9.02 Aamupalaveri alkaa. Kaikki vuorossa olevat toimittajat, uutispäällikkö ja päätoimittaja istahtaa aamupalaveripöydän ääreen. Käydään läpi tämän päivän printtilehteä ja verkkouutisten lukukertoja. Jaetaan päivän hommat ja ideoidaan juttuja yhdessä.

9.07 Saan kuulla, että mun tämän päivän juttu julkaistaan jo kello 15 verkossa. Toisin sanoen mun pitää saada se valmiiksi pari tuntia aiemmin kuin normaalisti. Kiitän itseäni siitä, että olin sopinut keikan jo kympiksi.

9.13 Palaveri loppuu ja porukka siirtyy aamukahville alakerran kahvittelutiloihin. Pidän kahvitauoista, joiden aikana usein vältellään töistä puhumista ja jutellaan muusta mieleen tulevasta. Usein pidän omaa keep cupia mukana, mutta tänä aamuna päätin juoda koneesta tullutta kahvia kotona keitetyn sijaan. Syön samalla aamupalajogurtin.

9.37 Lähden pois pitkäksi venähtäneeltä kahvitauolta ja alan valmistelemaan kysymyksiä juttukeikalle.

9.50 Kysymykset ovat valmiit. Huikkaan kuvaajan mukaan ja sovimme kävelevämme poikkeuksellisesti keikalle, sillä se on niin lähellä. Olen sopinut tämän juttukeikan eilen, ja halusin saada sen heti aamusta purkkiin.

10.00 Keikalla. Haastattelen todella mukavan oloista yrittäjää, joka avaa uuden ravintolan Vaasan keskustaan. Haastattelu tehdään englanniksi, ja meksikolaisella yrittäjällä on hauskat jutut ja selkeä intohimo ruoanlaittoa kohtaan. Mietin, että täällä ravintolassa pitää itsekin käydä ja pohdin, voisinko päästä osallistumaan myöhemmin avajaistilaisuuteen.

10.25 Haastattelu on purkissa ja kuvat otettu. Lähden kuvaajan kanssa kävelemään takaisin toimitukseen.

10.35 Toimituksessa. Pääsen vihdoin avaamaan koneen ja selaan läpi sähköpostit ja Teamsiin tulleet uudet viestit ja ilmoitukset.

10.50 Olen nauhoittanut haastattelun, koska englanniksi käydystä keskustelusta ei jää kaikki mieleen niin hyvin, että uskaltaisin luottaa pelkkiin muistiinpanoihini. Alan siis purkamaan juttua, eli kuuntelen nauhaa ja kirjoitan sen sisällön auki Wordiin.

11.10 Nauha purettu, aika alkaa kirjoittamaan juttua. Jäsentelen päässäni eri kappaleita ja mietin muutamia valmiita lauseita. Kirjoitan ylös pari sitaattia, jotka haluan juttuun mukaan. Hahmottelen juttua ja kirjoitan sitä eteenpäin pala palalta.

toimittajan päivä 1

11.58 Jutun kirjoittaminen keskeytyy, kun verkkotoimittaja Seinäjoelta laittaa mulle viestiä, että joku lukija haluaa jutella mun kanssa koskien mun eilen kirjoittamaani juttua susista. Yritän hieman kysellä, mikä tyyppi tämä soittaja on, mutta siitä ei ole tietoa. Jännittää aika paljon, sillä susista kirjoittaminen nostattaa usein tunteita lukijoissa ja pelkään saavani jonkun raivot niskoilleni.

12.01 Juttelen vielä uutispäällikön kanssa tulevasta puhelusta ja kysyn vinkkejä siihen, miten vastata mahdollisesti tuohtuneelle lukijalle. Hän toivottaa tsempit ja menen soittamaan susityypille.

12.23 Puhelu ohi ja olen huojentunut! Soittaja ei suinkaan haukkunut mua, vaan halusi erittäin asiallisesti esittää oman näkökantansa susijutun aiheeseen ja kehui mun juttua. Jäi todella hyvä fiilis puhelusta.

12.27 Syömään! Mulla on tänään eväät, joten kipitän kaksi kerrosta alaspäin kellariin ruokailutiloihin lämmittämään eilistä ruokaa. Juttelen samalla muiden syömässä olevien työkavereiden kanssa.

12.55 Ruokahetki ohi ja takaisin työpisteelle. Meillä on toimituksessa avokonttori, ja kuulen väkisin muiden soittamia puheluita. Itse menen soittamaan aina puhelinkoppiin, joita toimituksessa on kaksi. Nyt tsekkaan uudet viestit läpi ja vastailen niihin.

13.05 Takaisin jutun pariin. Se on jo hyvällä mallilla, mutta kirjoittaminen jatkuu.

13.26 Teksti on valmis! Odottelen vielä kuvaajalta kuvia, joten teen teknisiä hienosäätöjä juttuun. Käytetään Saxo-toimitusjärjestelmää, joka vaatii aina omat säätämisensä kunkin jutun kohdalle, jotta se istuu printin malliin oikein.

13.29 Uutispäällikkö sanoo, että mun juttu julkaistaankin vasta puoli kahdeksalta illalla. No, ainakin sain sen kirjoitettua nopeasti valmiiksi, kun luulin julkaisun olevan jo kolmelta.

toimittajan päivä 2

13.53 Juttelen uutispäällikön ja päätoimittajan kanssa uudesta juttuaiheesta, jota pääsen työstämään. Tämä juttu vaatii aika paljon taustatyötä, joten alan selvittelemään sen taustoja.

13.58 Kerron uudesta jutusta videokuvaajalle, jonka on määrä tulla keikalle mukaan. Pohdimme yhdessä, ettei videoa kannata lähteä kuvaamaan nyt, ja päätämme ehdottaa sen siirtämistä lauantaille.

14.00 Normaalisti tässä välissä menisin iltapäiväkahville muun toimituksen mukana. Nyt kuitenkin ideoin uutta juttua videotoimittajan ja päätoimittajan kanssa, enkä ehdi hörppimään kahvia.

14.08 Meen sittenkin kahville. Eihän tässä nyt ilman selviä!

14.26  Jatkan jutun ideointia ja taustojen selvittelyä, sekä koitan saada yhteyttä mahdollisiin haastateltaviin.

14.45 Lopetan uuden jutun ideoinnin, sillä saan ravintolajuttuuni taittomallin ja kuvat. Tarkastelen kuvia ja editoin juttuani malliin sopivammaksi.

14.57 Mulla on vaihtoehtona kaksi eri mallia, ja sovittelen juttua niihin. Yritän miettiä, olisiko parempi lyhentää vai pidentää juttua, sillä nykyisellä mitallaan se ei istu pohjaan. Päätän pidentää juttua ingressillä ja yhdellä lisäsitaatilla.

14.59 Editoin juttua ja käyn tekemässä muutokset myös verkkokanavalle, jolle olen jo aiemmin ehtinyt ottaa kopion jutusta.

toimittajan päivä 3

15.03 Mietin jutun otsikkoa, otsikon jälkiriviä, verkko-otsikkoa, kuvatekstejä ja etusivun vinkkiin tekstiä. Näitä on aina hankalaa keksiä, ja käytän kaiken aivokapasitettini näiden pohtimiseen. Otsikko on kaikkein vaikein, sillä sille on usein vain muutaman sanan verran tilaa, joten nokkeluutta saa todellakin käyttää. Testaan aina otsikon pituttaa kirjoittamalla blaablaa blaa blablaa ja katson, missä vaiheessa teksti menee yli.

15.35 Olen vihdoin valmis otsikoiden, vinkin ja kuvatekstin kanssa. Nyt menen tekemään vielä tarvittavat muutokset verkkokanavassa olevaan juttuun. Näin juttu julkaistaan puoli kahdeksalta illalla verkossa ja seuraavan päivän printtilehdessä.

15.40 Jatkan uuden jutun ideointia. Tarkoitus on siis tehdä juttu septitankkien tyhjennysasemista Vaasan alueella. En tiedä asiasta juuri mitään, joten googletan ja luen Hesarin jutun aiheesta. Otan selvää mahdollisista haastateltavista ja soittelen heille, sekä laitan sähköpostia perään.

15.50 Juttelen uutispäällikön kanssa viikonlopun juttukeikoista. Selviää, että mulla on kolme keikkaa viikonloppuna, jotka on pakko saada silloin tehtyä. Vaikuttaa kiireiseltä, mutta kiinnostavalta viikonlopulta.

16.02 Keskittymiskyky alkaa jo hieman herpaantua ja väsymys iskeä. Koitan tehdä muistiinpanoja itselleni septitankkijuttua varten, jotta kirjoittaminen sujuisi hieman jouhevammin. Tsekkailen myös lehden Facebookista, minkälaisen vastaanoton juttuni ovat saaneet.

16.58 Aika lopettaa valmistelu, kasata kamat ja lähteä kotiin. Päivä on tältä erää pulkassa.

17.02 Leimaan itseni ulos ja lähden kotiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: