Kotimaan matkailu on alkanut kiinnostaa yleisellä tasolla koko ajan enemmän, enkä voi sanoa olevani poikkeus. Haluan matkustella paljon ja kaikkialla. Usein tulee haaveiltua ääneen vain maailmalla olevista kohteista, joten päätin jakaa muutaman paikan, joissa haluan käydä Suomen rajojen sisällä. Näitä paikkoja olisi varmasti vielä todella paljon enemmän, mutta koitin poimia nyt ne eniten positiivista kuumottelua aiheuttavat kohteet.

Kallankarit – Maakalla ja Ulkokalla

Kaksi saarta, Maakalla ja Ulkokalla, sijaitsevat Kalajoen kaupungin edustalla noin 16 kilometrin päästä rannikosta Perämerellä. Saarien punaiset, puiset talot huokuvat vanhanaikaista kyläromantiikkaa, ja meren ympäröimillä saarilla on varmasti aivan erilainen rauha kuin mantereella. Ihan kuin tässä ei olisi jo tarpeeksi syytä vierailla Kallankareilla, liittyy saariin yksi hyvin erikoinen piirre. Ne ovat nimittäin itsehallintoalueita, joissa ylintä päätäntä- ja tuomiovaltaa käyttää karikokous. Itsehallinto on ollut voimassa vuodesta 1771 lähtien. Maakallaa hallitsevat kalastajat, ja vierailu saarelle on mahdollista. Ulkokallaan pääsy on hankalampaa, mutta mahdollista sekin. Kallankarille pääsee vierailemaan luonnollisesti vain vesiteitse, eikä reissun järjestäminen ole niin yksinkertaista. Kohde kuitenkin kiehtoo minua hurjasti, ja tuonne onkin joskus päästävä, toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin.

kotimaan matkailu 1

Valassaaret

Tämä kohde sijaitsee rakkaassa Merenkurkun saaristossa, eli niin lähellä, että saattaa tuntua yllättävältä, etten ole täällä vielä päässyt käymään. Valassaarille ei kuitenkaan omin nokkinensa niin vain mennä, vaan sinne pääsee helpoiten järjestettyjen retkien kautta. Miksi sitten haluan Valassaarille, jos sinne pääsy on niin rajoitettua? Valassaarilla on upea luonnonsuojelualue, jossa tarkoin hoidettu luonto pääsee kukoistamaan. Siellä on lupa kävellä vain tiettyjä polkuja pitkin, jotta lintujen pesimisrauha säilyy. Valassaarilla voi törmätä lampaisiin, nähdä kauniita maisemia ja bongailla lajeja, joihin ei muualla helposti törmää. Valassaaria suojellaan hyvin, ja esimerkiksi kalastus siellä on kiellettyä. Palan halusta nähdä tuon kauniin saaren, ihastella luonnon maisemia ja kurkata saarten omaan Eiffel-torniin.

Kolin kansallispuisto

Luonnonmaisemissa pysytään, mutta siirrytään toiselle puolelle Suomea. Kolin kansallispuistosta avautuvaa näkymää kuvataan suomalaiseksi sielunmaisemaksi. Tämä ei varmaan kaipaa sen enempää selittelyjä, miksi haluaisin Kolilla käydä. Patikointi ja telttailu kiinnostavat, ja kauniit maisemat kelpaavat aina. Kolilla on valtavasti erilaisia reittejä, joilla olisi kiva käydä käppäilemässä. Tarhapuron putous, Pirunkirkko sekä alkuperäiskarjan näkeminen kiinnostaa. Olen kansallispuistojen suhteen vielä aika keltanokka, mutta Kolille on päästävä, sen tiedän jo nyt.

kotimaan matkailu 4ja5

Olavinlinna

Siirrytään vähän erilaiseen kohteeseen. Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna on kiinnostanut mua jo pitkään. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin kuka voi sanoa, ettei ole lainkaan kiinnostunut käymään linnassa? Mielestäni on hassua, että Suomessakin on linnoja, jossa kuitenkin harvemmin tulee käytyä. Olen käynyt vaan Turun Linnassa, ja siitäkin on ikuisuus aikaa. 1400-luvulla rakennettu Olavinlinna on nähnyt rauhat ja sodat, kuninkaalliset ja tulipalot. Nykyään siellä vietetään muun muassa oopperajuhlia. Olavinlinna kuulostaa kiehtovalta ja historiaa säkenöivältä paikalta, jossa olisi kiva vierailla jonain kauniina kesäpäivänä.

Rantasalmen Järvisydän

Noniin, nyt päästään paikkaan, josta tuskin kukaan kieltäytyisi. Olen haaveillut hyvin pitkän aikaa Järvisydämestä, tuosta Saimaan rannalla sijaitsevasta uskomattoman houkuttelevasta kylpylähotellista. Kylpylässä on viisi allasta, viisi saunaa sekä suolahuone. Rakastan kylpylöitä, joten kattaus kuulostaa erittäin hyvältä korvaani. Vielä enemmän Järvisydämessä houkuttelee majoitusvaihtoehdot, joita ovat muun muassa kelohuvilat ja maisemasviitit, esimerkiksi lasi-iglut. Voiko yöpyminen enää paremmaksi muuttua, jos illalla viimeisenä saa katsella kauniita rantamaisemia omasta lasi-iglustaan, ja aamulla herätä sisälle tulvivaan valoon? Enpä usko. Yksi viikonloppuloma Järvisydämeen, kiitos.

Kilpisjärven Saana-tunturi

Nyt kun olen innostunut patikoinnista ja retkeilystä, ovat Lapin maastot alkaneet houkuttaa enemmän. Lukioikäisenä kävin Ylläksellä vaelluksella, enkä tykännyt yhtään, joten olisi aika saada positiivisia muistoja Lapin vaellukselta. Saanan valloittaminen kummittelee mielessä yhä enemmän. Uskoakseni suurin prosessi on niin pohjoiseen asti pääseminen, ei suinkaan se Saanan päälle kiipeäminen. Suunnitelmissa on ollut patikoida myös Muhoksen läheisyydessä, joten katsotaan, kuinka tässä käy.

Taffelin tehdas Ahvenanmaalla

Olen maailman suurin sipsin ystävä, joten tämä on ihan ehdottomasti mun matkahaavelistalla! Olen itseasiassa käynyt tuolla kerran 10-vuotiaana, mutta en muista paikasta juurikaan mitään, paitsi ilmaiset sipsipussit. Ahvenanmaa on muutenkin kiehtova matkakohde jo itsessään, ja esimerkiksi pyöräretki voisi olla houkuttava tapa tutustua saareen. Nukkumista punaisessa tuvassa ja pyöräilyä meren rannalla, ei kuulosta huonolta ollenkaan. Taffelin tehtaalla saa sovitusti käydä tutustumassa, joten miksipä ei sinne samalla poikkeisi. Vaikka Ahvenanmaa Suomea onkin, on sinne meno kuitenkin melkein kuin ulkomailla käyminen.

kotimaan matkailu 3

Saariston Rengastie pyörällä tai autolla

Tämä kohde, tai oikeastaan reitti, kiinnostaa todella paljon! Saariston Rengastie lähtee Turusta Kaarinan suuntaan, kiertää Turun saaristot ja palaa takaisin lähtöpisteeseen Naantalin kautta. Matkaan voi toki hypätä missä tahansa vaiheessa. Itse syntyperäisenä turkulaisena olen harmittavan vähän käynyt alueen saaristossa, ja mielestäni tämä asia tulisi korjata. Autolla Rengastien kiertäminen olisi mukavampaa ja sujuvampaa, ja telttakamppeet sun muut vaihtovaatteet kulkisivat kevyesti mukana. Toisaalta pyörällä kiertäessä reitistä tulisi samalla liikunnallinen haaste, ja hyvällä ilmalla varmasti koko hommasta nauttisi enemmän. No, jommin kummin reitille olisi kuitenkin päästävä.

Itä-Suomen roadtrip

Nyt kyseessä ei ole varsinaisesti yksi kohde, vaan enemmänkin itäisen Suomen alue. Varsinais-Suomi on mulle entuudestaan aika tuttu, ja Pohjanmaakin on alkanut pikkuhiljaa selkiytyä. Itä-Suomi taas on mulle lähes kokonaan tuntematon alue. Olen kerran käynyt Mikkelissä ja Lappeenrannassa (ja nopea googlaus paljasti myös mun kyläilemän Iisalmen ja Kuopion kuuluvan vanhaan Itä-Suomen lääniin), mutta muuten alue on mulle koskematon. Esimerkiksi Lappeenranta-Imatra-Savonlinna-Joensuu-Imatra -väli voisi olla mielenkiintoinen roadtrippailla. Toki olisi kiva nähdä pienempiäkin kohteita matkalla. Itä-Suomesta paljon tietävät, heittäkää hyviä kohteita kommenttiboksiin!

kotimaan matkailu 2

Tällaisista kotimaan kohteista minä haaveilen. Toki nyt kaikki matkustaminen on pannassa, mutta haaveiluun ja tulevien reissujen suunnitteluun tämä on mitä parhainta aikaa. Todennäköisesti kotimaassa matkailu on nopeammin turvallisempaa kuin rajojen ylittäminen, joten siksikin tällaisten kohteiden miettiminen nyt kannattaa. Oikeasti tämä lista olisi voinut jatkua vaikka miten pitkään, koska haluaisin käydä ihan kaikkialla, mutta yritin etsiä tähän vähän jotain spesiaalimpeja juttuja.

Mitkä ovat sun kotimaan matkahaaveesi?

Postaus on osa Travel Thursday -postaussarjaa. Julkaisen epäsäännöllisen säännöllisesti torstaisin matkailuaiheisia postauksia. Travel Thursdayssa muistellaan tehtyjen matkojen kohokohtia, kerrataan kummallisimpia matkamuistoja, vinkataan uusista kohteista sekä haaveillaan tulevista reissuista. Kaikki postaussarjan osat löydät travel thursday -tagin alta.

20 Comments

 1. Koska perheemme (vanhemmat sekä 8-, 6- ja 3-vuotiaat tenavat) kesän Euroopan road trip jäänee erittäin todennäköisesti väliin, haaveilen, että suuntaamme Saariselälle. Se on ollut pitkään must see -listalla, joten nyt on ehkä sen kokemisen aika. Muutaman kerran siellä olen käynyt, mutten koskaan perheen kanssa. Suurimpana syynä se, että mielikuvissani "kunnon Lappi" alkaa nimenomaan Saariselältä (käsivartta en tunne, mutta Suomi-neidon "pään" puolella siis näin).

 2. Itäsuomalainen täällä hei! Tervetuloa vaan tänne Karjalan laulumaille, täällä riittää nähtävää ja koettavaa pidemmäksikin aikaa.
  Koli on ehdottomasti parasta täällä, juurikin vaeltamisen ja uskomattoman upean luontonsa ansiosta. Kansallispuistoista myös Petkeljärvi ja Patvinsuo kannattaa tsekata, esimerkiksi Suomun kierto Patvinsuolla on ihana reitti alkukesästä, siinä kun voi osin myös kulkea hiekkarantaa pitkin kahlaten.

  Bomban kylpylä Nurmeksessa on myös ihana karjalaisen fiiliksen paikka, eikä Kolin kylpylääkään käy moittiminen.
  Mökkivuokraus on ehkä antoisin tapa majoitukseen, sitä voi suositella melkein missä päin Itä-Suomea tahansa. Jos Joensuussa käyt, istahda kosiosuden kainaloon kävelykadulla 😉 Piipahda Martta-kahviossa opettelemassa karjalanpiirakoiden tekoa ja herkuttelemassa. Lietsu-huoneistohotelli olisi kiva itsekin Joensuussa kokeilla, vaikuttaa mukavan karjalaiselta uutuudelta. Joensuu ei ole kaupunkina kovinkaan kaunis, paitsi joenrannastaan. Muu Pohjois-Karjala kyllä luonnollaan aina hurmaa paikallisenkin.

  Imatralla tietysti koskenkuohut on nähtävä, itseä kiinnostaisi valtionhotellissa majoittuminen-se kun on vielä kokematta.

  Savonlinnasta kirjoittelinkin taannoin postauksen, jossa sivutaan myös Olavinlinnaa, käyhän blogistamme kurkkaamassa 🙂

 3. Kotimaan matkailu on kyllä niin ihanaa! Olavinlinna on tosi hieno, kannattaa todellakin mennä käymään siellä *.* Mä haluaisin käydä kans tuolla Järvisydämessä ja kiivetä jollekin tunturille.

 4. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! Toki Euroopan road trip olisi kuulostanut myös, mutta pakko mukautua näihin olosuhteisiin, jotka meille on nyt osunut. Itse Rovaniemellä asuneena miellän sen aika kaupunkipainotteiseksi Lapiksi, mutta Kittilän yms lasken jo siihen ''kunnon Lappiin''. Ivalo on pohjoisin paikka, jossa itse oon ikinä käynyt, ja käsivarsi on mullekin tuntematonta. Saariselkä ja se pohjoinen Lappi ylipäätään on varmasti hieno kokemus perheen kanssa! Toivottavasti saatte reissun järjestymään. 🙂

 5. Oi, kuulostaa mahtavilta paikoilta nuo Petkeljärvi ja etenkin Patvinsuo. Kiitos vinkeistä! Usein paikalliset (tai ainakin läheltä kotoisin olevat) osaavat suositella jotain kohdetta, jota itse ei ehkä löytäisi googlettamalla.

  Joensuu meni viimeistään nyt Itä-Suomen road tripin käyntikohteisiin, haluan käydä Martta-kahviossa ja kosiosuden kainalossa! 😀 Karjala on täysin tuntematonta mulle, ainoa mielikuva on se yksi erittäin tunnettu biisi, jossa vaihdetaan farkut verkkarihousuun. Kummallista, että Karjalalla on merkittävät juuret Suomen historiassa, ja silti tiedän siitä niin vähän. Mulle maailmat avautuvat parhaiten paikan päälle käydessä, eli tuonne pitäisi kyllä päästä ainakin muutamaksi päiväksi kiertelemään. Olen itse niin länsirannikon lapsi, että toinen puoli Suomesta tuntuu aivan kaukaiselta.

  Kiitos todella paljon vinkeistä, ja käyn lukemassa blogista lisää Savonlinnasta! 🙂

 6. Tuo Järvisydän on niin ihanan kuulonen paikka, että vaikea olisi kieltäytyä sinne lähtemisestä. 😀 Mä oon käynyt tosiaan Ylläksellä kapuamassa, mutta mieli tekisi käydä jossain nyt, kun siitä osaisi enemmän nauttia… Ja Olavinlinnaan pitää kyllä päästä! Olis mahtavaa käydä vielä niin, että pääsisi samalla kuuntelemaan oopperaa. 🙂 Kotimaan matkailu on huippua <3

 7. Sama tilanne täällä; länsirannikko on vielä kovin tuntematonta aluetta 🙂 Kaveri asuu Pohjois-Pohjanmaalla, joten sitä kautta kyllä on "länsi" alkanut hiljalleen tulla tutummaksi. Tosin joka kerta joudun pakkaamaan mukaan tuomisiksi karjalanpiirakkalastin ystävälle, koska sielläpäin Suomea ei saa kunnon piirakoita 😀

  Unohdin mainita myös Ruunaan kosket ja koskenlaskun, se on myös yksi itäsuomalainen mainio retkihuvitus! Ja niiden kuuluisien karjalanpiirakoiden lisäksi kannattaa maistella ehdottomasti myös vatruskat ja sultsinat.

  Kyllä Suomessakin tosiaan riittää kivoja paikkoja matkakohteiksi, kun vaan löytää aina ne itselle mieluisimmat paikat. Juuri tuo mainitsemasi paikan päällä kiertely on mitä parahin konsti tutustua seutuun.

 8. Ehkä puolet näistä tuttuja. Valassaarten majakalle teimme retken vain muutama vuosi sitten ja sillä suunnalla olisi vielä parikin majakkaa, joilla olisi vähän myös paitsi maabongarina myös majakkabongarina käydä. Ehkä nyt sitten tulevana kesänä, jos tästä vähän pakotettuna tulee Suomi-kesä. Tuo Taffel-tehdas on kyllä hyvä 🙂 – ei olisi tullut mieleeni!

 9. Osa noista kohteista on toki tuttuja. Itä-Suomi on minullakin ollut vierasta aluetta, mutta viime kesänä tutustuin Joensuuhun ja Koliin. Nyt tekisi mieli laajentaa reviiriä.
  Jos matkailu on ensi kesänä mahdollista niin aloitan koluamalla taas kerran Ahvenanmaan saaria, sitten suuntaan ehkä itäiseen Suomeen. Järvi-Sydän kuulostaa kyllä upealta paikalta.

 10. Suomessa on kyllä niin paljon kohteita, jotka pitäisi nähdä. Koli on todella ihana.
  Viime syksynä kiersimme autolla Lappia 5 päivää ja se oli Ikimuistoinen reissu

 11. Terveisiä täältä Itä-Suomesta! Täällä kyllä riittää maisemia ja luontokohteita vaikka muille jakaa. Sitten kun päädyt joskus Savonlinnaan, niin kannattaa tehdä myös pieni Saimaan laivamatka, joka lähtee Savonlinnan satamasta, kulkee Olavinlinnan vierestä ja kiertelee muutaman lähisaaren.

  Mäkin haluaisin uudelleen Kolille. Oon käyny siellä vaan joskus monia vuosia sitten, joten olis aika uusia visiitti. Sieltä on kyllä tosi upeat maisemat.

 12. Nämä kaikki ovat upeita kohteita Suomessa. Kolilla kävin pari vuotta sitten ja se kyllä teki vaikutuksen. Merenkurkun saaristo on myös itseltäni jäänyt oikeastaan käymättä kokonaan, vaikka olen koko ikäni asunut täällä Pohjanmaalla eli ainakaan matkaa ei voi syyttää. Jonkun kerran olin kyllä jopa jo ilmoittautunut jollekin risteilylle, jonka oli tarkoitus viedä niille pikku saarille, mutta se valitettavasti peruuntui, kun lähtijöitä ei ollut tarpeeksi. Ehkä vielä joskus.

 13. Oi, pitää tuo koskenlasku pistää vielä muistiin! Se on todella jännän kuulosta, mutta varmasti kokeiltavan arvosta.

  Länsi-Suomessakin on ihan riittävästi myös kauniita paikkoja, joita käydä läpi. Hankalaa vaan, kun tekisi mieli käydä kaikkialla samantien! Pitäisi vaan aloittaa jostain. 🙂

 14. Majakat on kyllä mielenkiintoisia, en oo päässyt käymään kuin lapsena yhdessä sisällä. Tarkoitus olisi käydä myös Tankarin majakalla Kokkolassa, sinne kun ei olisi pitkä matka. Taffel-tehtaalle pitäisi päästä kyllä uudestaan, nyt sieltä jäisi mieleen ehkä muutakin kuin yksi ilmaiseksi saatu sipsipussi.

 15. Ahvenanmaan saaret olisi kyllä mielenkiintoista koluta läpi. Itse oon tosiaan käynyt lapsena muutaman päivän reissulla Maarianhaminassa, ja visiitillä Taffelin tehtaalla. En kuitenkaan koe vielä nähneeni Ahvenanmaata riittävästi!

  Toivottavasti tämä kesä sallii edes kotimaan matkailua. Pääsisi vähän lyhentämään tuota listaa.

 16. Täsmälleen samaa mieltä! Lapin kiertäminen viiden päivän ajan on varmasti ollut uskomaton kokemus. Mä oon asunut Lapissa, mutta silti tutustunut siihen aika huonosti. Rovaniemeltäkin käsin on pitkä matka sinne pohjosimpiin nurkkiin.

 17. Saimaan laivamatka kuulostaa huikealta! Oon myös miettinyt laivaa Lappeenrannasta Viipuriin, vaikka se ei enää kotimaan matkailun piiriin menekään. Pienestä laivasta käsin kuitenkin näkee asiat ihan eri perspektiivistä.

  Sait mut innostumaan entistäkin enemmän Itä-Suomesta. Sinne päin pitää kyllä päästä piakkoin!

 18. Kolista oon kuullut niin paljon hyvää, että tekisi mieli heti pakata kimpsut ja kampsut ja lähteä retkeilemään. Merenkurkku tuntuu mullakin olevan vieläkin harmillisen koskematon! Toki oon Raippaluodossa retkeillyt ja siltaa pitkin ajellut, mutta vesiteitse kulkeminen on edelleen tekemättä. Ensi kesänä on kyllä jo pakko saada se aikaiseksi.

 19. Moikka! Itä-Suomessa Ilomantsi on ihan ehdoton. Siellä on paljon nähtävää. Manner-EU:n itäisin piste, Möhkön ruukki, Möhkön kylä, Petkeljärvi ja Patvinsuo, Parppeinvaaran Runokylä (jossa kantelemusiikkia livenä), ravintola Parppeinpirtti, Viinitorni… Tervetulloo!

  1. Heippa Asta, kiitos paljon vinkeistä! Kantelemusiikki livenä kuulostaa erittäin mielenkiintoselta. Toivottavasti pääsisin piakkoin Itä-Suomeen kiertelemään, nuo kaikki kuulostavat näkemisen arvosilta paikoilta. Pistetään korvan taa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: