Terveisiä Luxemburgista! Tosin vain näin matkamuistojen avulla, sille fyysisesti olen tällä hetkellä Suomessa lomailemassa. Viime viikolla palasin Belgian matkaani muistelemalla päiväretkeäni Bruggeen. Tänään ollaan samalla matkalla, mutta tällä kertaa kohteena on Luxemburg, johon tein niin ikään päiväretken.

Olin siis Belgiassa muutaman päivän soolomatkalla ja halusin yhdistää matkaani myös naapurissa sijaitsevan kääpiövaltio Luxemburgin. Otin junan Brysselistä ja suuntasin suoraan Luxemburgin pääkaupunkiin, joka on myös Luxemburg nimeltään. Olin kuullut maasta etukäteen sen, että hinnat ovat korkeita ja tekemistä ei riitä moneksi päivää. Sain menovinkkejä Luxemburgissa au pairina olleelta lukijalta, ja hänen kommentistaan otetun screenshotin avulla lähdin matkaan.

Luxemburg on siitä mielenkiintoinen kaupunki, että se on rakennettu kolmeen eri tasoon. Alhaalla laaksossa on kaupunginosa nimeltä Grund, joka sijaitsee Alzette-joen varrella. Grund on tunnettu yöelämästään. Sinne pääsee jalkaisin pitkiä portaikkoja pitkin tai vaihtoehtoisesti kiviseinien sisällä kulkevilla hisseillä. Vaikka jälkimmäinen saattaakin kuulostaa jännittävältä, ei varmaan ole vaikea arvata, kumman reitin ahtaanpaikankammoisena valitsin.

Luxemburgissa et voi olla näkemättä linnoituksia, jotka on alunperin rakennettu jo 900-luvulla. Alkuperäiset muurit on kuitenkin jo tuhottu, ja nykyään pystyssä olevat linnoitukset ovat peräisin 1800-luvulla. Chemin de la Corniche onkin Euroopan kaunein näköalatasanne, josta pääsee ihailemaan linnoituksia ja muureja sekä kauniita rakennuksia. Korkeimmalla näkyy teknologinen ja moderni Kirchenbergin kaupunginosa.

Lähdin Luxemburgin tutkimiseen samalla tavalla kuin yleensäkin – eli kierrellen ja kaarrellen, osin kartan kanssa ja osin päämäärättömästi pitkin pieniä kujia. Luxemburgin väri tuntui olevan keltainen. Keltaisia taloja nimittäin oli ihan joka paikassa, vain erilaisilla sävyillä varustettuna. Oli vaaleaa, tummaa, kirkasta, hailakkaa. Kaikkia keltaisen variaatioita. Kuljeskelin pitkin keltaisia kujia ja ihmettelin kapeita mukulakivikatuja ja kaupungin tunnelmaa.

Luxemburgissa tuntui ihmeelliseltä se, miten kaupunki oli samaan aikaan pieni ja moderni kuin vanha ja arvokaskin. Arkkitehtuuri näytti arvokkaalta ja kujat olivat vanhoja. Kirchbergin kaupunginosassa olisi päässyt näkemään modernia ja teknologiaa hohkaavaa rakennusta. Itse en päiväreissulla käynyt siellä asti, mutta modernius näkyi myös vanhoissa osissa. Tai lähinnä paikasta huokui päätöksenteon ja yhteiskunnan toimivuuden tunne.

Rakennukset eivät olleet ränsistyneitä, vaan päinvastoin kaikessa vanhuudessaankin erittäin siistejä ja hyväkuntoisia. Arvokkaan näköiset vaakunat vilkkuivat rakennusten porteista ja puna-valko-siniraidalliset liput liehuivat katoilla. Köyhyyttä ei näkynyt, kerjäläisiä ei ollut, kaduilla kulkevat ihmiset näyttivät ulkoisesti toimeentulevilta. Tiedättekö mitä tarkoitan? Vanhoissa kaupungeissa saattaa usein olla kämäisyyttä ja kolhoutta, mutta Luxemburgissa tunnelma oli, että mitä vanhempi, sitä arvokkaampi, ja kaikesta pidettiin huolta.

Luxemburgin vanha kaupunki – no, se oli kuten vanhat kaupungit yleensäkin, idyllinen ja kaunis. Eli yleensä lähestulkoon omia lempipaikkojani. Niiden kaduilla kannattaa aina käydä tutustumassa tunnelmaan.

Kuitenkin tällä kertaa minusta melkein poikkeuksellisesti Luxemburgin vanha kaupunki ei ollut se viehättävin paikka kaupungissa. Ei sillä, että siinä olisi mitään vikaa, mutta siinä ei mielestäni ollut mitään erityisen kaunista tai upeaa. Muualla Luxemburgissa taas oli niin paljon erikoista nähtävää, että ne pesivät tällä kertaa vanhan kaupungin.

luxemburg luxemburg Lempikohtani Luxemburgissa oli ehdottomasti Chemin de la Corniche. Kuten aiemmin mainitsin, tätä kutsutaan Euroopan kauneimmaksi näköalapaikaksi tai parvekkeeksi. Allekirjoitan tämänhetkisellä kokemuksellani tämän kuvauksen ehdottomasti! Näköalat joka suuntaan olivat upeat. Alhaalla laaksossa näkyi Grund. Toiseen suuntaan katsottaessa näkyy upea silta, Schlassbreck ja ulkoapäin myös Casemates du Bocks.

Mihin tahansa suuntaan katsoo, maisemat ovat upeat. Tuolla näköalapaikan muurien päällä kävellessä voi kävellä tuntikausia vaan maisemia ihmetellessä, jos yhtään on maisemien ihailija -tyyppiä. Itse olen juuri sitä, ihan sataprosenttisesti. Näistä kuvista minulle tuleekin kaikkein eniten mieleen Luxemburg ja sen kauneus. Vaikea kuvitella, että mistään muusta kaupungista löytäisi samanlaista näkymää, sen verran uniikilta Luxemburgin kaupunki näyttää.

Jatkoin matkaani vielä tutustumaan laakson kylään Grundiin. Yöelämää en lähtenyt etsimään, mutta kieltämättä laaksosssa virtaava vesi ja siitä heijastuvat valot näyttivät kauniilta iltavalaistuksessa. Tunnelma oli rauhallinen ja mieli seesteinen.

Lukijani vinkkasi minulle myös paikasta nimeltä The Chocolate House. Ja olen edelleen kiitollinen lukijalleni tästä vinkistä, sillä tuon paikan kaakao maistui aivan mielettömän hyvältä. Vaikka helmikuussa Luxemburgissa ei turhan kylmä ollutkaan, teki lämmin kaakao hyvää ja antoi lisää energiaa päiväreissuni loppuun saattamiseksi. The Chocolate Housessa oli iso valikoima erilaisia suklaita – enkä tarkoita suklaalevyjä, vaan eri muodoissa olevia suklaita, kuten nougat-paloja. Kaakaoita oli valittavana pitkä lista, mukiin sai ties minkälaista täytettä ja lautasellekin sai valita kakunpalan melko laajasta valikoimasta. Kovin edullinen paikka ei ollut kyseessä, mutta kyllä köyhä turisti siellä yhden kaakaokupposen joi, varsinkin kun en muuten syönyt kaupungissa ravintoloissa tai edes yöpynyt siellä.

luxemburgIllan päätteeksi kävelin mahtipontisen Adolphe Bridgeä pitkin takaisin juna-asemalle, josta hyppäsin takaisin kohti Brysseliä lähtevään junaan. Päivä Luxemburgissa oli mukava ja monien kymmenien tuhansien askelien veroinen. Juna Brysseliin vie noin kolme tuntia ja maksaa muutaman kympin suuntaansa. Olisin viihtynyt Luxemburgissa ehkä vielä toisen päivän, sillä joitain asioita jäi näkemättä. Uskon, että pääkaupunkiin riittää kuitenkin hyvin kaksi päivää. Toki Luxemburg olisi koluta läpi vaikka omalla autolla joskus, maalla kun on kokoa vain Suomen pääkaupunkiseudun luokkaa ja pituutta löytyy noin 80 kilometriä.

Pääkaupunki Luxemburgista jäi käteen onnistuneen soolomatkan fiilis, mutta sinne ei välttämättä tarvitse enää palata – toisaalta en panisi pahakseni viikonlopun parisuhdelomaa tuossa Euroopan yhdessä kauneimmista kaupungeista.

Vinkkejä Luxemburgiin:

x Chemin de la Corniche -tasanteelta näköalojen ihailu.
x Grundin alueella laaksossa kävely ilta-aikaan. Jos bilejalkaa vipattaa, etsi täältä illanviettopaikka. Muussa tapauksessa nauti vain maisemista.
x The Chocholate Housessa herkkukaakaolla käynti. Valinnanvaraa riittää!
x Kirchbergin modernissa kaupunginosassa kuljeskelu. Sisältää shoppailumahdollisuuksia ja EU-rakennuksia. Jos et halua kävellä, jää bussilla pois J.F. Kennedyn pysäkillä.
x Casemates du Bock – maanalaiset tunnelit, joita pitkin pääsee kurkkaamaan kauas historiaan.

x Extravinkki: Jos käytät julkista liikennettä, ota käyttöön Mobiliteit-sivu, josta näet aikataulut nopeasti. Kuulemani mukaan Luxemburgissa on viime vuoden maaliskusta asti ollut käytössä ilmainen julkinen liikenne, joten suosittelen hyppäämään bussiin ja kulkemaan sillä paikasta toiseen siinä vaiheessa, kun omat jalat väsyvät.

24 Comments

 1. Luxemburgista oli hauska lukea, sillä paikka on jäänyt itselleni varsin vieraaksi. Linnnoja olen ajatellut siellä olevan, mutta muuta ennakkokäsitystä ei Luxemburgista olekaan. Tuskin sinne vartavasten tulee matkustettua, mutta joskus sielläkin olisi mukava vierailla, ehkä sitten muutaman päivän vierailu esim. Belgiasta toimisi hyvin.

  1. Suosittelisin nimenomaan tuollaista päivän muutaman reissua Luxemburgiin, pidemmäksi ajaksi tuskin riittää nähtävää, ainakaan pääkaupungissa. Siihen tarkoitukseen kaupunki sopii oikein hyvin!

 2. Tässä on tosiaan itselleni hyvä huomio se, että Lux kannattaa yhdistää Belgian reissuun. Tulen varmasti jossain vaiheessa nämä tsekkaamaan sitten samalla keikalla!

  1. Ehdottomasti samalla matkalla molemmat! Luxemburgissa ei kuitenkaan riitä niin paljoa nähtävää, että sinne kannattaisi vaikka viikkoa käyttää. Päiväreissu tai pari päivää sopii hyvin. Mutta ehdottomasti kannattaa Luxemburg sisällyttää reissuun, jos Belgiassa käyt ja edes yksi päivä irtoaa! 🙂

 3. Tuo Grund on hieno ja mukava paikka. Kerran tuolla käynyt ja yöpynyt yläkaupungissa olevassa hotellissa. Luxemburgista jäi mieleen, valitettavasti, aikamoinen ylimielisyys ja tylyys turistia kohtaan. En puhu ranskaa ja siinä varmaankin se syy. Myös auton pysäköinti oli hieman haastavaa kunnes löytyi parkkiluola mihin pysäköidä.

  1. Mäkään en puhu ranskaa, mutta en ainakaan muista saaneeni tylyä kohtelua. Tosin voi olla, etten oikeasti vain muista. En välttämättä kauheasti yrittänytkään kommunikoida paikallisten kanssa päiväreissulla vaan kuljeskelin itsekseni. 🙂 Grund on kyllä mukava paikka, siitä olen samaa mieltä!

 4. Minua aina vähän huvittaa nämä ”Euroopan kaunein” tyyliset ilmaisut. Mutta ilmeisesti osui kohdalleen?! Toisaalta näihin voi kyllä liittyä itseään toteuttava mainosennuste. Odotan hienoa ja kun se onkin, niin koen vielä upeammaksi, kun se on noin nimetty. Kiitos jutusta, laitoin vinkit talteen!!!

  1. Joo, mun mielestä on aika vaikea sanoa jonkun olevan ”maailman paras” tms jos ei ole kaikkea vielä nähnyt. Tuo itseään toteuttava ennuste on kyllä totta! Ja eipä ole tullut koko Eurooppaa vielä nähtyä, mutta ainakin tuo tasanne menee kärkipäähän niistä nähdyistä – eli siinä suhteessa ihan toimiva ennustus. 🙂

 5. Meidän edellisestä kerrasta Luxemburgista on niin pitkä aika, että tuskin siitä ihan helposti tulisi edes juttua kirjoitetuksi niillä muistoilla. Aikaan ennen koronaa haikailinkin jo kertausreissua sinne, mutta katsotaan nyt. Tai ehkä jos kaukomaat pysyvät edelleen haastavina kohteina, niin tuon kertausreissuidean voisikin kaivaa taas esille?

  1. Luxemburg olisi varmasti kiva kertausreissu tähän aikaan! Jos ei vielä kauemmas pääse. Ei siellä varmaan hirveästi uutta nähtävää ole, vaikka pitkä aika viime kerrasta olisikin, mutta kauniissa kaupungissa on kuitenkin mukava viettää viikonloppu. Vaikkakin sitten kertauksen merkeissä. 🙂

 6. Luxissa en ole käynyt ja tuskin varta vasten sinne lähden, mutta päiväreissu vaikka Ranskasta käsin olisi kiva. Hyvä tietää ilmaisesta julkisesta liikenteestä, se on aika iso plussa. Mukavalta näyttää myös maisemat sekä pienet kapeat kujat, niitä pitkin on aina mukana kävellä ja ihmetellä mitä kulman takaa tulee vastaan.

  1. Päiväreissulle Lux on juuri sopiva kohde! Ilmaista julkista liikennettä en päässyt itse kokeilemaan, mutta varmasti on helpottava tekijä, varsinkin jos tekee yhtä päivää pidemmän reissun. 🙂 Pienet kapeat kujat ovat ihan mun suosikkejani maasta riippumatta!

 7. Stacy Siivonen

  Ihan kiinnostavaa ja tekisi mieli tutustua tuohonkin maahan fillarilla. Huomasin, että Suomen Team Rynkeby ajoi Pariisiin reittiä, jossa hipaistiin Luxemburgin rajaa. Perin vähän on missään blogeissa juttua tästä maasta, johtuisikohan siitä, että on kovin kallista, eikä ensisilmäyksellä mitään päsäyttävän erikoistakaan.

  1. Luxemburg ei varmasti ole matkabloggaajienkaan ykköskohde, ehkäpä juuri hintatason tai paikan pienuuden takia. Mitään superjännittävää kun sieltä ei löydy. Pyöräily voisikin olla hauska idea, koko maa on kuitenkin sen verran pieni että sen läpi voisi olla mukava kokemus pyöräillä. 🙂

 8. Me vietimme Luxemburgissa vuorokauden matkalla, kun ajoimme Belgiasta Alankomaihin. Vaikka maa on pieni, niin nähtävää olisi kyllä riittänyt useammaksi päiväksi. Tuo keskusta oli kyllä kaikkine kerroksineen ja läpi virtaavan joen ansiosta todella idyllinen.

  1. Kyllä Luxemburgissa viettäisi useammankin päivän. Minun vierailustani on siksi paljon aikaa, että päivittäisin mieluusti niin muistlni kuin kaupungin nähtävyydetkin. En todellakaan muistanut, että kaupunki on noin keltainen.

   1. Keltainen kyllä kuvaa Luxemburgia hyvin! Juuri nuo keltaiset, vanhemmat mutta hyvin säilyneet rakennukset toivat kaupunkiin ihanan tunnelman. 🙂

  2. Muutama päivä Luxemburgissa olisi varmasti hyvä, jos kävisi koko maan tarkemmin läpi niin viikko varmasti menisi vielä hyvin – pääkaupunkiin en ehkä itse käyttäisi muutamaa päivää enempää aikaa, vaikka toki en nytkään sitä kokonaan läpi käynyt. 🙂 Keskusta-alue on kyllä todella kaunis Luxemburgissa!

 9. Nätit maisemat tosiaan tuolta näköalapaikalta! Luxemburg ei ole omalla listallani kovin korkealla, mutta en pistäisi pahitteeksi päiväretkeä sinne, kuten itsekin teit. Kolme tasoa kuulostaa kylläkin lapsen kanssa matkustavalle vähän rasittavalta. 😀 Mutta mielenkiintoista lukea kohteesta, josta ei tiedä juuri mitään. Tässä tuli hyviä vinkkejä, jos joskus tie vie sinne.

  1. Ah no juu, lapsen kanssa tai varsinkaan rattaiden kanssa en ehkä lähtisi ensimmäisenä tuonne kolmen tason keskustaan seikkailemaan! 😀 Mutta hissejäkin tosiaan on, vaikka itse en niitä käyttänytkään, joten kunnosta en osaa sanoa mitään. Päiväretki tai yksi yö Luxemburgissa vaikka Ranskaan tai Belgiaan yhdistettynä olisi varmasti sopiva. 🙂

 10. Mulla on ollut aina tietynlaiset stereotypiat Luxemburgista sellaisena tylsänä pukumiesten paikkana, mutta kuvista ja kuvauksista päätellen tuo oli varsin idyllinen ja sopiva vaikkapa päivämatkakohteeksi tai yhden yön reissulle. Pitää kyllä miettiä, jos pystyisi yhdistämään tämän toisen matkan kylkeen.

  1. Pukumiehiä ei kyllä näkynyt ollenkaan niin paljon kun Luxista voisi kuvitella! Tai sitten vain itse sivuutin ne huomaamattani ja keskityin kapeilla kujilla poukkoiluun. 😀 Idyllinen on mun mielestä keltaisen rinnalla sopiva adjektiivi kuvaamaan Luxemburgia. Kannattaa yrittää mahduttaa se vaikkapa Belgian matkan kylkeen, jos millään onnistuu, varmasti on myös kivaa vaihtelua sille varsinaiselle matkakohteelle. 🙂

 11. En ole edäs mikään suklaaholisti, mutta jotenkin nyt tuo suklaakauppa ja herkukaakao kuulosti ihan kauheen hyvältä! Erityisesti mielikuvana tuollaisen kaupunkikierrospäivän jälkeen.
  Jostain syystä aluksi luulin että olit ollut siellä nyt ihan vähän aikaa sitten, ja ihmettelin puiden lehdettömyyttä mutta sittenhän tekstistä kävikin ilmi että se oli helmikuussa 😀

  1. Minäkään en ole mikään erityinen suklaafani, harvemmin tavallista levyä esimerkiksi syön. Mutta herkkukaakao oli kyllä to-del-la hyvää! <3 Ihan yksi parhaista jutuista juurikin tuollaisen kiertelyn jälkeen. 😀

   Joo, tästä matkasta on jo aikaa, kun ei ole edes tämän vuoden helmikuussa! Halusin kuitenkin kirjoittaa vielä kun oli aiemmin jäänyt väliin. Kuvien kautta kuitenkin pääsee vielä tunnelmaan mukaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: