlainen lahja. Unicefin sivuilla voit lahjoittaa kehitysmaihin esimerkiksi rokotuspaketteja, malariaverkkoja tai jalkapallon.

38. SPR:n lahja. Voit ostaa vaikka puuroa koko kylälle, äitiyspakkauksen tai kotimaahan iltapalaa Nuorten turvatalolle. Lisää tietoa SPR:n sivuilta.

39. WWF:n lahja. Voit valita sivuilta joulukortin, ja kortin hintaan käytetty summa menee luonnonsuojelun ja uhanalaisten eläinlajien suojelun hyväksi.

40. Planin lahja. Tyttöjen koulutus, kestositeet tytöille, supersiemeniä… Vaihtoehtoja riittää Planin sivuilla. Itse lahjotin viime jouluna satuhetken lapselle Planin kautta.

Lisää lahjaideoita voit lukea viime vuoden postauksestani. Jaa paras ekologinen ja eettinen lahjavinkkisi kommenttikentän puolelle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: