Kuulostaa hurjalta, eikö? Tällaista kokemusta varten pitää varmaan matkata Costa Rican luolille tai Tansanian vuorille? Hehe, ei nyt sentään. Tämä jännittävä kohde, Pirunpesä, löytyy niinkin kaukaa kuin Etelä-Pohjanmaalta. Ihan eksoottiselta entisestä Jalasjärveltä, nykyisestä Kurikasta.
 
Haluaisin kovasti kutsua Pirunpesää hiidenkirnuksi, mutta ilmeisesti sen tekniset ominaisuudet eivät anna lupaa tuolle nimitykselle. Käytetään siis termiä rapaumaonkalo. Amatöörimäisiä termejä käyttäen Pirunpesä on siis maassa oleva pyöreä aukko, joka ulottuu 23 metrin syvyyteen, ja on halkaisijaltaan 14 metriä.

hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 7hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 2


Nimensä Pirunpesä on saanut vanhasta uskomuksesta, jonka mukaan onkalossa asui paholainen. Kätevä keino pitää lapset pois vaarallisen pudotuksen läheltä, vai mitä.
 
No, Pirunpesän syvyyksiin on mahdollista kavuta portaita pitkin, ja totta kai se piti käydä kokemassa. Ensin kuitenkin halusimme kiivetä vieressä olevaan näköalatorniin, jolla korkeutta oli sellaiset 21 metriä. Pitihän sitä ensin käydä pelottelemassa itseään korkeuksista käsin katsomalla, kuinka syvälle sitä meinaa kiivetä.
 
Näköalatornin huipulla käyminen oli itsessään jo hieno kokemus. Kärsin lievästä korkeanpaikankammosta, ja pakko myöntää, että tuo kiipeäminen jännitti. Saimme lainaksi kypärät ja hanskat, jotka molemmat osoittautuivat hyödyllisiksi. Kylmät kaiteet olivat siedettävät hanskojen kanssa, eikä ahtaista väleistä mennessä pään kolauttelua tarvinnut ihan niin paljon pelätä. Selässä oleva reppuni meinasi tosin jäädä kiinni moneen porrasväliin, mutta koska kamera kulkeutui siellä turvallisimmin, oli reppu selässä kiipeäminen välttämätöntä.
 
Tornista avautuivat hienot maisemat. Kuvaan tallentunut näköala ei luonnollisestikaan ollut yhtä hieno kuin omilla silmillä katsottuna, mutta ehkä huomaatte, että tuolta näki kauas ihanaa suomalaista metsämaisemaa. Enemmän ehkä kuitenkin silmäni liimautuivat kohti onkaloa, ja ajatus sinne laskeutumisesta kauhistutti. Miten sitä aina tuntee olonsa ensin aivan rohkeaksi, mutta tositilanteen lähestyessä sydän hakkaa ja polvet tutisevat?
 

hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 6hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 4hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 3


Seuraavaksi olikin aika laskeutua alas tornista ja jatkaa matkaa yhä alemmas. Korkeuseroa tuli nopeasti 44 metriä, mikä tuntuu aika hurjalta. Pirunpesään laskeudutaan tukevia, mutta jyrkkiä portaita pitkin. Laskeuduimme niin alas, kuin portaita pitkin pääsimme ilman jalkojen kastumista. Veteen emme halunneet koskea, sillä ajomatka kotiin olisi mukavampi taittaa kuivilla kengillä.
 
Millaista onkalossa sitten oli? Parhaiten voin kuvailla siellä olleen kylmää ja hiljaista. Lämpötila onkalossa oli huomattavasti matalampi kuin maan päällä. Ylhäältä ei juurikaan kantautunut ääniä, vaan kuuntelimme veden pitämää lotinaa ja tippumisen ääntä. Tuolla kuulemma näkee välillä myös sammakoita, mutta pitkän tihrustamisenkaan jälkeen emme onnistuneet niitä erottamaan.
 

hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 1hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 8hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 5hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 9

Viivyimme Pirunpesässä jonkin aikaa vain ihaillen paikkaa ja hengittäen kylmää ilmaa. Edes minua, jolla on erittäin vahva ahtaanpaikankammo, ei ahdistanut olla noin syvällä. Vähän tietenkin jännitin, mutta yllä oleva suuaukko oli niin suuri, ettei sitä ihan nopeasti olisi voinut peittää ja jättää meitä jumiin. Aikamme vallitsevaa tunnelmaa ihmeteltyämme nousimme takaisin ylös maanpinnalle.
Pirunpesän ympäristöstä löytyy myös huussi, pieni takkatulen loimun täyttävä tupa, josta on mahdollista ostaa matkamuistoja tai kupponen kaakaota, sekä hieman yllättäen Spede Pasasen patsas. Spede nimittäin rahoitti eläessään Pirunpesän kunnostamista ja mahdollisti osaltaan sen avaamisen matkailunähtävyydeksi. Kyllä siitä syystä jo yhden patsaan ansaitsee.

hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 10hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 11hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 12hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 13hiidenkirnu pirunpesä jalasjärvi kurikka etelä-pohjanmaa 14

Mukanamme alueella oli opas, joka mahdollisti ylös ja alas kiipeämisen, ja kertoi paikan historiasta. Hän pysytteli itse maanpinnalla, joten saimme tehdä retkemme rauhassa. Sisäänpääsy alueelle maksaa 5 euroa, ja rahat käytetään Pirunpesän kunnossapitoon. Paikkaa ylläpitää Ylivallin nuorisoseura, ja aukioloajat voi katsoa täältä. Me teimme retkemme jo vuosi sitten, eli en tiedä miten paikka on avoinna näin poikkeusaikaan.

Aika hienoa, että Suomesta löytyy tällaisia upeita luontokohteita. Aina ei tosiaankaan tarvitse matkustaa kauas päästäkseen kokemaan jotain hieman eksoottista.

Postaus on osa Travel Thursday -postaussarjaa. Julkaisen epäsäännöllisen säännöllisesti torstaisin matkailuaiheisia postauksia. Travel Thursdayssa muistellaan tehtyjen matkojen kohokohtia, kerrataan kummallisimpia matkamuistoja, vinkataan uusista kohteista sekä haaveillaan tulevista reissuista. Kaikki postaussarjan osat löydät travel thursday -tagin alta.

10 Comments

 1. Ompa siisti paikka! Täytyy kyllä käydä joskus 🙂

 2. Suosittelen, hieno tuo tosiaan on! 🙂 Eikä tuo pääsymaksukaan päätä huimaa, heh.

 3. Enpä ollut kuullutkaan tästä, mutta hauskalta vaikuttava kohde!

  Tuliko selväksi, miten Pirunpesä on syntynyt?

 4. Suosittelen käymään tuolla, jos vain tilaisuus tulee! En pelkästään Pirunpesän perässä lähtisi Etelä-Pohjanmaalle, mutta hyvin voi koukata kiemuran tuota kautta, jos muutenkin näillä suunnilla liikkuu. Mielenkiintoinen kohde kyseessä kuitenkin! 🙂

  Täyttä selvyyttä mulle ei tuosta syntymisestä tullut, kun siitä on aika paljon kiistelty asiasta tietävien keskuudessa. Ilmeisesti jäätikkö on tätä kohtaa rapauttanut niin, että onkalo on päässyt syntymään. Se on varmaa tietoa, että Pirunpesässä on aiemmin ollut suuria kivenlohkareita, jotka on myöhemmin raivattu pois. Mun ymmärrys geologisista asioista on hävettävän huonoa, joten olen tyytynyt itse näin yksinkertaistettuun selitykseen.

 5. Vau! Tuo olis kiva kokea itsekin! 😀

 6. Suosittelen! Toi on kivan erilainen kohde, varmaan lapsetkin tykkäis ja ei ees maksa paljoa, kun tuo 5e oli aikuisen hinta. 😀 me käytiin lapsena joskus Lapissa hiidenkirnuilla ja ne oli mun mielestä niiin siistejä, oli hauska huomata nyt aikuisena että edelleen sama jännitys oli päällä!

 7. Mua niiin kovasti kutkuttaisi Afrikka ja Tanzania, Namibia tai Kenia. Ah voi vain kuvitella miten huikea reissu tämä olisi. Eipä mulla nyt muuta 🙂 Koitin viime syksynä retkeillä Repovedellä mutta jouduin toteamaan, että luontoretkeily on mulle aika haastavaa. Täytyy löytää se paikka, selvittää miten sinne pääsee ja muistaa kartta ja ruuat. Ehkä vielä joku päivä onnistun näissä kotimaan vaellushaaveissa. Nämä tämmöiset yksittäiset hyvät löydöt ovat kultaa.

 8. Mä oon asunut Keniassa ja silloin käynyt myös Tansaniassa, ja on kyllä välillä mieletön ikävä sinne. Afrikassa on jotain todella lumoavaa. Eli en voi kuin lämpimästi suositella! Paljon avartavampaa reissua et voi tehdä.

  Mä tunnistan kyllä nuo ajatukset, koska mulle luontoretkeily on aiemmin ollut tuskaa. Oon käynyt koulun kautta vaeltamassa mm. Ylläksellä ja vihasin sitä maisemista huolimatta. 😀 Nykyään kun luontoretkeily on ihan vapaaehtoista ja omasta tahdosta lähtevää, oon alkanut tosissani rakastamaan sitä. Annan tosin poikaystävän huolehtia ruokapuolesta, koska tuun ite vaan vihaseksi huonosta ruoasta, joten hän mielellään hommaa meille retkille hyvät purtavat. 🙂 Mä ainakin alotin ihan helpoimman kautta eli päiväretkillä lähiluontopoluille. Eka aikuisiän telttaretkikin oli samassa kaupungissa, ja patikointimatka autolta oli lyhyt. Hiljaa hyvä tulee! Ja viimeisestä lauseesta oon täysin samaa mieltä, nämä todellakin ovat kultaa.

  Kiitos kivasta kommentista, Eve! 🙂

 9. Super hyvin kirjoitettu! – Olen lukenut tekstin muutaman kerran. Hyvin tehty!

 10. Kiitos paljon! Omia kirjoitustaitoja koskeva positiivinen palaute lämmittää mieltä aina erityisen paljon näin kirjoitusuralle tähtäävänä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: