Joku saattaakin muistaa, että mainitsin muutama viikko sitten ostaneeni lentoliput Krakovaan. Jep, hätähousu kun olen, niin en malttanut odottaa tilanteen rauhoittumista. Matkan ajankohta on vasta ensi vuoden helmikuun lopussa, jolloin toivon koronatilanteen rauhoittuneen. Lennot tosiaan maksoivat 10 euroa suunta, eli kahden hengen edestakaisista lennoista maksoin 40 euroa.

Mitä reissulla sitten tehdään? Ehdimme olla kohteessa kolme melkein kokonaista päivää, sillä saapuminen kohteeseen on perjantaina ennen puoltapäivää. 

Yksi mun aivan must see -kohteista reissulla on mikäs muukaan kuin Auschwitz. Olen sen verran historiahullu, varsinkin toisen maailmansodan kohdalla, että matkakohdekin puoliksi valikoitui keskitysleirin mukaan. Sinne on pakko päästä, vaan minä päivänä? Alunperin ajattelin lauantaita, mutta en olekaan varma aukioloajoista. Helmikuu ei ajankohtana varmasti ole se ruuhkaisin, mutta netistä kokemuksia lueskellessani huomasin keskitysleirillä käymiseen uppoavan enemmän aikaa kuin ajattelin. Nyt kysynkin teiltä apua – kauanko Auschwitzissä käyntiin kannattaa varata aikaa ja miten matkajärjestelyjen tekeminen on järkevintä? Muiden kokemukset ovat näissä asioissa kultaakin kalliimpaa.

Haluan myös kierrellä vanhassakaupungissa ihan rauhassa. Rakastan kapeita kujia, värikkäitä taloja, mukulakivikatuja – kaikkea sitä, mikä luo vanhastakaupungista tunnelmallisen ja yleensä koko kaupungin parhaan matkakohteen. Muuallakin olisi kiva kierrellä – plussaa värikkäistä seinistä ja old school -meiningistä.

Toiveisiini kuuluu myös kivassa kahvilassa asiointi. Matkoilla kahvilat ovat ihan mun lemppareita, usein ne ovat tunnelmallisia ja niissä pääsee vähän kurkkimaan paikallisten menoa. Edullisissa maissa tätä on kiva harrastaa, samoin kuin ulkona syömistä.

Pikku putiikeissa, kuten vintage-kaupoissa kiertely on myös mun haavelistalla. Mitä hipsterimpi paikka, sitä parempi. Toivon löytäväni tällaisia paikkoja Kazimierzistä, juutalaisten kaupunginosasta, jota kehutaan erittäin hyväksi piipahduspaikaksi.

Wieliczkan suolakaivos kuulostaa myös mielenkiintoiselta paikalta, mutta en ole varma, onko se minulle sopiva kohde. Olen nimittäin todella ahtaanpaikankammoinen, eikä olisi eka kerta, kun saan kohtauksen maan uumenissa. Tätä kohdetta pitää siis harkita vielä uudemman kerran, vaikka kiinnostavalta nähtävyydeltä vaikuttaakin.

Historiafriikkinä myös Wawelin linna kiinnostaa. Nähtävyydet sieltä ovat kuulemma upeat, ja jostain luin jopa lohikäärmeen luolaan tutustumisesta. Kuulostaa juuri sopivan jännittävältä kohteelta.

Oikeasti Auschwitzin lisäksi ainoa tärkeä asia on lomailla, rentoutua ja nauttia kulttuurista. Siitä se paras matka kuitenkin lopulta koostuu.

Majoitusta en ole vielä varannut, joten erityisesti siitä kaipaan vinkkiä. Majoituksen ainoat kriteerit ovat kahden hengen huone omalla kylppärillä ja suht hyvä sijainti. Ja tietenkin budjettimatkailijan edullinen hinta, eli Hiltonin hotelli jää edelleen kokematta.


Nyt toivoisin teiltä vinkkejä matkallemme! Moni on käynyt kuitenkin Krakovassa, joten mitä suosittelet sieltä? Majoitus, ruokapaikka, nähtävyys, kahvila, tekeminen? Kaikki vinkit ovat tervetulleita!

Ps. Kuvat on otettu Brysselissä. Olisin halunnut kuvittaa tämän postauksen kuutisen vuotta sitten otetuilla kuvilla Varsovasta, mutta kuvat ovat hukassa olevalla ulkoisella kovalevyllä. Mennään siis näillä.

Postaus on osa Travel Thursday -postaussarjaa. Julkaisen epäsäännöllisen säännöllisesti torstaisin matkailuaiheisia postauksia. Travel Thursdayssa muistellaan tehtyjen matkojen kohokohtia, kerrataan kummallisimpia matkamuistoja, vinkataan uusista kohteista sekä haaveillaan tulevista reissuista. Kaikki postaussarjan osat löydät travel thursday -tagin alta.

12 Comments

 1. Miten löysit noin halvat lennot? Mikä yhtiö on kyseessä? Omalla peruuntuneella matkalla toukokuussa olisimme käyneet Ojcówin kansallispuistosta ja Tartavuorilla. Nuo vaikuttavat tosi kivoilta kohteilta, jos luontoasiat yhtään kiinnostaa.

 2. WizzAir on lentoyhtiö, eli oikea halpayhtiöiden kunkku. Lentoajat ovat huonot, mutta ei parane valittaa noilla hinnoilla. Lentodiileistä bongasin tuon tarjouksen!

  Oi, luontokohteet todellakin kiinnostavat. Pitää googlettaa noita, kiitos vinkeistä!

 3. Kylläpä sait edulliset lennot! 🙂 Hyvä tarjous. Meillä oli varattu matka juuri nyt kesäkuulle Puolaan ja matka olisi sisältänyt Varsovaa sekä Krakovaa ja Auschwitzin, plus muuta kivaa mitä olisimmekaan keksineet. Matka peruuntui sattuneesta syystä, mutta ehdottomasti tehtävä uudelleen (varmaankin tosin vasta ensi vuonna). Vinkkejä en pahemmin osaa antaa, mutta olet tuohon aika hyvin listannut kivoja asioita ja nuo Mikon mainitsemat Tatravuoret ovat saaneet paljon suosituksia myös omassa fiilistelypostauksessani aikoinaan, joten niiden perusteella voisin suositella myös eteenpäin jos luontokohteet yhtään kiinnostaa. Tosin kolme päivää on aika lyhyt aika sellaiseen. Hyvä reissu varmasti tulee siltikin! 🙂

 4. Joo, eivät ole mitkään idyllit ajankohdaltaan, mutta kävi uskomaton tuuri, että sattu noin halvat lennot viikonlopulle. Yleensä kun ne halvimmat on just keskellä viikkoa, jolloin menojen järkkääminen on paljo vaikeampaa.

  Harmi, että teidän matka peruuntui! Toivottavasti pääsette ensi vuonna matkaan, luulisi ainakin tilanteen silloin jo rauhoittuneen. Mä olen käynyt kerran Varsovassa ja positiiviset muistot jäi kaupungista. 🙂 Silloin yövyin likaisessa hostelissa, mutta tälle reissulle varattiin ihan jopa hotelli. Halvimmasta päästä sekin oli, mutta kuitenkin.

  Googlailin noita Tatravuoria ja ne kyllä vaikuttavat mahtavalta kohteelta. Harmi vaan, että tuo kolme päivää on aika lyhyt aika siihen, kuten totesitkin. Onneksi mikään ei estä palaamasta myöhemmin noihin kohteisiin ja tekemään uudenlaisia reissuja!

 5. Krakova on minunkin bucket-listallani, mutta itse en ole vielä uskaltautunut tekemään suunnitelmia kovin pitkälle aikavälille. Ainoastaan kotimaanmatkoja olen nyt suunnitellut ja varannut syyskuulle asti. Kotimaan lentotilannettakin loppuvuodelle vielä tarkkailen kesän yli ja vasta elokuussa mahdollisesti teen niitä varauksia.

  Toivotaan, että tilanne tosiaan olisi jo vaikka koko maailmassa ohi/parempi ensi keväänä!

 6. WizzAirilla on kyl ihan super halpoja lentoja. Just Belgradiinkin 19,90 😀 Hyvä että tolla hinnalla pääsee Suomessa bussilla naapurikaupunkiin.
  Mutta joo, kuten FB-postaukseeskin aiemmin kirjoittelin, niin Krakovan vanhakaupunki on kyl kiva ja sieltä löytyy paljon hyviä ravintoloita ja kahviloita. Ja se Auschwitzin kierros, kannattaa todella ottaa se opas sinne! Toivottavasti tulee kiva matka 🙂

 7. Ehdinkin ihmetellä ennen tekstin lukemista, että näyttääpä Krakova kovasti Brysseliltä 😀 Facebookin puolella taisinkin sinulle jo linkata omat postaukseni Krakovasta, joten lisävinkkejä ei niiden päälle ole enää sen kummemmin antaa. Kaupunki toimi hyvin talvikohteena, helmikuussa tuppaa olemaan paljon vähemmän väkeä liikkeellä kuin ruuhkaisimpina kesän kuukausina.

 8. Käynti vie minimissään 6 tuntia + matkat päälle.

  Vierailimme Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa liikkuen omalla autolla. Ohjatun kierroksen pituus oli Auschwitz I puolella noin 1,5-2 tuntia ja se tehtiin oppaan tiukassa ohjauksessa. Vierailuun kuului bussikuljetus Auschwitz II, eli Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirille ja takaisin. Auschwitz II puolella opasta ei ollut mukana ja siellä käynti vei kuljetuksineen toiset 1,5-2 tuntia.

  Tulimme pitkän jonon hännillä noin kymmenen aikaa aamusta. Jonotimme noin puolitoista tuntia lipunmyyntiin ja siitä vielä noin 40 minuuttia kierroksen alkuun. Kannattaa valmistautua siihen, että puolalaisten asiakaspalvelu edustaa edelleen neuvostoaikaa. Haluamansa kierrosajan voi varata myös netistä etukäteen, jos tietää milloin paikan päälle pääsee.

  Vaikka omatoiminen kiertely onkin mahdollinen, niin sesonkina eli toukokuusta-lokakuuhun se on tehty käytännössä mahdottomaksi. Opas vaaditaan tammikuusta maaliskuuhun ja marraskuussa klo 10-13 välillä, Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseooukokuusta lokakuuhun klo 10-16 välillä ja joulukuussa klo 10-12 välillä. Itse museoalue on auki talvisin klo 7:30- (14-15) ja kesäisin 7:30 – (17-19). Tarkasta aukioloajat nettistä.

  Jos paikalle tulee laillamme ilman mitään varauksia, aikana jolloin opas vaaditaan, joutuu ottamaan sen kierroksen ja ajan, mitä sattuu olemaan jäljellä. Kierroksia on monenlaisia ja monen hintaisia, riippuen kielestä, ryhmäkoosta, ajasta jne. En sen enempää jaksanut asiaa vertailla, vaan otin ensimmäisen mahdollisen lähtevän ryhmän, jossa opastus oli englanniksi. Kaksi aikuista ja kaksi lasta (14- ja 16-vuotiaat) maksoi yhteensä 430 PLN, eli n. 107 euroa.

  Lippuja ostaessa mukana tulee olla henkilöllisyystodistus. Alueelle ei saa tuoda A4 kokoa suurempia laukkuja. Suuremmat laukut jätetään varastoon pientä maksua vastaan. Juomapullot, sateenvarjot ja järjestelmäkamerat sallitaan, eväitä ei. Portista pääsee läpi vasta omalla aikaslotilla. Sitten jonotetaan turvatarkastukseen ja tämän jälkeen henkilökunta jakaa kuulokkeet.

  Lisää kokemuksia https://tamamatka.fi/auschwitz-birkenaun-keskitysleirimuseo-kokemus/

 9. Tuo on ihan fiksu, ettei lähde varaamaan ja liikoja vielä suunnittelemaan. Mä uskon, että ens helmikuussa pääsee jo matkustamaan, mutta ostin liput silti sillä varauksella, että ne saattaa peruuntua… Hotellin buukkasin ilmasella peruutuksella.

  Kovasti tekisi mieli jo syksylle varata matka sallittuihin maihin, mutta toisaalta en halua paikan päällä huomata, että puolet kahviloista ja aktiviteeteista on edelleen suljettu koronan takia. Kotimaan matkailu taas on eri, ja sitä koitankin suosia reippaasti!

 10. WizzAir on ihan halpojen lentojen kunkku! Pitää vaan muistaa tehdä se check-in puhelimella etukäteen. Mulle kävi kerran niin, ettei lentoaseman wifi oikein pelannut ja jouduin tekemään check-inin paikan päällä työntekijöiden kanssa, ja rapsahti 40 euroa lisää hintaa. Sinne meni se halvan lennon etuus. Nuo Belgradin lennot houkuttelis myös ihan hirveästi, samoin kun Kyproksen lennot noin 60 eurolla!

  Kiitos vinkeistä, Cilla! Luinkin niitä jo sieltä Facebookin puolelta, ihanaa, kun on niin paljon vinkkejä. En malta odottaa vanhaakaupunkia <3 Enkä Auschwitzia, tietenkään. Kiitos! 🙂

 11. Joo, piti äkkiä lätkäistä jotkut kuvat tähän varasuunnitelmana. Alunperin halusin kuvittaa tän Varsovasta otetuilla kuvilla, jotka on tallella mun ulkoisella kovalevyllä, jonka totesin totaalisesti kadonneen. Eli se siitä suunnitelmasta! Ärsyttää, siellä kovalevyllä on kuitenkin monen vuoden kuvat.

  Mä kävinkin sun postaukset sieltä heti jo lukemassa, kiitos niistä! 🙂 Mä toivon myös, että helmikuussa vältyttäisiin esimerkiksi niiltä Auswitchzin pitkiltä jonoilta, mistä kaikki varottelee. Kaikki käy, kunhan ei sada! 😀

 12. Kiitos todella paljon perusteellisesta ohjeesta! Oon yllättynyt, että koko hommaan menee noin paljon aikaa. Alkuun vähän harmittikin, mutta toisaalta kerran siellä vaan käy, joten miksei kävisi kunnolla. Me menemme sesongin ulkopuolella helmikuussa, mutta haluaisimme kuitenkin ottaa oppaan. Ilmeisesti paikasta saa kuitenkin enemmän irti oppaan kanssa!

  Meen vielä lukemaan blogistasi loput kokemukset, mutta kiitos vielä tästä kattavasta kommentista! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: