Kuten monet pidempään matkassa olleet lukijat varmasti muistavat, oon asunut muutama vuosi sitten Afrikassa pari kuukautta. Selailin sieltä kirjoittamiani postauksia, ja muistin paljon jo kertaalleen unohtuneita pieniä yksityiskohtia. Oon piilottanut sen aikaset postaukset, kun kuvat eivät enää toimi niissä normaalisti. Mietin kuitenkin niiden avaamista uudelleen esiin. Kiinnostaisiko teitä lukea niitä?
 
Halusin nyt jakaa teille pieniä välähdyksiä Afrikasta. Muutamia muistoja, satunnaisia yksityiskohtia. Toivottavasti pääsette hetkeksi mukaan kuumaan, kosteaan, afrikkalaiseen tunnelmaan.
 

 

Menin kahden muun suomalaisen ja parin kenialaisen kanssa paikalliseen minibussiin, matatuun. Pysäkillä oli muutama matatu, joiden kuskit melkein repesivät innosta nähdessään meidät. Kaikki halusivat meidät asiakkaikseen, joten meitä kirjaimellisesti revittiin ja työnnettiin joka suuntaan. Hässäkkä aiheutti nyrkkitappelun, jonka yhteydessä yhdestä matatusta hajosi peili. Kömmimme rauhassa yhteen matatuun ja katselimme ikkunasta kuskien riitaa arvokkaasta peilistä.
 
Matka Dar es Salaamista Mombasaan taitettiin tavallisella matkustajabussilla. Matkalla kuski pysähteli monta kertaa neuvottelemaan katukaupustelijoiden kanssa kananmunien ostosta. Lopulta munien lisäksi kuski päätyi ostamaan korillisen eläviä kanoja, jotka matkustivat muiden mukana etupenkillä. Bussin hajotessa tien laitaan viisi matkustajaa nousi ylös ja yhdessä kuskin kanssa korjasivat ongelman. Hakuna matata, ei ongelmaa.
 
Käveltiin rannalla ja pysähdyttiin kuvaamaan kauniin, hylätyn veneen luo. Kuvia ottaessa paikalle osui kerjäläisen näköinen mies, joka väitti veneen kuuluvan hänen enollensa. Tällä verukkeella meidän piti hänen mielestään maksaa hänelle palkkio, koska otettiin paikassa kuvia. Mulla meinasi tulla kunnon riita asiasta miehen seuratessa meitä ja vaatiessa rahaa. Tilanne loppui siihen, että kaverini antoi miehelle sata shillinkiä eli vajaa euron.
 
Mentiin katsomaan hostperheen lasten koulun päättäjäisiä. Lapset olivat valmistelleet hienoja ja kivoja esityksiä. Jossain vaiheessa, ilman mitään taukoa, esitykset alkoivat alusta. Katseltiin uutta esityskierrosta noin puoleen väliin, kunnes vähin äänin siirryttiin pois yleisöstä. En ikinä keksinyt syytä, miksi kaikki esitettiin kahteen kertaan samalle yleisölle.
 
Hostien luona katsottiin joka ilta samaa vhs-nauhaa. Kyseinen video oli hostien oman uskonnollisen yhteisön tekemä, ja siinä kuvattiin yhteisöä laulamassa ja tanssimassa. Ekalla kerralla video oli ihan hauska, ja sieltä piti tietenkin osoitella kaikkia tuttuja. Aina en iltaisin jaksanut katsoa samaa videoa, vaan olin makuuhuoneessa rauhassa. Toki volumet olivat niin kovalla, että edelleen kuulen päässäni Asante Jesus -laulun kaiun tätä muistellessani.
 
Kodin pihalla ollessa oli aivan tavallista nähdä kanoja ja tipuja kuljeskelemassa pitkin tunkioita syötävää etsiessä. Välillä vastaan tuli riutuneita lehmiä ja vuohia. Kerran kaupasta tullessani jouduin kääntymään tieltä takaisin, sillä vastaan tuli iso lauma vuohia, enkä uskaltanut ohittaa niitä.
 
 
Postaus on osa Travel Thursday -postaussarjaa. Julkaisen epäsäännöllisen säännöllisesti torstaisin matkailuaiheisia postauksia. Travel Thursdayssa muistellaan tehtyjen matkojen kohokohtia, kerrataan kummallisimpia matkamuistoja, vinkataan uusista kohteista sekä haaveillaan tulevista reissuista. Kaikki postaussarjan osat löydät travel thursday -tagin alta.

26 Comments

 1. Ehdottomasti kiinnostaa lukea! Minusta ihan parasta lukeakin blogeissa just bloggaajan pieniä ja mieleen jääneitä juttuja ja asioita matkoista. Matkavinkit ovat toki myös mielenkiintoisia, mutta tykkään kovasti lukee pieniä hauskoja faktoja ja juttuja matkasta. Ehken silleen pääsee kurkkaamaan myös kohteiden ja maiden sellaisiin arkisiin ja normaaleihin asioihin, mitä ei mistään matkaoppaista esimerkiksi saisi selville 😀 Selitin vähän epäselvästi, pää ei oikein väsyneenä toimi kunnolla, tosin mä nyt selitän muutenkin asiat tosi epäselvästi :'D

  Tää sun postaussarja on myös tosi ihana! Voisin kuvitella että joskus aloittaisin samantyylisen omassa blogissani, kun matkailu on kuitenkin yks elämäni intohimo ja siitä bloggailen myös ihan todella mielelläni.

 2. Hei kiva kuulla! Pitää kattoa, jos saisin fiksattua ne postaukset niin, että voin avata ne näkyviin. Tai vaihtoehtoisesti julkaista niitä uudestaan nyt torstaisin, pitää miettiä! Niissä tosiaan on kuvat kadonneet ja tekstien asetukset ihan erit kuin nykyään, niin asettelu on aika häiritsevä. 😀

  Mä ymmärrän, mitä meinaat, itekin tykkään lukea kaikkia niitä pikkujuttuja eniten! Vinkit on tervetulleita, jos itse on menossa samaan kohteeseen, mutta muuten ne pienet yksityiskohdat kiehtoo eniten. Ja ne toimii itse asiassa mun mielestä myös parhaana houkuttimena lähteä sinne maahan! 😀 Luin just oman vanhan postauksen ''Erikoisia asioita Keniassa'', ja nauratti jälkeenpäinkin muistella niitä.

  Voi kiitos <3 Tää postaussarja on mulle vähän tällanen hauska huvitus. Totta kai tykkään kirjottaa ihan kaikkia postauksia mitä teen, mutta päätin tän kanssa että kirjotan näitä satunnaisesti torstaisin, enkä ota paineita enempää siitä, jos joskus on hiljaisempaa. Nää on toisaalta vähän yllättäenkin mun kaikkein luetuimpia postauksia, eli omaksi iloksi kirjottaminen on laajentunut vähän muidenkin iloksi kirjottamiseksi! Jos ei olisi tätä postaussarjaa, niin vanhojen matkamuistojen julkaiseminen tuntuisi ehkä vähän kummalliselta arkijuttujen keskellä. Nyt tää toimii mun mielestä hyvin, ja kiva nähdä, että muuallakin tykätään tästä! 🙂

 3. Afrikka saattaa olla yksi suosikkimaanosamme, se on jotain ainutlaatuista. Pääasiassa ollaan siellä oltu safareilla, mutta siirtymiset eri safaripuistojen välillä ovat myös varsiin mieleenpainuvia kokemuksia!

 4. Safari on kyllä asia, jonka haluan ehdottomasti kokea! Samaa mieltä olen kanssasi, Afrikkaa todellakin voi kuvata sanalla ainutlaatuinen. Toki en ole Euroopan ja Afrikan lisäksi muissa maanosissa matkustellut, mutta uskallan silti väittää noin. Aasia ei liieemmin edes kiinnosta, mutta Afrikkaan haluaisin palata vielä monta kertaa.

 5. Muakin kiinnostaa just tällaset pienet muistot ja yksityiskohdat ihan arkisista asioista 🙂 Joten lisää vaan tulemaan!

 6. Kiva kuulla! 🙂 pitää jatkaa siis tällä linjalla, jos näiden lukeminen on muidenkin kun itseni mielestä mukavaa.

 7. Kiva juttusarja tämä Travel thursday. Afrikka on reissaajalle melkoisen eksoottinen. Mutta ossavat näemmä siellä rahastuksen taidon.

 8. Kiitos! Mun mielestä tää juttusarja on kiva keino tuoda blogiin yksittäisiä ja vähän hajanaisia matkajuttuja.
  Afrikka on todellakin eksoottinen niin ympäristöltään kuin kulttuuriltaankin. Rahastusta yritetään kyllä joka nurkassa, ja kaikesta yritetään nyhtää mzungu-lisää eli valkoihoiset maksaa enemmän. Mutta tuolla se vaan kuuluu kulttuuriin, ja toisaalta jonnekin päästiin myös halvemmalla nätisti hymyilemällä!

 9. Hah, aika hauskoja kokemuksia ja vaikka saman auringon alla elellään, niin kyllä elämä eri puolilla maailmaa on niin erilaista. Afrikasta lukisin mieluusti enemmän vastaavia postauksia! Jännä tuo esitysten toistaminen ja vhs-limbo, en kyllä ihan heti keksi aihetta sellaiselle videolle, jota jaksaisin katsoa joka ilta, vaikka olisikin oikein poikkeuksellinen mahtiteos 😀

 10. Jep, välillä vaikea käsittää että ihan samalla planeetalla eletään kun siellä perus arjen asiat oli tosi erilaisia. Tai osa toki samoja, mutta elämänrytmi ja ajatusmaailma esimerkiksi olivat todella poikkeavia omastani.
  Tuo videojuttu naurattaa kyllä edelleen. Ihan kiva video se oli ja varmasti heille tärkeä, mutta sillä ekallakin katselukerralla alko loppuvaiheessa kyllästyttää, niin entäs sitten joka ilta… Mistään mestariteoksesta ei kuitenkaan ollut kyse. 😀 lisäksi ne swahilin kielellä lauletut uskonnolliset laulut eivät ehkä olleet muutenkaan sitä omaa lempimusiikkia, eli ihan mielenkiintoinen kokemus kaikkinensa tuo videon toistuva kuuntelu. 😀

 11. Voi mama Africa! Tällaiset pienet arkiset, mutta mieleen painuneet yksityiskohdat on just niitä parhaimpia muistoja. Olen itsekin viettänyt kuukauden Sansibarilla ja muutaman Sambiassa, joten nyt tuli kyllä vähän ikävä afrikkalaista tunnelmaa ja niitä milloin mistäkin täyteen ahdettuja minibusseja!

  Ollaan muuten juuri viiden muun ulkosuomalaisen naisen kanssa perustettu uusi yhteisblogi Muu maa mandariini, jossa käsitellään juurikin asumista ulkomailla ympäri maailmaa. Ota ihmeessä seurantaan, tykkäät varmasti! 🙂

 12. Ihanaa luettavaa! 🙂 Mukava saada lukea ihan tavallisesta elämästä ja arkisista kokemuksista, sellaisen avulla pääsee parhaiten mukaan tunnelmaan. Kerro ihmeessä lisää siis! Afrikka on maanosa, jossa en ole koskaan päässyt vielä käymään, toivottavasti vielä joskus tulevaisuudessa pääsisin. Se on aivan omaa luokkaansa ja niin monipuolinen. <3

 13. Afrikka-postaukset kiinnostavat täälläkin 😊

 14. Minäkin lukisin mielellään vanhoja Afrikka -juttuja. 😊

 15. Ihanaa, Afrikka, Kenia ja Tansania <3 Tulipa ihana, kotoisa ja kaihoisa fiilis tästä, vietin nimittäin viime syksynä pari kuukautta Länsi-Keniassa ja asuin kanssa paikallisessa perheessä. Kaikenlaisia sattumuksia ja muistoja kertyi omallakin matkalla. Niistä on riittänyt kirjoitettavaa. Meillä katsottiin paljon Maria-nimistä sarjaa��

  Kivasti kirjoitettu juttu ja matkakertomus mielenkiintoisilla yksityiskohdilla höystettynä. Lukisin tosi mielelläni lisää sun Kenia-juttuja��

 16. Afrikka on joskus niin mielenkiintoinen – ja sitten taas joskus niin rasittava. Aika monessa maassa on sielläkin tullut kierreltyä ja aina välillä pitää muistuttaa itseään, että "This is Africa".
  Tosin me liikumme useimmiten oppaan ja/tai kuljettajan kanssa, eli mukana on yksi paikallinen, jolle maksamme palvelusta, ja se tekee kyllä monesta asiasta helpompaa.

 17. Haha, nuo minibussit ovat kyllä mieleenpainuvia. Kyyti oli välillä niin töyssyistä ja muutenkin kummallista, ja ainakin meillä musiikki soi aina aivan täysillä, sen olin jo unohtanut. Mutta nautin niistä matkoista todella paljon! Ihanaa, että säkin oot päässyt viettämään pidempiä aikoja Afrikassa. Siellä vaan on sitä jotakin. <3

  Hei kiitti vinkistä, pitääpäs käydä tsekkaamassa teidän blogi! Ulkosuomalaisten juttuja on aina mielenkiintoista lukea. 🙂

 18. Voi kiitos, mahtavaa kuulla. <3 Afrikka on paikka, jossa suosittelen kaikkia käymään. Meno on niin omanlaisensa, ettei sitä voi varmasti ymmärtää puheiden perusteella samalla tavalla kuin itse sen kokemalla. Ja monipuolinen Afrikka todellakin on – pohjoisessa ja etelässä meno poikkeaa paljon maanosan keskiosista! Toivottavasti ehdit vielä joskus sinne käymään. 🙂

 19. Kiva kuulla, pitää jatkaa siis tällä linjalla! 🙂

 20. Hyvä kuulla! Pitää kaivella vanhoja postauksia esiin julkaisukelpoisiksi. 🙂

 21. Voi että, kuulostaa kivalta! Paikallisessa perheessä sitä näkee vielä asioita paljon laajemmin ja arkisemmin kuin ulkopuolelta katsottuna. Meidänkin hosteilta oppi kenialaisesta kulttuurista paljon, niin hyvässä kuin pahassa. Maria-sarja on mulle ihan tuntematon! Meidän telkkarista ei paljoa muuta katottu, kun sitä yhtä videoa ja mun pyynnöstä jalkapallon EM-kisoja. 😀

  Kiitos, ihana kuulla tällaista palautetta. <3 Mun pitää selvästi fiksailla niitä vanhoja postauksia julkaisukuntoon, jos kerta lukijoita riittäisi. Pitää mennä kyllä tutustumaan sunkin teksteihin ja kasvattaa Afrikka-kuumetta lisää! 🙂

 22. Kuulosta kumman tutulta – juuri tuota toteamusta piti itsekin hokea mielessä monta kertaa jonkun asian käydessä hermoille. Toisaalta, uskon että paikallisessa perheessä asuminen ja heidän arkeensa tutustuminen auttoi ymmärtämään ja jopa pitämään monista ärsyttävistä asioista, kun tutustuu kulttuuriin syvemmin. Esimerkkinä se afrikkalainen puuduttavan hidas tapa toimia, siihen meni hermo monen monituista kertaa, mutta toisaalta sitä oppi rakastamaan, että mihinkään ei ollut kiire.

 23. Valokuvaaminen on sellainen juttu maailmalla, että suurimmalle osalle matkabloggaajista ja innokkaimmists valokuvaajista sen kanssa tulee ongelmia. Toisaalta sitten joskus sen avulla pääsee paikallisten kanssa hyvin juttuun, kun ottaa muutaman kuvan heistä ja näyttää niitä niille.

  Mielenkiintoista bussireissun tarinointia peileineen 🙂

 24. Joskus aikanaan Haitilla oli hieman samanlaisia tilanteita. Kuskit pieksivät toisiaan, kun ei tullut ymmärrystä, kuka kyydin ottaa. Kerran erehdyin ottamaan kuvan naisista torilla. Mammat pahastuivat ihan täysillä ja yksi nosti hameensa ja pyllisti minulle 😀 Vuosi oli jotain -99

 25. Tuo valokuvaaminen on kyllä vähän hankala. Keniassa ei hirveästi uskaltanut kuvata jo siitäkin syystä, ettei kukaan varasta kameraa. Ihmisten suhtautuminen oli aika vaihtelevaa, sillä jotkut olivat todella vihaisia kuvaamisesta ja jotkut oikein halusivat poseerata kameralle. Tuo venejuttukin olisi ollut ymmärrettävämpi, jos vene olisi oikeasti ollut kyseisen miehen oma. Tilanteesta vaan näki niin selvästi, että mies vaan sattui paikalle ja alkoi vaatia rahaa. Jos ei oltaisi kuvattu, niin jollain muulla verukkeella olisi rahaa kerjännyt aivan varmasti.

  Kiitos! 🙂

 26. Hahaha mitä ihmettä tuo pyllistäminen 😀 Erikoinen reagointi! Mulla kävi Nairobissa myös sama, että yhdessä puistossa otin ihan yleisesti kuvan alueesta. Kuvassa sattui näkymään kaksi lasta, joiden äiti alkoi mulle kiukkusesti huitoa. Varmaan ajatteli mun ottaneen kuvan hänen lapsistaan… Noh, äkkiä kamera laukkuun ja matka jatkuu.

  Jännä, onkohan tuo kuskien rajumpi nahistelu kovinkin yleistä sitten eri maailmankolkissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: