”Oishan se hienoa myydä vaan kaikki pois ja muuttaa ulkomaille.”

Jep, näin se on. Vihdoin paljastan teille ison asian, jonka ympärillä kaikki ajatukset ovat pyörineet viimeisen kuukauden sisällä. Mun on ollut vaikea kirjoittaa juuri mistään, kun kaikki fiilispostaukset ja muut ovat tuntuneet epäaidoilta. Tässä siis uutiseni: muutan lokakuussa ulkomaille!

Olen asunut ulkomailla ennenkin, mutta tämä kerta tulee olemaan monella tavalla täysin erilainen. Ensinnäkin, en muuta yksin, vaan yhdessä poikaystäväni kanssa. Mukaan tulee tietenkin kissamme Fredi. Tämä tarkoittaa sitä, että olen vastuussa muustakin kuin itsestäni. Aiemmin olen voinut huolettomammin tehdä tällaisia päätöksiä, mutta nyt täytyy kaikki miettiä selkeästi etukäteen aina matkustamisesta asti – kissan kanssa kun ei voi viettää vuorokausia lentokenttien aulamajoituksissa.

Toiseksi, aiemmin olen aina muuttanut ennalta määrätyksi ajaksi. Olen tiennyt palaavani takaisin Suomeen vapaaehtoistyön, vaihdon tai työharjoittelun loppuessa. Nyt muutan ensimmäistä kertaa ulkomaille toistaiseksi, ennalta määrittelemättömäksi ajaksi. Paluulipusta ei ole tietoa.

Aiemmin olen myös tiennyt etukäteen tarkasti, mitä tulen kohteessa tekemään. Nyt mulla ei ole tarkkaa suunnitelmaa. En ole allekirjoittanut työsopimusta, mutta olen sopinut tapaamisen oman alan työpaikkani kanssa, jonne todennäköisesti pääsen töihin. Toivotaan, että kaikki menee hyvin.

Poikaystävälläni on työsopimus allekirjoitettuna uuteen maahan. Se oli viimeinen ratkaiseva asia muuttoa miettiessä. Kunhan toisella meistä on varmuudella töitä odottamassa, on lähtö helpompaa.

muutto-ulkomaille-ruotsi-tukholma
muutto-ulkomaille-ruotsi-tukholma
muutto-ulkomaille-ruotsi-tukholma


Mihin me sitten muutamme? Minä olisin ollut valmis lähtemään vaikka maailman ääriin, mutta poikaystäväni ilmoitti, että Ruotsia kauemmas hän ei lähde. Niinpä me muutamme Tukholmaan. Kaupunki on minulle ennestään tuttu, ja tiedän viihtyväni siellä oikein hyvin.

Lähtö jännittää todella paljon, mutta samalla olen innoissani. Asuntoasiat ovat melkein plakkarissa, mikä on suuri helpotus. Järjesteltäviä asioita on paljon, mutta aikaakin on onneksi vielä jäljellä, sillä muutamme lokakuun lopussa. Yritän saada joka viikko muutaman ison asian hoidettua, jotta hermot pysyvät kurissa. Nimittäin aika paljon tässä saa omien hermojen kanssa taistella, kuten aina isoja päätöksiä tehtäessä.

Miksi me sitten muutamme? Oikeastaan ihan vaan siksi, että molemmat haluavat asua ulkomailla. Lähestymme pikkuhiljaa kolmekymppisiämme, ja perheen perustamista olisi kiva aloitella Suomessa. Siksi tämä on viimeinen hetki, jolloin voimme lähteä niin, että ainut huollettavamme on kissa. Vaihtoehdot ovat nyt tai ei koskaan, joten valitsimme lähteä nyt.

Sellaista tällä kertaa, huhhuh. Jännittää todella paljon julkaista tämä postaus, mutta samalla oon helpottunut jakaessani tämän asian julkisesti. Saa kysellä lisää ja toivoa postauksia aiheen tiimoilta, tästä varmasti riittää kyllä kirjoitettavaa!

22 Comments

 1. VAU! Ihan mahtavaa ja oon tosi iloinen teidän puolesta, että päätitte lähteä 😀 Etenkin jos tilanne on "nyt tai ei koskaan". Mua harmittaa vietävästi, kun en nuorempana lähtenyt au pairiksi. Kadun sitä etenkin nyt, kun oon seurannut Areenasta au pairit- sarjaa ja nyt Unelmaduuni Australiassa ekaa kautta on tullut katsottua Cmoresta. Mä en lähtenyt siks, että olin parisuhteessa ja sit vähän se uskallus. Kadun sitä niin vietävästi nyt. Mutta noh. Joitain unelmia ei vaan voi toteuttaa ja oon suht fine asian kanssa. Onneksi nyt elän toista unelmaani, kun on lapsi ja perhe-elämä alkanut 🙂

  Mukava seurailla teidän muuttomatkaa toiseen maahan, toivottavasti siis jaat aiheesta juttua sun muuta siitä täällä 8)

 2. Hienoa! Jännitti lukea, että voitko nyt epävarmana aikana lähteä maailman ääriin. Tukholma on just huippu, kansainvälinen, elävä, moderni kaupunki. Nauttikaa!

 3. Onnea uuteen! Kaukomailla asuvana voin kyllä sanoa, ettei ollenkaan huono päätös muuttaa lähelle, mistä on myös helppo käydä kotona tapaamassa sukulaisia ja ystäviä.

 4. Onnea muutokselle ja muutolle! Sattumalta itsekin asuin aikoinana pari vuotta Tukholmassa. Mieheni oli aloittanut työt siellä jo syksyllä, minä suoritin vielä opinnot loppuun vuodenvaihteeseen mennessä ja uudenvuodenaattona muutimme molemmat toistaiseksi Tukholmaan. Viihdyin kyllä hyvin, Tukholma oli tuttu ja osasin ruotsia riittävästi tullakseni sillä toimeen myös uudessa työpaikassani. Eli kyllä se siitä, jos ruotsalaiset eivät ole viime vuosikymmeninä muuttuneet, niin heidän kanssaan tulee kyllä toimeen!

 5. Teillä on siellä jännät hetket meneillään! Ulkomaille muutto on aina iso juttu ja siihen liittyy monta asiaa. Ruotsissa kuitenkin on sama kulttuuri kuin Suomessa, niin ehkä niitä shokkeja on hieman vähemmän. Uusi kotimaa on lähellä Suomea, joten sieltä on helppo poiketa vaikka viikonlopuksi, jos alkaa kovasti kenkuttamaan. Ruotsissa on varmasti suomalaisen helpompi työllistyä kuin monessa muussa maassa, hyvä että toisella on työsopimus allekirjoitettuna. Itse olen muuttanut pari kertaa ulkomaille ja meillä on ollut kouluikäiset lapset, joten heidän kautta on ollut helppo tutustua muihin perheisiin, koulun ja harrastusten kautta. Neuvoni sinulle, verkostoidu heti Suomi-yhteisöt, harrastukset ja puolison työpaikka! Minulla on blogissani jonkin verran kirjoituksia ulkosuomalaisuudesta sekä ulkomaille muutosta, mm. muuttajan muistilista. Edellinen muutto vauhditti opintojani, joten tein opinnäytetyön muutosta ulkomaille (Sveitsi). Zemppiä teille muuttoon ja sen suunnitteluun!

 6. Onnea tulevan muuton johdosta! 🙂 Ja muutto on aina muutto, oli se sitten Tukholmaan tai kaukomaille. Itse tavallaan rakastan muuttoja, koska silloin tulee aloitettua puhtaalta pöydältä uusi elämänvaihe (vaikka sitten vain uuden asunnon tiimoilta) ja samalla saa kaapitkin siivottua perusteellisesti. Ulkomaille muuttaminen tekee kaikesta vielä jännittävämpää! Itse muutimme viimeksi tätä Suomi-Espanja väliä, tarkoitus olisi suunnata samaa väliä takaisin Espanjaan ja pysyvämmällä ratkaisulla tällä kertaa. Korona vielä hieman jarruttelee, mutta katsotaan milloin pääsen jälleen pakkaamaan! Heh. 🙂 Hyvää muuttoa, nauttikaa!

 7. Joskus sitä täytyy repäistä ja uskaltaa tehdä muutoksia. Tukholma on suosikkikaupunkini, olen asunut siellä nuoruudessani itsekin.

 8. Vau, mahtava siirto! Tukholmassakin on jo oma eksotiikkansa, ja sieltäkin pääsee reissaamaan hyvin muualle (Suomihan on vähän pussinperä…). Onnea muuttoon ja uusiin seikkailuihin!

 9. Tsemppiä matkaan! Kuten Milla tossa kirjoittikin, niin Ruotsista pääsee ihan eri lailla reissaamaan myös maata pitkin. Ja se on sopivan lähellä, että voi aina käväistä Suomessa, jos tulee koti-ikävä.
  Olispa kyllä kiva muuttaa yhdessä miehen kanssa ulkomaille. Mies ei ole yhtään innokas ajatuksesta, vaikka välillä aina yritän esitellä uusia asuinpaikkoja ja googlailen elämisen kustannuksia eri maissa 😀

 10. Tsemppiä muuttopuuhiin! Tukholma on hieno kaupunki. Toivottavasti koronatilanne helpottaa niin siellä kuin joka paikassa muuallakin, ja pääsette nauttimaan täysillä uudesta kotikaupungistanne!

 11. Onnea ja tsemppiä muuttoon! Hienoa et uskaltaa tehdä ja elää!

 12. Voi ihana Kata <3 Sun kommentista tuli niin hyvä mieli heti kun sen luin, vaikka vastaankin nolosti kaksi kuukautta myöhemmin.
  Mä oon seurannut myös Ylen Au paireja, ja aina mietin, millanen mä olisin siinä ohjelmassa. Mä meinasin lukion jälkeen lähteä au pairiksi jenkkeihin, mutta se sitten kuitenkin jäi. Sun tapauksessa ymmärrän kyllä hyvin, parisuhde on tosi vaikea niputtaa yhteen ulkomaille muuton kanssa, ja ehkä kumpaakin elämää elää sillon vaan puoliksi. Luojan kiitos mun poikaystävä halus nyt muuttaa ulkomaille, koska mua olisi varmasti jäänyt harmittamaan myös. Ajateltiin just sitä, että lähtö on helpompi tehdä ennen perheen perustamista, mutta rehellisesti uskon sen myös onnistuvan lasten kanssa. Monethan niin on jo tehnyt. Mä luen paljon ulkosuomalaisten blogeja, ja niistä huomaa, että monet ovat lähteneet maailmalle lapsien tulon jälkeen. Järjestelykysyms, toki se on monimutkaisempaa mutta mahdotonta ei ole. En myöskään jaksa uskoa, että vuosi ulkomailla vaikka ala-asteikäisen lapsen kanssa tekisi lapselle hirveästi hallaa. 🙂 No, joka tapauksessa, vaikka et ikinä ulkomaille muuttaisikaan, niin oot toteuttanut silti yhden mun isoimmista unelmista. Ja siitä mä oon sulle kateellinen, koska oma perhe olisi tietysti paras asia maailmassa. <3

  Toivottavasti jaksat pysyä mukana jatkossakin! Nyt on ollut blogin puolella vähän hiljaisempaa, kun muuttojutut on oikeasti vienyt kaikki mehut, mutta nyt olisi suunnitelmissa tykittää paljon asiaa muutosta ja Ruotsiin asettumisesta. Kiitos vielä sun kommentista, oot ihana ihminen! <3

 13. Mua jännitti ihan viimeseen asti se, onnistuuko lähtö, mutta nyt paria kuukautta myöhemmin täällä ollaan! 🙂 Tukholma on just niin ihana kaupunki kuin muistinkin, ja ollaan viihdytty hyvin. Me nautitaan, kiitos Mari <3

 14. Kiitos! <3 Joo, se helpotti kyllä päätöstäkin, että tarvittaessa on parissa tunnissa Suomessa ja jopa Lappiin mun perheen luo pääsee kahdella lennolla. Eri asia, tuleeko tuota mahdollisuutta sitten hyödynnettyä kuinka paljon, mutta tieto mahdollisuudesta helpotti jo lähtöä. 🙂 Keniassa asuessani tota helppoa mahdollisuutta ei ollut, joten nyt sitä kyllä arvostaa senkin takia. 😀

 15. Kiitos paljon, Pirkko! Tukholma on kyllä mahtava paikka, se kävi selväksi aiemmalla viiden kuukauden visiitillä, sekä nyt kuukauden täällä asuttuani. Suomi ja Ruotsi on samanlaiset, mutta niin erilaiset, mutta toistaiseksi oon ainakin viihtynyt täällä paremmin kuin hyvin. En muuten tiennyt, että sullakin on tukholmalaistaustaa, vaikka oonkin pitkään sun matkajuttujasi seurannut! Kiva kuulla tällainen yhdistävä tekijä. 🙂

 16. Kiitos paljon Martta tsempeistä ja vinkeistä! 🙂 Tää oli tosiaan nyt mun neljäs ulkomaille muutto, ja toinen kerta Tukholmaan. Viime kerrasta jäi onneksi kourallinen suomalaisia ystäviä, joita on ollut nyt ihana nähdä kolmen vuoden tauon jälkeen. Näin kuukauden jälkeen tuntuu, ettei vieläkään kulttuurishokkia ole ehtinyt kunnolla iskeä, mutta uskon sen tulevan ihan kuten aiemmillakin kerroilla. Nyt koronatilanne tekee tästä asettumisesta muutenkin niin erilaista, ettei kulttuurierot ole vielä samalla tavalla tuntuneet. Pitääkin vielä tsekkailla sun blogia uudestaan, sillon ennen muuttoa sitä kävinkin kurkkaamassa kommenttisi luettuani. 🙂

 17. Nimenomaan, muutto on aina muutto, ja etenkin ulkomaille muutto. Ruotsi on kuitenkin ihan yhtä ulkomaa kun ne kauempana maantieteellisesti ja kulttuurillisesti olevat maat, vaikka ihan tässä rajan tuntumassa sijaitseekin. Jännittävää tämä on kyllä ollut, ja oikeastaan sen jälkeen, kun Suomen kämppä saatiin tyhjennettyä ja siivottua, oon nauttinut ihan todella tästä muutosta. Uusi koti, uudet kotikulmat, uudet lenkkipolut. Uudet ihmiset, uudet tavat… Uutuudenviehätys on säilynyt vahvana, mutta kodista on silti tullut jo koti. Vielä kun saataisiin tuo korona pyyhittyä pois maa(ilma)sta, niin pääsisi paremmin hyödyntämään ulkomailla asumisen täyden potentiaalin. 🙂 Kiitos Tiina rohkaisevista sanoistasi, ne lämmitti ja lämmittää edelleen mieltä. <3

 18. Samaa mieltä! Helpompaa olisi jäädä, mutta enemmän saa irti lähtemällä. Tukholma on täyttänyt kaikki odotukset jopa tässä oudossa koronamaailmassa, jossa puoli kaupunkia on suljettuna. Tukholma on silti rakas. <3

 19. Kiitos paljon! <3 Mä oon jo bongaillut ahkerasti kaikkia reittejä pidemmälle Eurooppaan, täältä Tukholmasta käsin avautuu kyllä uusi maailma matkustamiselle. Ja ulkomaille muutossa on se ihana puoli, että jo ne uudet lenkkireitit ilman google mapsia tuntuu seikkailulta. 😀 Tosin, myönnän buukanneeni jo yhden matkan (vahvalla peruutusturvalla toki), eli korona haista piip, mä haluan hyödyntää nää mahdollisuudet…

 20. Kiitos paljon Cilla! Mä suosittelen kovasti yhdessä ulkomaille muuttoa. 😉 Totta kai tää vaikuttaa myös parisuhteeseen, mutta omalla asenteella voi vaikuttaa hyvin paljon siihen, onko vaikutus positiivinen vai negatiivinen. Yhteiset seikkailut on parasta. 🙂 Mä ehdin 2,5 vuotta välillä väläytellä ulkomaa-korttia, kunnes poikaystävä innostui ja itse ehdotti muuttoa. Joten toivoa on sullakin! 😀 Ja toki ensimmäinen maata pitkin -ulkomaan matka on jo suunniteltu ja buukattu näin kuukauden asumisen jälkeen 😉

 21. Kiitos Teija! 🙂 Tukholma on taas valloittanut mun sydämen, tässä kapungissa on niin hyvä olla. <3 Mä vaan todellakin venttailen tän koronan helpottamista. On mennyt täälläkin jo monta suunnitelmaa uusiksi, kun esimerksi museot eivät olekaan olleet auki. Tällä hetkellä pitäisi välttää ihan kaikkea ylimääräistä liikkumista kodin ulkopuolella, mikä toki tympäisee, mutta ollaan onneksi silti ehditty jo nauttia Tukholmasta. Toivotaan, että pian helpottaa! 🙂

 22. Kiitos Annika! 🙂 Mä oon samaa mieltä, uskaltaminen palkitsee aina, tää kulunut kuukausi on sen taas todistanut 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: