Tänään puhutaan rahasta! Mun mielestä on aina mielenkiintoista kuulla minkälaisissa paikoissa ihmiset ovat työuransa aloittaneet ja mitä he oikeasti tällä hetkellä tienaavat. Listasin siis kaikki työpaikkani ja niistä saadut palkat. Voi olla, että tästä on päässyt unohtumaan joku homma, mutta annetaan se anteeksi mulle. Aloitin ekassa työpaikassani kuitenkin 13-vuotiaana eli 13 vuotta sitten (härre, oon tehnyt puolet elämästäni töitä!) joten kaikki lyhyet duunit eivät ole niin hyvin enää muistissa.

Listasin mukaan vain ne työpaikat, josta olen saanut palkkaa, eli kaikki vapaaehtostyöt, talkoohommat ja järjestötyöt jäivät tästä pois. Palkat on ilmoitettu bruttona eli verot vievät osan pois. En kuitenkaan listannut ilta- ja viikonloppulisiä, jotka kasvattavat tuloja ainakin myyjänä.


Kesätyöntekijä ABC:lla 2007 ja 2008

Sain 13-vuotiaana kahden viikon kesätyön Auranlaakson ABC:lla Tutustu työelämään ja tienaa -sopparilla. Tein hommia vähän joka paikassa – tiskasin, tarjoilin, siivosin, täytin vitriinejä ja kaupan puolella hyllytin. Palkka taisi olla noin 300 euroa per kesä. Olin töissä parhaan kaverini kanssa ja meillä oli niin hauskaa. Tein näiden kesien välisenä pääsiäisenä pari päivää tuolla myös töitä muistaakseni noin 6 euroa tuntipalkalla.

Maskotti Euromarketin Lastenpäivässä 2008

Pääsin yhdeksi päiväksi töihin pukeutumaan eri maskottiasuihin marketissa. Työpäivä kesti noin kuusi tuntia ja oli hauska. Muistan edelleen, kuinka kuumat ne maskottipuvut oli! Tykkäsin hommasta kuitenkin tosi paljon. Päivän palkka oli 80 euroa.

Puhelinmyyjä 2010

Tästä vuosiluvusta en ole varma, mutta jossain vaiheessa lukion ohella myin lehtiä puhelimitse. En tykännyt hommasta yhtään… En tykkää jankuttaa ihmisille ja lopettaa puhelua vasta kolmannen kieltäytymisen jälkeen. Palkkaa sain 5 euroa tunnilta + todella pieni provisio, en muista tarkkaan paljonko, mutta varmaan jotain kympin luokkaa. Sain kuitenkin käydä perjantaisin aamulla imuroimassa toimiston ja siitä maksettiin 20 euroa per kerta. Imuroiminen oli kuitenkin mukavampaa kuin itse soittelutyö, ja taisin vähin äänin lopettaa hommat neljän kuukauden jälkeen.

Vesijumppaohjaaja 2010


Taas oon vähän epävarma vuodesta, mutta lukion alkupuolelle tämä työ ajoittuu. Opiskelin siis lukion kanssa samaan aikaan liikuntaneuvojaksi, ja sitä kautta kävin noin joka viides perjantai ohjaamassa vesijumppaa Sydänliiton kautta vanhuksille. Tästä päällimmäisenä mieleen on jäänyt hiki! Altaan reunalla shortseissa ja t-paidassa meinaan hiki virtasi vanhempien ihmisten huhkiessa altaassa liikkeideni mukana. Tein myös tuurauksia noihin aikoihin kuntojumpan puolella. Toisaalta kivaa, mutta ohjaaminen ei kuitenkaan ihan ollut mun juttuni. Jumpista tienasin noin 10-20 euroa per kerta.

Leiriohjaaja kesällä 2010 ja 2011

Olin kaksi kesää Rovaniemellä Sporttileirillä ja yhden kesän Turun seudulla kesäleirillä ohjaajana. Kukin leiri kesti viikon ja töissä oltiin aamusta iltaan sekä yksi yövuoro per leiri. Tarkkaa palkkaa en valitettavasti muista, mutta tuntipalkka pyöri alle 3 eurossa kaikilla leirillä. Nämä hommat olivat ihan hauskoja, mutta todella raskaita. Olin aina aivan poikki leirien jälkeen.

Lapsiparkkiohjaaja 2010-2014

Tätä työtä tein epäsäännöllisesti mutta vähintään kerran viikossa. Jossain vaiheessa tein enemmän ja viimeisenä vuonna vähemmän vuoroja. Työpaikka oli alkuun urheiluopiston pommisuojassa lasten viihdyttämistä vanhempien jumppien ja kuntosalikäyntien ajan. Jossain vaiheessa työpaikka siirtyi vastavalmistuneeseen sisäliikuntapuistoon. Työnkuvaan kuului lasten valvominen ja ohjaaminen, tietenkin myös leikkiminen ja putkiliukumäissä laskeminen, haha. Palkka oli noin 7 euroa tunnilta. Tein lapsiparkkiohjaajana töitä melkein koko lukion ajan, ja se oli todella hyvä työpaikka siihen oheen.

Lastenhoitaja perheessä 2013

Välivuoden kesästä jouluun olin lastenhoitajana perheessä 2-, 4-, ja 6-vuotiaille lapsille. Työtehtäviin kuului kaikki lastenhoitoon liittyvät jutut sekä pienet kodin askareet. Työ oli kivaa, mutta raskasta. Lapset olivat ihania! Tein tätä työtä muistaakseni kolmena päivänä viikossa ja tuntipalkka oli noin 7 euroa.

Hampurilaistyöntekijä Hesburgerissa 2013-2018

Ah, mun pitkäaikaisin pesti. Olin välillä lyhyitä pätkiä ilman hesetyötä, mutta ihan tarpeeksi kauan sitä hommaa tein, haha. Palkka oli alkuun noin 7 euroa tunnissa, harjoitteluajan jälkeen noin 9 euroa ja lopulta taidettiin päästä 10,03 euron tuntipalkkaan. Välivuonna tein enemmän tunteja, yliopisto-opintojen ohella noin 1-2 vuoroa viikossa. Tykkään asiakaspalvelusta, mutta lopulta työ kävi liian yksitoikkoiseksi ja varsinkin yövuorot raskaiksi.

Toimitusharjoittelija Ruotsin Suomalaisessa 2017

Olin Tukholmassa viisi kuukautta toimittajana suomenkielisessä lehdessä. Eka oikea alani työkokemus ja kosketus toimittajan työhön. Ideoin juttuja, tein haastatteluja, kirjoitin juttuja sekä valokuvasin. Matkustin ympäri Etelä-Ruotsia suomalaisten haastateltavien perässä. Palkkaa sain noin 800 euroa kuussa, jonka lisäksi sain metrokortin Tukholmaan sekä asua ilmaiseksi yksiössä Södermalmilla.

Kassamyyjä K-Citymarketissa 2018-2019

Cittarissa työskentelin tammi-toukokuun 2018 sekä syys-toukokuun 2018-2019, sillä kesät vietin oman alan töissä. Cittarissa olin vain kassalla, eli osastoilla en tehnyt ikinä töitä. Tykkäsin tästäkin työstä oikeasti paljon, ja voisin hakea takasin Cittariin syksyllä, jos en saa oman alan töitä. Palkka oli vähän yli 9 euroa tunnilta.

Viestintäharjoittelija ELY-keskuksella 2018

Tässä työssä olin kolmen kuukauden ajan kesällä. Päivittelin intraa, kävin juttukeikoilla ja tein artikkeleita kotisivuille, lähetin levätiedotetta, huolehdin sisäisestä viestinnästä sekä tein kaikkea muuta viestinnän työtä. Työkokemus oli hyvä, mutta mulle tuli selväksi, että en halua tulevaisuudessa valtiolle töihin. Sovin paremmin rennompaan ja luovempaan työhön. Kesä oli kuitenkin opettavainen ja palkka muistaakseni 1300 euroa kuussa, eli isoin palkkani siihen mennessä.

Vaatemyyjä New Yorkerissa 2019

Tein New Yorkerilla töitä tammi-toukokuussa ja loka-joulukuussa. Itsepalvelumyymälässä asiakkaiden palvelua ”lattialla” ei ollut niin paljon, vaan työ koostui kassalla palvelusta, siivoamisesta sekä vaatteiden hälyttämisestä ja henkaroinnista. Mun mielestä oli mahtavaa olla vaatekaupassa töissä! Mulla oli kuitenkin usein migreenikohtauksia työpäivien jälkeen, ja lopulta irtisanouduin väsymisen takia. Palkka oli reilu 9 euroa tunnilta.

Kesätoimittaja Pohjalaisessa 2019

Viime kesänä pääsin maakuntalehteen kesätoimittajaksi. Tämä oli mun uran kannalta todella tärkeä juttu ja iso askel. Vaikka työpäivien jälkeen väsytti, olin erittäin tyytyväinen työhöni ja olisin halunnut jatkaa sitä vielä kolmen kuukauden työsopimuksen päättyessä. Työt olivat aika samanlaisia kuin Ruotsissa, mutta kuvaamista ei yleensä tehty itse. Rakastin tätä työtä! Palkkaa sain 1900 euroa kuussa.


Myyjä Ur&Pennissä 2019-2020

Syyskuussa avattiin Vaasaan ihan uusi Ur&Penn -myymälä, johon hain ja pääsin töihin. Työvuoroissa oltiin pääasiassa yksin, mikä oli mulle uutta. Ensimmäistä kertaa olin vastuussa liikkeen avaamisesta ja sulkemisesta sekä rahojen käsittelystä. Myymälässä oli halvempaa muotikorua ja edullisia kelloja, mutta myös laadukkaita kelloja ja esimerkiksi kultaa 18 karaattiin asti. Tykkäsin tästä työstä, mutta harmikseni viimeiset kuukaudet menivät osa-aikalomautettuna ja asiakkaita oli koronatilanteen vuoksi huomattavasti normaalia vähemmän. Tuntipalkkani oli päälle 9 euroa.

Kesätoimittaja Ilkka-Pohjalaisessa 2020

Tämän hetkinen työni on kesätoimittaja samassa lehdessä kuin viime kesänä. Lehti yhdistyi vaan toisen saman konsernin lehden kanssa, joten mulla oli edessä uuden nimen ja hieman muuttuneiden käytännön asioiden opettelu. Rakastan tätä työtä! Toki tänä kesänä kaikki on niin erilaista, kun töitä tehdäänkin toimituksen sijaan etätöinä omasta kotoa käsin. Viime kesän olin uutisissa ja nyt ainakin alkukesän olen tiimitoimituksessa, joka tuntuu todella omalta jutulta. Palkkani nousi kandiksi valmistumisen jälkeen, joten tänä kesänä tienaan 2719 euroa kuussa.

Välillä olen tehnyt myös freelance-toimittajan hommia. Näitä on epäsäännöllisesti eri lehtiin. Saan 70-150 euroa per juttu riippuen julkaisusta. Tein myös Pohjalaisessa syksyllä ja keväällä tuurausvuoroja epäsäännöllisesti, ja niistä tietenkin maksettiin kuukausipalkan perusteella laskettua tuntipalkkaa.

Yllättikö joku työpaikoistani? Ootko tehnyt samoja töitä kuin minä?

4 Comments

  1. Mä oon kans ollut puhelinmyyjänä. Ei ihan suosikkihomma täälläkään �� mut kiinnostava postaus. Hyvä, että palkoistakin puhutaan ääneen!

  2. Ai sä oot kanssa puhelinmyyjänä kokeillut, otan osaa. 😀 Puhelinmyynnissä pärjää hyvin tietyn tyyppiset henkilöt, ja mä en ole vaan yhtään sitä tyyppiä. Myyntityö on ihan kivaa, tyrkyttäminen ei.

    Mua ihmetyttää, miksi palkka-asiat ovat niin suuri tabu Suomessa. Varsinkin, jos palkka määräytyy jonkin tesin mukaan, on häpeäminen ja salaaminen turhaa. Miksi mä häpeäisin sitä, että joku muu on määrittänyt mulle niin huonon tai hyvän palkan? Palkka on kuitenkin myös osa ammatinvalintaprosessia, niin helpottaisihan se, jos näistä puhuttaisiin avoimesti. 🙂

  3. Ei muuten mitään samaa historiassa, mutta minäkin oon ollu Ilikassa töissä ihan pienen hetken. Sain keikkahommia valokuvaajana sieltä aikoinaan. 🙂

  4. Aika hauska sattuma! Mä en oo itseasiassa Seinäjoen toimituksessa ikinä käynyt, mutta yhtä lailla Ilkan kuin Pohjalaisenkin puolelle tehnyt juttuja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: