Pikamuodin ollessa suosiossa vastuullisten vaateostosten tekeminen saattaa tuntua ajoittain hankalalta. Kokosin kymmenen kohdan listan asioista, joita kannattaa pohtia ennen vaatteen ostopäätöksen tekemistä.

1. Tarvitsenko tätä vaatetta oikeasti?
Usein vaatteita tulee katseltua sillä silmällä, mikä näyttää kivalta. Useammin kannattaisi kuitenkin pohtia, onko uuden vaatteen kohdalla enemmän kyse halusta vai tarpeesta. Jos vaatteelle ei ole oikeaa tarvetta, vaan ostamisen harkitseminen perustuu hetkelliselle halulle, suosittelen jättäään vaatteen kauppaan.

2. Voinko lainata samanlaisen vaatteen muualta?
Iät kaiket samankokoiset siskokset ja kaverukset ovat lainailleet toistensa vaatteita. Tätä perinnettä kannattaa ehdottomasti jatkaa. Varsinkin silloin, jos tarvitset vaatetta vain tiettyä tilaisuutta varten, kannattaa tarkistaa ensin lainausmahdollisuudet. Joissain kaupungeissa toimii myös vaatelainaamoita, jos kaverien vaatekaapit eivät vastaa omaa makua.

vastuulliset vaateostokset 1


3. Voinko ostaa tämän käytettynä?
Käytetty vaate on usein uutta vaatetta ekologisempi valinta. Käytetty vaatekappale on usein päätynyt kiertoon kyllästymisen tai epäsopivuuden takia, ei huonon kuntonsa tai käytössä kestämättömyytensä. Itse olen kova kirppistelijä, ja säästänyt pitkän pennin ostamalla vaatteet käytettyinä uuden sijasta. Kivoin ympäristöteko ikinä!

4. Voinko ostaa tämän kotimaisemmin tai vastuullisemmin tuotettuna?
Vastuullista tuotetta tulisi aina suosia hikipajoissa valmistettujen tuotteiden yli. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös usein kalliimpaa hintaa. Toisaalta se on hyvä, sillä korkeampi hinta karsii hutiostoksia minimiin. Usein kiinankaupoista tilaaminen houkuttaa kivojen printtien ja huokeiden hintojen vuoksi, mutta tässä vaiheessa kannattaa yrittää etsiä, josko samanlaista tuotetta löytyisi ihan kotimaisin keinoin ja vastuullisen firman tuottamana. Nykyään netti pursuaa jo kotimaisia, parempien valintojen vaatekauppoja, joten ahkera googlailu palkitsee. Sitä paitsi omasta mielestäni on ainakin kivempaa tukea kotimaisia pienyrityksiä kuin syytää rahaa kasvottomille yritysjäteille.

5. Miten huollan tätä?
Yksi helpoimmista keinoista lyhentää vaatteen elinikää radikaalisti on pestä se piloille. Pesuohjeet kannattaa ihan oikeasti lukea läpi huolella ja noudattaa niitä parhaansa mukaan. Itse pesen usein neljänkympin vaatteita kolmessakympissä välttääkseni puolityhjät koneelliset, enkä ole huomannut vaatteiden menevän tästä pilalle – toisinpäin voisi käydä hassusti. Pesuvälin pidentäminen tekee vaatteelle myös hyvää, sillä hiettömät ja tahrattomat vaatteet kaipaavat usein vain tuulettamista, eivät pesukonetta. Esimerkiksi villavaatteesta saa tunkkaisen hajun pois helposti tuulettamalla. Huoltaminen tarkoittaa myös esimerkiksi rikkinäisen vaatteen korjaamista ja vaikkapa kenkien putsaamista. Farkkuja muuten ei tule pakastaa, jos käyttöohje ei sitä erikseen suosittele – se on keino poistaa hajut, mutta pilata farkun materiaali ja näin lyhentää käyttöikää.

6. Jaksanko käyttää tätä koko vaatteen elinkaaren ajan?
Jos tiedät jo vaatteen katseluvaiheessa ettet tule käyttämään sitä kuin muutamaan kerran, pyydän palaamaan kohtaan numero kaksi. Vaatteen elinkaari on hyvin huollettuna pitkä, tietenkin vaatteesta riippuen, ja ideaali on, että vaate käytetään loppuunsa asti. Kannattaa siis miettiä, kuinka monta käyttövuotta ja kertaa per vuosi uskoo vaattelle tulevan. Jos uskot käyttäväsi vaatetta muutaman vuoden ja haluat senkin jälkeen toimia vastuullisesti, siirry seuraavaan kohtaan. Ihanne on, että vaate kestää käytössäsi (ja kenties kavereille lainattuna ja takaisin palautettuna) useita vuosia niin kauan, ettei sitä enää ihan oikeasti voi käyttää.

vastuulliset vaateostokset 2


7. Voiko tämän kierrättää?
Jos et jaksa käyttää vaatetta koko sen elinkaaren ajan, kierrätä se. Tämän voit toteuttaa haluamallasi tavalla; antaa vaatteen eteenpäin lahjoittamalla esimerkiksi hyväntekeväisyyskirpparille tai kaverille tai myydä vaatteen eteenpäin. Jos vaate on jo loppuun käytetty, mieti, voiko sen korjata. Jos vaate on todella täysin loppuun käytetty, anna itsellesi aplodit. Sen jälkeen mieti, kuuluuko vaate sekajätteeseen vai voisitko kierrättää sen asianmukaisesti. Monet vaatekaupat esimerkiksi ottavat vastaan tekstiililahjoituksia. Vanhasta vaatteesta voi mahdollisuuksien mukaan askarrella itse myös vaikkapa pölyrätin, jolloin tekstiili saa uuden elämän ja käyttöikä pitenee parhaimmillaan usealla vuodella.

8. Tuntuuko tämä oikeasti omalta?
Joskus vaate houkuttelee siksi, että on nähnyt samanlaisen vaatekappaleen toisella ihmiselle. Vaikka vaate pukisi muita täydellisesti, ei se välttämättä sovi itselle yhtä hyvin tai ei vaan tunnu omalta. Silloin kannattaa miettiä, tuleeko vaatetta oikeasti käytettyä. Samoin jokin väri saattaa näyttää upealta kaverin päälle, mutta ei lopulta koskaan löydäkään tietänsä omaan asuun, vaikka kaapin perälle vaatteen jemmaisikin.


9. Onko minulla jo vastaava vaate?
Löydät ihanan paidan, ja niiin kovasti haluaisit sen hankkia. Tiedät kuitenkin, että kotona odottaa jo kolme samanlaista paitaa. Tässä vaiheessa pysähdy miettimään, tarvitsetko oikeasti taas samankaltaisen vaatteen, vai pärjäisitkö jo olemassa olevilla. Usein entiset, uuden kanssa samankaltaiset vaatteet jäävät lopulta käyttämättä uuden tieltä. Toki esimerkiksi laadukkaita perus t-paitoja tarvitaan yleensä useampi, mutta rajansa kaikella.
vastuulliset vaateostokset 3

10. Läpäisitkö koko listan? Hyvä, osta vaate!
Jos ihan oikeasti haluat vaatteen, voit tämän listan läpäistyäsi sen ostaa. En ole moraalisaarnaaja silloinkaan, vaikka jokin kohta jäisi uupumaan. Lopulta tämä on vain ohjeita antava lista. Jokaisen vaatteen kohdalla ei tarvitse käydä läpi kaikkea listassa olevaa. Suosittelen kuitenkin pohtimaan ensi kerralla vaatekaupoissa tarkemmin, mitä kotiinsa raahaa. Pesulappujen tutkiminen kannattaa, eikä tuotteen alkuperän googlailu ole pahasta. Ostotottumuksiaan voi pikkuhiljaa kääntää ekologisempaan ja vastuullisempaan suuntaan, eikä kaikkea tarvitse tehdä kerralla.

Mitä vinkkejä teillä on vaatteiden ostoon vastuullisuusnäkökulmasta? Millä perusteella valitsette vaattenne ja kuinka usein ostatte uusia vaatteita? Oliko listasta mitään hyötyä?

Ps. Apua vaatteiden alkuperän selvittämiseen saa muun muassa Facebookin Eettinen, ekologinen ja vastuullinen muoti -ryhmästä. Hyviä vastuullisuusfilttereitä taas tarjoaa verkkokauppa Weecos.com!

2 Comments

  1. Hyvä postaus, tosi hyvin kirjoitettu niin, että menee perille ihmisille, jotka eivät tunne vaatetusalaa paljoakaan. 🙂 Itselleni nämä ovat tuttuja työn kautta, mutta joskus pitää itsekin vinkkejä jakaessani miettiä, etten käytä liikaa ammattisanastoa, vaan että sanoma tulisi kaikille selväksi. 🙂 Hyviä vinkkejä tässä! ^^

  2. Kiitos! <3 Lämmittää erityisesti mieltä, että itse oot vaatetusalalla ja koet vinkit hyviksi. Jotain meni siis oikein. 🙂

    Mä oon niin paljon yrittänyt googlailla ja lueskella erilaisia vinkkejä, mutta meen vaan ihan sekasin siitä, mikä on hyväksi ja mikä ei. Varsinkin materiaalit on välillä vaikeaselkoisesti selitetty. Siksi kotiinkin tähän tehdä todella simppelit ohjeet, joita on helppo seurata. Eli kiva kuulla, että onnistuin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: