Islanti pitää sisällään monenlaisia ihmeitä, ja yksi kuuluisimmista on geysir, kuuma lähde, josta purkautuu vettä korkealle ilmaan. Geysir nimeltä Strokkur on yksi Islannin Golden Circle -kierroksen kohteista, jossa mekin vierailimme kierroksen aikana.

Luotettava lähde, Wikipedia, kertoo geysireistä näin: Geysirejä esiintyy tuliperäisillä alueilla, joiden maaperässä on halkeamia, maanpinnalle ulottuvia onkaloita ja pohjavettä. Euroopassa geysireitä löytyy vain Islannista, mutta erilaisia geysireitä voi bongailla myös ympäri maailmaa. Tämä nimenomainen Strokkur on Islannin tunnetuimpia geysireitä.

Pienet kuumat lähteet pulppusivat joka puolella

islanti-geysir
islanti-geysir
islanti-geysir
islanti-geysir

Olin etukäteen nähnyt upeita kuvia ja videomateriaaleja geysiristä, ja odotukseni olivat aika korkealle. Paikalle päästyämme kävelimme tarkasti rajattua polkua pitkin, jonka molemmilla puolilla oli useita pieniä, pikkuisen pulppuavia kuumia lähteitä. Mihin tahansa katsoi, ilmassa näkyi sameaa höyryä ja kuului veden suhinaa. Ilma oli viileä, mutta iholla tuntui kuumia hönkäyksiä, jotka kastelivat ihoa kuin olisi kävellyt höyryseinämään.

Pienet kuumat lähteet näyttivät suloisilta, mutta eivät purkautuneet korkealle. Niissä olisi melkein tehnyt mieli pulahtaa uimaan… jos ympärillä ei olisi ollut useita muistutuskylttejä siitä, että naruilla rajatulle alueelle ei ole asiaa mennä missään nimessä. Houkuttelevat lähteet nimittäin sisälsivät yli 100 asteista vettä, joten käsien uittamisesta lähteessä saisi muistoksi pahat palovammat. Parempi siis pysytellä turvallisella katseluetäisyydellä.

Iso Strokkur-geysir purkautuu 20 metrin korkeuteen

strokkur-purkaus

Pikkulähteiden katselun jälkeen kävelimme peremmälle alueelle katsomaan itse isoa Strokkur-geysiriä. Asetuimme hyvälle paikalle ihmisten väliin köysien ulkopuolelle, viritimme kamerat ja odotimme. Geysir purkautuu säännöllisesti 4-8 minuutin välein jopa 20 metrin korkeuteen. Emme olleet nähneet vielä purkausta kunnolla, joten odottaessa jännitys alkoi tihentyä. En tiennyt, miltä geysir näyttää juuri ennen purkausta, ja tuijotinkin silmä kovana vesikuoppaa yrittäen etsiä merkkejä purkauksen alkamisesta. Mitä pidemmiksi minuutit venyivät, sitä käsinkosketeltavammaksi tunnelma alkoi muuttua. Ympäriltä kuului hermostunutta naureskelua ja ihmiset eivät uskaltaneet kääntää katsettaan pois kuumasta lähteestä muutamaa sekuntia pidemmäksi ajaksi.

Lopulta se tapahtui – geysir purkautui! Ensin vesikuoppa pulppusi normaalia kovempaa parin sekunnin ajan, jonka jälkeen sen päälle muodostui ikään kuin puolikas pallo. Pallo pingottui niin suureksi kun pystyi ennen kun räjähti taivaalle korkean vesisuihkun muodossa. Silmämääräisesti arvioituna geysirin purkaus todellakin oli sen 20 metriä korkea. Noustuaan tarpeeksi korkealle vesi leijaili tuulen mukana kuumana höyrynä kauas ja laskeutui lopulta maahan. Koko tapahtuma kesti alle 10 sekuntia, jonka jälkeen geysir hiljeni ja vetäytyi takaisin kuoppaansa.

Geysir oli vaikuttavan näköinen, mutta ei todellakaan mikään valokuvaajan unelma. Kaikki tapahtuu todella nopeasti ja kameran pitää olla valmiina juuri oikealla hetkellä. Itse otin kunnianhimoisesti sekä videokameralla että valokuvakameralla kuvaa samaan aikaan, ja lopputuloksena kummastakaan kamerasta ei löytynyt mestariotosta. Kamerat heilahtivat herkästi, kun geysirin purkaus aiheuttaa hämmennyksen ja käsi tärähtää. Vaikka alue muuten olikin mukavan näköinen, ei se ollut kovin kuvauksellinen. Lisäksi narujen ulkopuolisella alueella oli ihmisiä vieri vieressä odottamassa geysiriä, joten kuvaaminen ilman ihmisten päätymistä kuviin oli liki mahdotonta. Ihmisiä oli siis muuten ihan sopiva määrä, ei liikaa, mutta kuviin se vaikuttaa aina. Kuvissa näette kuitenkin geysirin purkautumisen niin hyvin, kun sain sen pysähtyneeseen kuvaan taltioitua.

Islanti näyttää upealta, mutta geysir haisee pahalta

strokkur-purkaus
strokkur-purkaus
geysir-purkaus

Katselin muutaman kerran Strokkurin upeaa purkautumista eri puolilta lähdettä. Keksimme mennä lopulta ”päätyyn” katsomaan purkausta. Useissa kylteissä varottiin, että aluetta, johon geysiristä purkautunut kuuma vesihöyry sinkoaa, on syytä välttää. Siksipä mekin pysyimme pois merkityltä alueelta ja jäimme odottamaan uutta purkausta.

Päätypuolelta purkaus näytti eri tavalla hienolta. Kuitenkin, kuten kuvista ehkä huomaakin, vesihöyry muutti suntaansa tuulen mukana ja meillä tulikin kiire juosta alta pois. Eli olkaa tarkkana, kukaan ei nimittäin halua 120-asteisen Strokkurin vettä päällensä, jos on ihan järjissään. Purkauksen ja sääolosuhteiden vuoksi taivaalle ilmestyi muuten sateenkaari, jonka tarkkasilmäiset voivatkin kuvista nähdä.

Eräs asia, johon en osannut etukäteen varautua, oli geysirien järkyttävän paha haju. Olin tiennyt, että rikki haisee tuollakin, mutta paikalla leijailevaan vahvaan hajuun en osannut varatua. Paras sana kuvailemaan tätä hajua on – anteeksi kielenkäyttöni – kananmunapieru. Kuten Blue Lagoonissakin, haju ei lopulta häirinnyt kokemusta. Tuollaiset seikat pitää osata työntää sivuun ajatuksista ja keskittyä itse asiaan, jotta kokemuksesta ei jää päällimäisenä mieleen paha haju.

Islannista löytyy toinen toistaan upeampia luonnon ihmeitä, nähtävyyksiä ja elämyksiä. Geysir oli mahtava nähdä, mutta mielestäni se ei ollut kokemuksena parasta, mitä Islanti tarjoaa. Ehkä se johtuu siitä, että Islannin muut luontokohteet ovat niin mahtavia, että jonkun on pakko jäädä varjoon. Tällä kertaa se oli odottelua vaativa geysir. Silti olen ehdottoman tyytyväinen, että näin tämänkin kohteen, sillä luontoelämysten kokemista on mahdotonta katua.

Haluatko nähdä, miltä geysirin purkautuminen näyttää videolla? Katso mun YouTube-video Islannin Golden Circle -kierroksesta.

Lue myös:
Pitkä viikonloppu Islannissa sai minut rakastumaan
Islanti ja Blue Lagoon – millainen kokemus on sininen kuuma lähde?
Kahden mantereen välissä – Eurooppa ja Amerikka kohtaavat Thingvellirissä

9 Comments

 1. Ehkä ”pelkkä” geysir voisi olla tavallaan vähän tylsä, mutta muistan itse olleeni erittäin vaikuttunut Uuden-Seelannin geotermisistä alueista Rotoruassa, mutta siellä oli paljon muutakin. Myös Yellowstonea odotan kovasti, jossa geysir niin ikään on kuuluisa nähtävyys.

 2. Mari/Kodinvaihtaja

  Ihanasti ilmaiset, tuntui, että olin mukanasi päiväretkellä!!! Ja huippukuvia❤️❤️❤️

 3. Minusta tuo kuvasarja on hieno, ja varsinkin kun kuvaat tarkasti miten kaikki tapahtui puolikkaaksi pingottuneesta pallosta lopulliseen geysirin purkautumiseen.

  Tuo on hyvin sanottu, että luontoelämysten kokemista on mahdoton katua – vaikka jokainen ei voi tietenkään olla se kaikkein upein.

 4. Nää oli kyllä hauskoja! Muistan, miten alussa pelästyin aina, kun joku lähti ampumaan vettä! 😀 Ja se haju, huh…

 5. Kieltämättä geysirit ovat Islannin yksi mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä. Olen kyllä kuullut, että haju ei ole parhaimmasta päästä, ja onkin lähellä pilaantuneen munan leuhka. Mutta kuulemma siihen tottuu pikkuhiljaa 😀. Onhan se niin, että sen oli pakko nähdä, kun kerran maassa olet käynyt, vaikka se ei ollut niitä kaikista upeimpia kokemuksia.

 6. Tosi hieno kuvasarja. Tuo on mystinen paikka once of lifetime juttu. Uimaan noihin ei parane mennä vaikka mieli tekisi, kun sen verran kuumia porisevia patoja ovat. Muistelisin, että joissakin tapahtui sellaista porinaa.

 7. Golden Circle -kierros on kyllä jokaisen Islannissa matkaavan must see -juttu! Ai että mitä muistoja tuli tätä postausta lukeissa omalta Islannin reissulta. Olin tuolloin about 4 yötä ja kovasti haluaisin kyllä uudestaan ja tutustua laajemminkin Islantiin.

 8. En ole koskaan käynyt Islannissa, vielä! Mutta tosiaan kiinnostaisi kovasti kokea kaikki tämä. Ja heh…uskon tuon pahan hajun, kun se toi mieleeni Uuden-Seelannin geotermiset lähteet… 😉

 9. Hey,

  Best music https://0daymusic.org/rasti.php?ka_rasti=-2022- for DJs that gives you full access to exclusive electronic music.

  0day-music team.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: