Ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin. Korona aiheuttaa sairastumisia, talousvaikeuksia ja harmaita hiuksia ympäri maailmaa. Omassa huushollissakaan ei ole tilanteesta selvitty kuivin jaloin, mutta positiivisuus on auttanut jaksamaan. Niinpä halusin pohtia blogissakin niitä hyviä asioita, jotka tämä maailman kallelleen kiskaissut tilanne on aiheuttanut.

koronan positiiviset vaikutukset 1


Ilmansaasteet vähenevät. Kiinassa on kuulemma pitkästä aikaa puhtaampaa hengitysilmaa, kun liikenteen tuomien saasteiden määrä on vähentynyt. Venetsiassa kanavien vedet loistavat puhtauttaan, kun turistimassat ovat vetäytyneet kaupungista. Turha lentäminen vähenee, ja ilmakehän rakoilu hidastuu hetkeksi.
Luontopolut ovat aktiivisessa käytössä. Ihmiset haluavat pakoon kotiseiniään ja lähtevät luontopoluille. Toki ruuhkat luonnon helmassa eivät ole suositeltuja, mutta reittien kasvava suosio kannustaa myös niiden parempaan ylläpitoon myöhemmin ja innostavat ihmisiä hyödyntämään luonnon rauhaa yhä enemmän.
Etätyön helppous huomataan. Ehkä jatkossa voidaan jättää lentämättä turhia työmatkalentoja ja jättää kinkkuvoileivät tarjoilematta kokouksissa, jotka voidaan järjestää etänä epidemian laannuttuakin. Ja maapallo kiittää.
Hauskat ja luovat somehaasteet. Vessapaperihaasteet, nallehaaste, sateenkaarihaaste, somebingot… Näitä riittää. Ihmisten somekanavat ovat täynnä erilaisia hauskoja ja luovia haasteita, jotka ovat toteutettavissa kotona ja tuovat iloa karanteenipäiviin.
Lisääntynyt yhteydenpito läheisiin. Nyt, kun tapaaminen ei ole suositeltavaa, ovat monet soitelleet enemmän perheilleen ja ystävilleen. Nokkelat etäviini-illat ovat suosittuja, ja moni on soittanut isovanhemmilleen, joiden kanssa juttelu jäisi muuten vähemmälle. Henkinen läheisyys on todellakin kasvanut.

koronan positiiviset vaikutukset 2


Kasvava aika omien asuinkavereiden kanssa. Mun tapauksessa tämä tarkoittaa avomiestä, jonka kanssa olen vihdoin saanut viettää ihan reippaasti aikaa. Toki välillä tarvitsee sitä omaakin aikaa, mutta olen iloinen siitä, miten paljon meidän yhdessä tekeminen on kasvanut. Sen ei tarvitse olla mitään sen ihmeempää, mutta jaetulla ruudulla pelattu konsolipeli tai yhdessä tehty pitkä kävelylenkki tuo uutta suhteeseen, jossa yleensä yhteistä aikaa karsii molempien työt ja opiskelut. On myös ollut mukava huomata, että puheenaiheita riittää ja toisen jutut naurattaa siitä huolimatta, että samojen seinien sisällä tulee oltua nyt se kaksikymmentäneljä tuntia vuorokaudessa.
Kaakkois-Aasiassa vaaditaan villieläinmarkkinoiden sulkemista. WWF:n kyselytutkimuksen mukaan jopa 93% vastanneista vaatii laittomien ja vapaina rehottavien villieläinmarkkinoiden sulkemista. Miten loistava uutinen! Toivottavasti asiaa saadaan reippaasti eteenpäin.
Naurattavat koronameemit. Joo, osa on tyhmiä ja mauttomia, mutta monet hymähdykset ja ääneen naureskelut olen saanut korona-aiheisista meemeistä. Ollaan me ihmiset sitten hauskoja.
Muiden auttaminen suuressa mittakaavassa. Mä olen nähnyt viime viikkoina somessa älyttömän paljon julkaisuja, joissa tarjotaan apua muille kriisitilanteen aikana. Mun sydän halkeaa lämmöstä ja ylpeydestä näitä lukiessani. On korona-apuun tarkoitettuja Facebook-ryhmiä, joissa käydään kaupassa riskiryhmäläisten puolesta. LinkedIn:ssä tarjotaan ilmaista työnhakuapua lomautetuille, sähköyhtiöt puolittavat sähkönsiirtomaksujaan, pienyrittäjiltä ostetaan lahjakortteja ja heidän töitään mainostetaan ilmaiseksi somessa… Kaikkea ihanaa ihmiset ovatkin keksineet auttaakseen muita. Kiitos, tämän soisi jatkuvan myös kriisin laannuttua. <3
Pysähtyminen ja lepääminen. Vaikka seinät välillä ahdistaisivatkin ja sosiaalisia kontakteja olisi ikävä, harvoin elämässä saa tällä tavalla oikeasti pysähtyä ja levätä. Monet toki tekevät etätöitä tai pitävät itsensä muuten kiireisinä, mutta kuinka ihanaa onkaan olla välillä kotona hyvällä omatunnolla, kun sinne salille tai kirjastoon ei vaan voi mennä. Maapallo levähtää, miksi me emme tekisi samoin.

koronan positiiviset vaikutukset 3

Paljon on vielä pielessä, ja paljon asioita tulee korjata pandemian lievenemisen jälkeen. Positiivisuus ei kuitenkaan kenenkään mieltä pahenna, joten haluaisinkin tietää, mitä positiivisia asioita sinä olet huomannut syntyneen tämän tilanteen seurauksena?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: