Kotityöt ovat tärkeä osa talouden ylläpitoa ja niiden jakaantuminen aiheuttaa monille pariskunnille harmaita hiuksia. Pakko myöntää, että meidänkin taloudessa kinataan asiasta tasaisin väliajoin, kun toinen ei toisen mielestä tee tarpeeksi tai jokin asia kasaantuu vain toisen harteille. Siivousfilosofiamme kiteytetysti on, että pieni sotku ei haittaa, mutta asunnon täytyy olla siivottavissa edustuskuntoon puolessa tunnissa. Kotona saa kuitenkin näkyä asumisen jäljet. Pohdittiin yhdessä poikaystäväni kanssa, miten kotityöt yleensä meidän parisuhteessamme jakautuu, eli kumpi tekee mitä ja minkä verran.
Ruoanlaitto
Poikaystävä on meidän kodin kokki ja vastuussa ruoanlaitosta. Hän tekee 95% ajasta molemmille ruoat, joskus yhteisen ja joskus eri ruoat. Mä teen molemmille ruokaa ehkä kerran kolmessa kuussa, ja itselleni kerran muutamassa viikossa väsään jonkun simppelin pastan. Syynä ei ole se, että mä en osaisi kokata, vaan poikaystävä rakastaa ruoanlaittoa ja on siinä luontaisesti todella hyvä. Mä mielelläni syön hänen valmistamia ruokia. Poikaystävä tekee myös välillä meille yhteisen aamupalan (lähes joka sunnuntai<3) ja leipoo sämpylöitä tai tekee herkkuja. Järjestely sopii molemmille vallan mainiosti. Ehkä tämän kohdan takia poikaystäväni tosiaan on se suhteemme parempi puolisko, haha.

miten kotityöt jakautuu parisuhteessa 1


Tiskaaminen
Tämä on täysin mun vastuulla. Toki jos poikaystävä tekee ruokaa vain itselleen, pesee hän paistinpannun samalla, mutta pikkuvälineet jää mun pestäväksi. Mä tiskaan ja tyhjennän kuivauskaappia. Joskus kyllä nurisen siitä, miksi sen kaapin tyhjentäminen jää aina täysin mun vastuulle, mutta tuon ruoanlaitto-kohdan kirjoitettuani tajusin, että ehkä se on ihan reilua.  Eikä se kaappi ole oikeastaan koskaan täynnä mun aloittaessa tyhjennyksen, koska poikaystävä ottaa sieltä suoraan usein kaikki kattilat ja paistinpannut käyttöön. Toinen kokkaa ja toinen tiskaa. Jos mä kokkaan, jää tiskit poikaystävän hoidettavaksi.
Tiskikoneen tyhjennys ja täyttäminen
Tiskikoneasiat ovat pääasiassa mun vastuulla. Toki poikaystävä laittaa usein astiansa suoraan koneeseen, mutta silti mun tehtäväksi jää noukkia ne likaiset astiat tiskialtaista ja siirtää koneeseen. Hoidan koneen lähes aina myös päälle, ja sen tullessa valmiiksi virrat napsauttaa pois se, kumpi asian nopeammin huomaa. Tyhjentäminen on myös mun hommia. Tosin jätän usein ylähyllylle menevät puhtaat astiat pöydälle lojumaan niin, että lähes 30 senttiä pidempi poikaystävä saa ne jossain vaiheessa nostaa ylös ilman, että edes pyytän. Ja varmaan yllättävän usein ilman, että edes kiitän… Sori.
Keittiön siisteys
Mun vastuulla noin 80-20. Yleensä tiskaamisen yhteydessä pyyhin kaikki keittiön tasot puhtaaksi. Teen kyllä tuota myös muuten, koska murusia täynnä oleva pöytä ärsyttää mua, varsinkin kun sen siistiminen ei oikeasti vie kauaa aikaa. Hinkkailen myös puhtaaksi keittiötason seinien kaakeleita ja kaapistojen pintoja. Huomion arvoista on se, että vaikka mä hoidan suurimmaksi osaksi keittiön siisteyttä, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, että se keittiö olisi aina siisti.

miten kotityöt jakautuu parisuhteessa 2


Ruokakauppa-asiat
Käydään suurin osa kerroista yhdessä ruokakaupassa. Välillä poikaystävä käy yksin, kun taas mä en käy koskaan yksin ruokaostoksilla. Yleensä poikaystävä on enemmän vastuussa siitä, mitä kauppalistaan sisältyy, ja mä lisään sinne yksittäisiä asioita. Ruokavastaava kun yleensä paremmin tietää, mitä aineksia tarvitaan ja osaa ehdottaa kaupassa käyntiä ajallaan. Sellanen hauska järjestely meillä on, että poikaystävä kantaa aina ostoskorin kaupassa ja ostoskassit kotiin, ja vastapalveluksena mä huolehdin kestokassit kotoa mukaan ja puran kauppakasseista suurimman osan jääkaappiin. Jos käydään autolla kaupassa, ostoskassien kantaminen ja purkaminen menee enemmän tasan. Tosin poikaystävä taas usein järjestelee jääkaappia mun jäljiltä…
Pyykkihuolto
Tämä jakaantuu aika tasaisesti, kuitenkin ehkä 60-40 mun hoidettavaksi. Mä lajittelen pyykkejä tarkemmin ja usein hoidankin sen osuuden. Pyykit koneeseen pistetään aika lailla tasan, ja kuivumaan laitetaan aina yhdessä. Se, miksi mulla on hieman isompi osuus pyykkihuollosta, johtuu pyykkien pois kuivumaan ottamisesta. Mä hoidan useimmiten pyykit telineestä viikattuihin kasoihin, mutta poikaystävä noukkii ympäri asuntoa olleet vaatteet useemmin vaatekaappien läheisyyteen.
Imurointi
Aiemmin imurointi on ollut enemmän mun vastuulla, mutta nyt sanoisin sen menevän aika tasan. Yleensä imuroidaan vuorotellen tai sen mukaan, kumman vieraita on tulossa kylään. Poikaystävä imuroi ehkä usemmin, mutta mä vähän huolellisemmin nurkkia myöten. Tämän takia mulla menee tosi kauan imuroida, enkä yleensä jaksaisikaan ottaa koko asuntoa kerralla, vaan pidän välissä taukoja.

miten kotityöt jakautuu parisuhteessa 3


Pölyjen pyyhkiminen
Tämä on enemmän poikaystävän heiniä, mä en pidä yhtään pölyjen pyyhkimisestä. Sen jälkeen kun ostettiin pölyhuiska, mäkin olen alkanut enemmän osallistumaan, mutta edelleen poikaystävä tekee tän suurimman osan kerroista. Usein yhdessä siivotessa jaetaan hommat niin, että toinen imuroi ja toinen pyyhkii pölyt.
Vessan pesu
Tämä menee myös enemmän poikaystävälle. Mä kyllä tykkään pestä vessaa, mutta koska oon yleisesti hitaampi (koska oon myös pikkutarkka!) siivoaja, jää viimeisenä listassa oleva vessan pesu poikaystävän tehtäväksi sillä aikaa kun mä hinkkaan niitä keittiön kaapin ovia.
Kodin yleiset pikkurempat
Poikaystävä hoitaa. Ei siksi, että mä en osaisi tai ilkeäisi, vaan siksi, että poikaystävä yleensä tarttuu tuumasta toimeen ennen kuin mä olen edes hoksannut ajatella asiaa. Hän puhdistaa lavuaarien tukokset (paitsi suihkun viemärikaivoa putsataan molemmat), vaihtaa lamput, nakuttaa kiinni irronneet listat ja laittaa taulukoukut seinälle. Mä oon oikeastaan niin tottunut näissä jo katsojan rooliin, että ihmettelen, miten yksin asuessani oon osannut tehdä kaiken tuon.
Tavaroiden paikalleen laittaminen
Tämä riippuu hyvin paljon tavarasta. Yleisesti molemmat siivoaa omat jälkensä, mutta mä ehkä aiheutan enemmän sotkua, jonka sitten myös siivoan. Poikaystävä tekee tätä siinä mielessä enemmän, että hän järjestelee useammin tavaroita uuteen uskoon ja tekee pientä sisustamista samalla.

miten kotityöt jakautuu parisuhteessa 4


Matkalaukun purkaminen
Haha, tämä piti lisätä listaan ihan vain siksi, että oon maailman surkein tässä. Mun matkalaukut voisi lojua lattialla viikkoja, tai oikeasti vaikka kuukausiakin, ja otan vaan sieltä vaatteita sitä mukaan kun niitä tarvitsen. Ei poikaystäväkään omaansa saman päivän sisällä pura, mutta huomattavasti nopeammin kuin  minä.
Roskien vienti
Tämä menee aika fifty-fifty. Mä vien useammin yksittäisiä roskapusseja, kun poikaystävä taas vie enemmän kerralla, jos roskia on kerääntynyt. Viime aikoina roskien vienti on kyllä luisunut enemmän poikaystävän harteille, eli pitääkin taas vähän skarpata siinä.
Näin meillä! Kiteytetysti mä ehkä siivoan ja putsaan enemmän, mutta poikaystävä tekee enemmän muita kotitöitä. Mä olen tarkempi nimenomaan putsaamisessa ja poikaystävä huolehtii paremmin yleisestä siisteydestä.

Meneekö teidän taloudessanne kotityöt samalla tavalla kuin meillä? Minkälaisia sopimuksia olette tehneet asiasta? Kertokaa ja tehkää omat postauksenne aiheesta! Haastan erityisesti mukaan tällaisen postauksen tekemään Annikan, Sarandan ja Mariannen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: