Ensi viikon perjantaina vietetään Black Fridayta. Jos joku ei tiedä mikä Black Friday on, niin lyhyt tiivistys: kyseisenä päivänä yritykset ympäri maailmaa myyvät tuotteitaan isoin alennuksin niin kivijalkamyymälöissä kuin verkkokaupoissakin.

Kyseessä on siis valtava kulutusjuhla, johon liittyy paljon ongelmallisia piirteitä.

blackfriday-ylikulutus-vastuullisuus

Ensinnäkin, kuten kaikkien pitäisi tässä vaiheessa jo tietää, maailma ei tarvitse enää yhtään enempää luonnonvarojen ylikulutusta. Black Fridayna monet yritykset houkuttelevat ostamaan ihan kaikkea, mitä keksiä voi. Useimmiten kuluttajilla ei ole näille tavaroille minkäänlaista tarvetta, mutta isot tarjoukset ja hyvät markkinointikikat houkuttavat ostamaan. Pakko ostaa, kun halvalla sain.

Lainatarjouksia ja olemattomia hinnanpudotuksia

Näin itse somessa pyörivän mainoksen eräältä lainanantajayritykseltä. Mainos kuului suunnilleen näin: Black Friday tulee, varaudu ostospäivään nopealla lainalla. Eli kannustettiin ottamaan lainaa sitä varten, että voi sitten Black Fridayna shoppailla ja tuhlata sydämensä kyllyydestä. En tiedä mitä te ajattelette, mutta musta tuo oli oksettava mainos. Toinen näkemäni kyseenalainen mainosteksti oli kutsu kaverisi mukaan shoppailujuhliin. Ihan tosi, shoppailujuhliin?

blackfriday-ylikulutus-vastuullisuus

Tämän suuren kulutusjuhlan tarjoukset eivät tietenkään rajoitu vain yhteen päivään, vaan monet yritykset venyttävät tarjoukset esimerkiksi 11 päivään. Halvempaa tavaraa useamman päivän ajan, mikäs siinä on muka pahaa, saattaa olla monen ajatus. Mutta onko se tavara oikeasti halvempaa? Monella yrityksellä on meinaan ikävä tapa nostaa tuotteiden hintoja juuri ennen alennusmyyntien alkamista. Näin tuotteita voidaan markkinoida isommilla alennuksilla, vaikka hinta verrattuna vaikka kahden viikon taakse on vain hieman matalampi tai parhaassa tapauksessa jopa aiempaa korkeampi.

Black Friday ja korona

Firmojen hintahuijauksia pahempaa on mielestäni kuitenkin se hullun kiilto silmissä shoppailu. Monesti alennuksia selatessa huomaa tarvitsevansa jotain, mistä ei ole koskaan ennen kuullutkaan. Mutta pakko ostaa kun on näin hyvässä tarjouksessa. Mua oikeasti huolestuttaa tämä todella paljon, sillä maapallo ei vaan kestä enää jatkuvaa ylikulutusta. 

Nyt korona-aikana lisäksi rynnitään kaupoille levittämään tautia. Vaihtoehtoisesti tilataan netistä kaameesti tavaraa, jolloin kuljetukset syövät maapallon terveyttä, ja parhaimmissa tapauksissa myös pakettien jakelupisteet ruuhkautuvat, josta päästäänkin takaisin taudinlevitykseen. Pelkkiä hyviä vaihtoehtoja, eikö vaan?

Älä osta mitään?

En sano, ettei Black Fridayna saisi ostaa mitään. Jos on oikeasti miettinyt, pohtinut ja harkinnut jonkun oikeasti tarpeellisen tuotteen ostamista, niin sen ostaminen alennuksella ei ole mitenkään häpeällistä, vaan ihan fiksua. Mun puhelimeni vetelee viimeisiä, ja latauskohdan ollessa rikki olen pian uuden ostamisen edessä. Jos mun haluamani puhelin, jonka ostan joka tapauksessa pian tarpeeseen, on alennuksessa ensi viikolla, niin todennäköisesti aion sen ostaa.

blackfriday-ylikulutus-vastuullisuus

Tänä vuonna on luotu uusi kampanja, Muodin Mustat Lampaat, jossa vastuulliset brändit alentavat tuotteidensa hintaa vastaiskuna Black Fridayn vastuuttomille firmoille. Musta tää on todella hyvä, että vastuulliset firmat saavat näkyvyyttä, ja ehkä jotkut muuten Black Fridayna shoppailevat sijoittavatkin pennosensa mieluummin vastuullisille merkeille. Jos ostaa joka tapauksessa, on parempi valita viisaasti. Silti, tämäkin kampanja kannustaa ostamiseen, mikä on mielestäni ristiriitaista, jos idea on olla vastaisku kulutusjuhlalle.

Black Fridayn vastakampanjana on muutamia vuosia toiminut Älä osta mitään -päivä, joka on todella hyödyllinen. Itse muuttaisin sitä vielä Älä osta mitään turhaa -päiväksi ja koetan viettää sitä ihan vuoden jokaisena päivänä.

2 Comments

  1. Mielenkiintoinen postaus ja samoja ajatuksia myös täällä! 🙂 On ihan älytöntä, että mennään ryysikseen samaan aikaan, kun keikat ja näytökset yms. kulttuuripuolen tapahtumat on peruttu ja sitten on satapäin porukkaa jonottamassa Black Friday- tarjouksien perässä. Hohhoijaa. 🙄🤦🏻‍♀️ Somessa näkyi myös monia, jotka olivat ihan vaan shoppailleet muuten vaan sitä sun tätä ilman sen suurempaa harkintaa… Miusta on siis ok ostaa Black Friday- tarjouksistakin ja hyödyntää alet tarpeeseen, mutta pitäisi vähän miettiä onko se tarpeellista tai onko sitä harkittu jo pidempään sen sijaan, että ostetaan koska on halpaa.

  2. Kiitos Milla! 🙂 No jep, rajoituksista onkin tosi paljon hyötyä, jos ne ei koske kaikkia tai niitä ei vaan noudateta. Ei voi ymmärtää tollasta.

    Ollaan näköjään tosiana samaa mieltä, sillä munkin mielestä alennusten hyödyntäminen on ehdottoman sallittua ja järkevääkin – harkitsematon ja tarpeeton shoppailu taas ei millään mittapuulla ole fiksua, ei vaikka hinta olisi kuinka alhainen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: