Hej! Vet ni var är jag nu? Jag är i Rovaniemi när min familjen levar. Jag har kommit hit på torsdag och ska gå tillbacka Vasa på söndag. Snabbt resa men efter tre natten bort är det härligt att sova hemma igen. Jag resar med tåg och den första runt går jättesnabbt därför att jag skrivade blog och övningar till universitet. Hoppas att runt till Vasa ska också gå snabbt och jag kan göra någon smarta.

Här i Rovaniemi ska jag träffa min syskons pojke första tiden. Han är cirka två veckan gammal och så söt! Jag älskar babies haha. Jag har såg han bara på bilden och video. Det är också så kul att se min guddotter igen. Hon är två-åriga och den bästa flicka som vet jag. Jag älskar alla barn.

Jag anser att det är jätte viktig för mig att ha den liten paus från min vanligt livet. Eller från universitet och jobbar menar jag… Alla är fin nu i mitt liv men jag vet att jag ska bli jätte trött igen med alla saker vad måste jag göra. Jobbar, studier, sökning sommarjobb, göra freelance jobbarna… Jag behöver några dagen när behöver jag inte att tänka på alla skyldigheterna.

Men nu ska jag stänga min dator och gå att se min familjen! Jag vill njuta hela tiden med dem utan dator. Bara liten mobil… Så vi ses på nästa vecka! Ha en trevlig veckoslut. <3

rovaniemi 2postaus vieraalla kielellä ruotsi 2

Ja näin pyörähti käyntiin Postaus vieraalla kielellä -sarja. Valitsin ensimmäiseksi kieleksi ruotsin, mikä tuntui suoraan sanoen todella luonnolliselta vaihtoehdolta. Postauksen kirjoittaminen ruotsiksi jännitti, mutta tarkastin lopulta vain kaksi sanaa sanakirjasta. Kielioppivirheitä tekstissä on aivan varmasti, mutta tarkoituskaan ei ollut kirjoittaa virheetöntä tekstiä, vaan rohkaistua käyttämään vieraita kieliä ja kokeilla jotain uutta.

Oma taustani ruotsin kielen kanssa: Ruotsi on läsnä päivittäin arjessani. Asun Vaasassa, joka on todella kaksikielinen kaupunki, joten ruotsiin ei vaan voi olla törmäämättä. Sitä näkee katukylteissä ja kuulee ruokakaupassa. Teen pari vuoroa viikossa asiakaspalvelutyössä, ja työvuoroissani eniten käytetty kieli asiakkaiden kanssa on ruotsi. Hassua, mutta näin se menee. Sanavarastoni ei ole kovin laaja, mutta en arastele puhua ruotsia nykyään oikeastaan ollenkaan – ehkä siksi, että arasteluun ei ole varaa. Firma on ruotsalainen joten myös sen innehålletspråk är svenska. Kirjallinen ruotsini ei ole niin vahvaa, enkä koulussa ikinä saanut erityisen hyviä numeroita. Halu oppia ja käyttää kieltä kasvaa kuitenkin koko ajan, ja olenkin kiitollinen tämän hetkisestä tilanteestani, jossa saan jatkuvasti ylläpidettyä toisen kotimaisen kielen taitoa.

Olen myös asunut Tukholmassa viisi kuukautta, kuten jotkut saattavatkin muistaa. Vaikka tein töitä suomeksi ja pärjäsin kaupungissa englanniksi, tarttui sieltä väkisin jotain ruotsin kielestä päähän. Ainakin riikinruotsin tapa lausua äät äänä, ei eenä, jäi omaan puheeseen. Myös kotikaupunkini Turku on kaksikielinen, ja yläasteikäisenä pelasinkin jalkapalloa ruotsinkielisessä joukkueessa Åbo IFK:ssa. Ruotsi on kulkenut elämässäni mukana koko ajan enemmän tai vähemmän oman aktiivisuuteni vuoksi.

Fiilikset postauksen kirjoittamisesta: Hauskaa! Olen iloinen tämän postaussarjan aloittamisesta. Ruotsi tuntui mukavalta ja luontevalta alulta, ja teksti kulki suht sujuvasti alusta loppuun.

Mitä te piditte Postaus vieraalla kielellä -sarjan ensimmäisestä postauksesta? Mikä teidän suhteenne ruotsin kieleen on?

2 Comments

  1. Ei mitä ihmettä! mieki oli viikonlopun rovaniemellä! Meil oli mun pikkusiskon polttarit 😀 En olis uskonu että ymmärtäisin koko tekstin! Tai ainakin niin että tajusin missä oot kenen kanssa ja mitä tehny 😀 Multa ei kyllä onnistuis ruotsiksi tämä :'D tosi huippu postaussarja! 🙂

  2. Eikä! Meinasin sanoa, että hassua ettei törmätty, mut toisaalta mä kyllä vietin suurimman osan ajastani siellä siskon luona. Että ei ehkä menny polttariporukan kanssa yhteen aikataulut. 😀

    Hei huippua, että tykkäät tästä sarjasta! <3 Mustakin tää on tosi hauska ja erilainen idea, ja mielenkiintosta toteuttaa. 🙂 Eikö ookin hyvä fiilis, kun ymmärtää, haha. Tosin mun ruotsi ei oo ehkä sitä kaikkein monimutkasinta, mut väliäkös sillä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: