Tämä haaste on pyörinyt ulkosuomalaisten blogeissa, ja oon mielenkiinnolla lukenut vastauksia kysymyksiin eri puolella maailmaa asuvilta suomalaisilta. Musta tuntuu hieman hassulta kutsua itseäni ulkosuomalaiseksi, mutta sitä mä kyllä taidan olla, kun oon kerta ulkomailla asuva suomalainen. Höpinät sikseen, mennään kysymyksiin ja niiden vastauksiin. Ja jos joku ulkosuomalainen bloggaaja ei ole vielä tähän haasteeseen vastannut, niin haastan teidät kaikki tekemään tän viimeistään nyt!

haaste1

1. Mikä on parasta tämän hetkisessä asuinmaassasi?
Kulttuuri ihan kokonaisuudessaan! Mä rakastan ruotsalaista kulttuuria lähes kaikkia sen yksityiskohtia myöten. Täällä on jotenkin lämpimämpi ja yhteisöllisempi fiilis kuin mihin on kotimaassa tottunut. Kaikki fredagmysit ja sukulaisten ja ystävien kesken järjestettävät sommarstugajuhlat… Tukholmassa näkee kaikenlaista porukkaa laidasta laitaan, eikä ketään katsota kieroon, vaan täällä ollaan enemmän kaikki yhtä ja samaa porukkaa. Ja kuulemma Tukholman ulkopuolella tää asia on vielä paremmin, eli ruotsalaisen kulttuurin yhteisöllisyydelle pojot!

2. Entä ikävintä?
Korkeat hinnat. Täällä kaikki on hirveän kallista, ja joutuu oikeesti laskemaan kruunujen perään ja kauhistelemaan kauppakuittien loppusummaa. Tää on vähän noloa nyt ehkä sanoa, mut yksi ikävimmistä asioista on myös alkoholin korkea hinta. Olis kiva käydä kesän kunniaksi vähän ulkona, mutta juomat maksaa helposti 10-15 euroa, joten kivat kesäillat terdeillä on saanut unohtaa.

haaste3

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?
Meksikoon! Mulla on ikävä mun meksikolaista ystävää Paolaa <3 Ollaan Paolan kanssa paljon yhteyksissä, ja hän muistaa välillä muun muassa tägäillä mua Meksiko-aiheisiin videoihin ja lähetellä kuvia maisemista siellä. Ollaan kovasti suunniteltu mun matkaa sinne, ja todellakin lähtisin Meksikoon tällä sekunnilla, jos ei olisi rahasta kiinni.

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?
Monta kivaa paikkaa on tullut nähtyä, enkä kieltäytyisi moneenkaan uudestaan lähtemästä, vaikka preferoinkin mulle ennestään tuntemattomia paikkoja. Roomaan voisin kuitenkin mennä mielelläni uudestaan, se on nähtyjen paikkojen kärkipäässä! Olin Italiassa 15-vuotiaana luokkaretkellä, eli siitä on vierähtänyt jo todella monta vuotta. Meidän luokkaretkellä käytiin kattomassa kaikki tärkeimmät paikat ja otettiin kaikki irti latinan lukemiseen ja sitä kautta antiikin Rooman historian opetteluun käytetyistä vuosista, ja oon todella kiitollinen tosta matkasta. Nyt kuitenkin haluisin tutustua enemmän Rooman kulttuuripuoleen ja fiilistellä niitä pieniä kujia ja tunnelmaa!

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?
Uusia perunoita + kaikkea, mitä niiden kanssa yleensä syön. Uudet potut on vaan niin hyviä <3 Lisäksi kaipaan hirveästi kauraleipää ja ruisleipää, niitä kun saa ulkomailta tosi huonosti ja kalliiseen hintaan. Jostain syystä kaipaan myös korvapuustia vaikken niitä usein kyllä kotona syö. 😀

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?
Joo. Näillä näkymin palaan Suomeen lokakuun alussa viemään opiskeluja loppusuoralle. Ja uskon myös muuttavani takaisin ulkomaille, kohde jääköön vielä harkinnan alaiseksi. 🙂

haaste2

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?
Mä oon ehtinyt kokea täällä vasta kolme juhlapyhää – helluntain, Ruotsin kansallispäivän ja midsommarfestin. Noista viimeinenhän on mulle juhannuksen muodossa tuttu jo kotimaasta, ja ensimmäisessä nyt ei ole paljon juhlittavaa. Vastataan nyt sitten vaikka se Ruotsin kansallispäivä, sillon täällä oli paljon sinikeltasta väriä näkyvillä ja kaikenmoista tempausta ihan kuninkaallisten tähdittämänä, eli ihan mielenkiintonen juhla se oli!

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Kaikki käytännön asiat, paperihommat ja muut selvittelyt. Näissä tulee aina jotain yllätyksiä, tässä pari päivää sitten sain esimerkiksi kuulla, että en kuulu enää Suomen sosiaaliturvan alaisuuteen ollenkaan. Ei tosta nyt haittaa ole, mutta yllätyksenä se kuitenkin tuli. Toinen vaikeimmaksi laskettava asia on myös samalla se ulkomaille muutossa kiehtovin asia eli se, että lähtee aina ihan nollista tuntematta ketään tai mitään. Se on pirun vaikeaa ja raskasta, kun ei ole tukiverkkoa ja on kaikesta ihan pihalla, mutta samalla se on jännittävää ja siitä selvitessään tulee sellaset fiilikset mitä en ole kotimaassa ikinä kokenut.

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Voin, ja haluan ehdottomasti asua! Mua kiinnostais taas lähteä Afrikkaan päin kokemaan muita osia Keniasta tai aivan toisia maita. 🙂  Euroopassakin voisin hyvin asua, mutta täällä ei tällä hetkellä ole mitään kovin houkuttelevaa asuinmaata tän Ruotsin lisäksi, mieli kun halajaa nyt johonkin kauemmas. 😀

haaste4

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Yksi hetki koko vuodesta? Damn… Varmasti tähän on pakko vastata joku Keniaan liittyvä hetki. Sanotaan vaikka se, kun istuttiin autossa matkalla Nairobin lentokentältä majotuspaikkaan. Istuttiin vaan ja kateltiin ulos ikkunoista, koitettiin tajuta että nyt ollaan ihan oikeasti Afrikassa. Se oli ihan uskomaton tunne.

+ extrakysymys numero 11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?

Totta kai! Ensi viikolla meen ainakin Slovakiaan, ja varmaan samalla myös jonnekin muualle. Myös Oslo olisi listalla, jos vaan mitenkään saan rakkaan siellä asuvan ystävän kanssa sovittua aikataulut yhteen ennen mun kotiinpaluuta. <3 Lokakuussa palaan Suomeen, ja toivoisin voivani sieltäkin käsin vielä ennen vuoden vaihtumista matkustaa johonkin, mutta saa nyt nähdä. Luulen että teen vaan kouluhommia ja töitä loppuvuoden ja koitan palkita itteni sitten myöhemmin jollain reissulla! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: