Olen ihminen, joka rakastaa taittaa matkoja autossa istuen. Erikoistaitoni on pystyä istumaan autossa pitkiäkin matkoja kyllästymättä ja olemaan jopa ihan viihdyttävä matkaseuralainen. Tunnen usein pitkillä automatkoilla oloni todella onnelliseksi, varsinkin, jos matkalla on mahdollisuus pysähtyä jossain kivassa paikassa. Intoni varmaan juontaa juurensa lapsuudestani, jossa istuin muutaman kerran vuodessa takapenkillä Turku-Rovaniemi väliä. Nykyään matkustan Vaasasta Rovaniemelle usein autolla, ja vaikka pelkääjän paikalta onkin helppo huudella, ovat pitkät matkat oikeasti yllättävän kivoja.

Suunnittelen mielessäni usein autolla tai muilla kulkuneuvoilla taitettavia road trippejä, ja halusin nyt jakaa myös teille eniten mielessä pyörivät reitit.


KOTIMAA

Itä-Suomen halki
Tästä mainitsinkin jo aiemmassa kotimaan matkahaaveista kertovassa postauksessa. En tunne juurikaan Itä-Suomea, joten olisi ihana ottaa auto alle ja ajaa Itä-Suomen tärkeimmät kohteet läpi alhaalta ylöspäin. Sainkin hurjan hyviä vinkkejä jo seutua paremmin tuntevilta lukijoiltani, ja aion ottaa tämän tulevien vuosien suunnitelmaksi. Reissun voisi toteuttaa varmasti jo viikossakin.

Ympäri Saariston Rengastien
Saariston Rengastie on Turun saaristossa kulkeva ympäri menevä reitti, jonka haluaisin roadtripata autolla tai pyörällä. Tästäkin oli jo aiemmassa postauksessa enemmän kerrottu, mutta saaristolaismaisemat ja ihana kesätunnelma mökkien ja lauttojen keskellä kuuluu myös mun road trip -haavelistaan. Tämä muutaman päivän vaativa reissu lähtee toteutukseen viimeistään parin vuoden päästä!

Maakuntakierrokset koko Suomessa
Pohjanmaan maakuntakierrosta olen jo kovasti suunnitellut, ja odotan vain museoiden aukeamista päästäkseni matkaan. Olisi kuitenkin kiva kiertää muutkin maakunnat, ehkä jopa yksi reissu per maakunta -taktiikalla. Pohjanmaata kun ajattelin kiertää pikkuhiljaa, mutta muilla seuduilla voisi käyttää vaikkapa viikon putkeen maakunnan tärkeimpien kohteiden lähikoluamiseen. Kotimaan matkailu kunniaan!

Länsirannikko etelästä pohjoiseen
Lähtö Turusta ja lopetus Ouluun, siinäpä miellyttävä reitti. Rakastan länsirannikkoa ehdottoman paljon, ja olenkin sen eteläisissä osissa kulkenut auton takapenkillä istuen koko pienen ikäni. Tällainen reissu olisi kiva kuitenkin toteuttaa myös aikuisena. Lisämausteena voisi olla teltassa nukkuminen ja pienissä majataloissa yöpyminen. Toki tämän reissun voi jakaa pienempiinkin osiin, sillä asuinpaikkakuntani Vaasa sijaitsee keskellä reittiä.

ULKOMAAT

Baltian kierros
Helsingistä autolautalla Tallinnaan, ja autolla ympäri Viroa. Virosta eteenpäin Latviaan, josta matka jatkuisi Liettuaan. Takaisin läpi samojen maiden, mutta eri kohteiden. Tällä reissulla olisi tarkoitus keskittyä muihin kaupunkeihin kuin pääkaupunkeihin ja nähdä mahdollisimman paljon ”tavallisuutta” ja upeita, syrjäisempiä kohteita. Aikaa menisi viikosta kahteen viikkoon. Oon haaveillut tästä road tripistä tosissani varmaan jo viisi vuotta, eikä tämä olisi mitenkään utopistista toteuttaa lähivuosina.

Läpi USA:n osavaltioiden
Okei, kuka ei olisi haaveillut tästä? Todella yleinen haave kiertää Jenkkejä läpi autolla. Tälle matkalle pitäisi osua ainakin Grand Canyon. Tämä ei ole mun haavelistalla nopeiten toteutettavissa, vaan enemmän sellainen ”sitten joskus” matka. Tämäkin tarvitsisi kuitenkin aikaa sen 2-4 viikkoa, ja sitäkin enemmän rahaa.

Suomesta Keski-Eurooppaan perhelomalle
Hah, nyt mennään jo pitkälle tulevaisuuteen, sillä tämä reissu olisi tosiaan perheloma lasten kanssa. Lapsia ei tosiaan mulla vielä ole olemassa eikä lyhyen aikavälin suunnitelmissa. Oon itse kuitenkin lapsena jo ollut tottunut autossa istuja ja toivon omistakin jälkeläisistä sellaisia. Haaveilen, että tulevaisuudessa olisi mahdollista tehdä perhematka autolla vaikka Saksaan. Tässä reissussa matka olisi paljon määränpäätä tärkeämpää.

Länsirannikkoa pitkin pohjoiseen ja Ruotsin itäpuolta takaisin
Tämä oli itse asia sekä viime että tämän kesän suunnitelma, mutta varmaan siirtyy nyt vielä yhdellä kesällä eteenpäin. Ideana oli mennä reitti Vaasa-Oulu-Luulaja-Skellefteå-Uumaja-Vaasa autolla ja viimeinen väli laivalla. Oulussa nukuttaisiin hotellissa, Ruotsin puolella teltassa tai riippumatoissa. Reissuun riittäisi 3-4 päivää. Toivon todella paljon, että päästään ensi vuonna tekemään tämä reissu!

Pohjois-Norjan vuoristot
Toinen road trip, jonka puoli Suomea on tuntunut tekevän viime vuosina. Se ei silti vähennä mun halua käydä pohjoisessa Norjan puolella autolla ihastelemassa vuoristomaisemia ja serpentiiniteitä, ja herätä aamulla upeista maisemista telttayön jälkeen. Viikkokin riittäisi kiertelyyn. Haluaisin käydä erityisesti Tromssassa ja Hammerfestissa.

Bussimatka Balkanilla
Mä oon hirveän kiinnostunut Balkanin maista, ja menetin sydämeni Makedonialle. Haluaisin käydä myös Serbiassa, Romaniassa ja Albaniassa näin muutamia mainitakseni. Autolla en lähtisi näitä maita kiertämään, mutta bussilla ympäri Balkania suhattu reissu kiinnostaa. Bussit ovat kuitenkin edullisia tuolla päin ja hyvä keino nähdä maaseutua. Tarkempaa reittisuunnitelmaa tai aikataulua reissulle ei ole, mutta haave elää vahvana.

Espanja ympäri ja Italian päästä päähän
Manner-Espanjassa en ole koskaan käynyt, ja Rooman luokkaretkestäkin on jo kulunut reippaasti yli kymmenen vuotta. Oon kuullut ihania kokemuksia ympäri Espanjaa ja pitkin Italiaa ajelluista road tripeistä. Näissäkään ei ole mitään erityistä suunnitelmaa, muuta kuin että ovat kaksi erillistä reissua. Haluaisin vaan kierrellä ympäri ihania maisemia lämpimissä tunnelmissa nauttien suunnitelmattomuudesta.

Junalla Venäjän halki
Okei, en tiedä meneekö tää road tripistä, mutta haaveilen Trans-Siperian junamatkasta. Klassinen reitti lähtee Moskovasta ja kulkee läpi Siperian ja Mongolian. Päätepisteeksi voi valita esimerkiksi Pekingin. Reitti kestää noin kaksi viikkoa. Uskon, että tällaista kokemusta ei vaan voi verrata mihinkään muuhun, ja siksi tämä houkuttaisi toteuttaa jo lähivuosina.

Mitä road trip -haaveita teillä on? Mitä olette jo toteuttaneet?
Postaus on osa Travel Thursday -postaussarjaa. Julkaisen epäsäännöllisen säännöllisesti torstaisin matkailuaiheisia postauksia. Travel Thursdayssa muistellaan tehtyjen matkojen kohokohtia, kerrataan kummallisimpia matkamuistoja, vinkataan uusista kohteista sekä haaveillaan tulevista reissuista. Kaikki postaussarjan osat löydät travel thursday -tagin alta.

10 Comments

 1. Tänään innostuin lukemaan blogisi (olen kyllä seuraannut sua päälle puoli vuotta) ja oikein sarjakommentoimaan 🙂 Olen sen verran su vanhempi, että olen kerennyt tehdä suurimman osan niistä asioista, joista haaveilet.
  Road-tripeistä puheen olleen, Saariston rengastietä kannattaa ajaa ehdottomasti fillarilla. Olen sen tehnyt parikymmentä vuotta sitten (mulla on myös kokonainen CD:llinen kuvia jossain :)), ja se oli rankka, mutta upea, unohtumaton kokemus. Vaikka itse olen Turun seudulta, silti maisemat ihastuttivat.
  Suomea olen ajanut ylös-alas paljon 2004-2007. Karua ja kaunista yhtä aikaa.
  Baltian olen tehnyt. Kun olet lähtemässä Viroon autolla, kysy vinkkejä. Osaan neuvoa sellaiset paikat, jossa tavallinen turisti voi vain haaveilla. Olemme asuneet Virosa 7 vuotta, joten se tuli aika hyvin tutuksi kaikkineen kolkkineen. Baltian kautta ajettiin edellisvuonna Gdanskiin ja takaisin. Pitkä tarina.
  Viime vuonna ajettiin Tallinnasta Algarveen Portugalissa. Ikimuistoinen matka. Rankkaa. Kädet tärisi illalla, vaikka en joutunut itse ajamaan kuin 3-4 tuntia päivässä.
  Norjan kierroksesta unelmoi edelleen 🙂
  Pari neuvoa. (1) Autossa pitää olla 2-3 kuskia. Muuten turvallisuus kärsii. Pidemmillä, yli viikon kestävillä matkoilla, huomio alkaa herpaantua aika nopeasti. Liikennettä teillä on paljon, ja ajotavat ovat aika kirjaavat. (2) Älä lähde Venäjälle ainakaan yksin ja junalla. Naisena et pärjää siellä viikkoa pidempää. Takaisin Suomeen pääset ambulanssilla. Muutaman päivän päästä junassa alkaa olla sellainen haju, että kadut, että olet syntynyt 😉

 2. Nuo Suomen roadtripit ovat monelta osilta minulle tuttuja, tavallaan. Itä-Suomessa olen käynyt paljon eri kansallispuistoissa ja luontokohteissa, ne kun kiinnostavat itseäni. Samalla on kuitenkin tullut vierailtua ja yövyttyä monissa eri kaupungeissa ja kuljettua maakuntia ristiin rastiin.

  Asuin Suomen länsirannikolla elämäni ensimmäiset 28-vuotta, joten länsirannikko on varsin tuttu. En ole kuitenkaan Saariston rengasreittiä ikinä kokonaan kiertänyt, vaikka sinällään useampi sen verralla oleva paikka onkin tuttu. Oli muuten itsellä suunnitelmissa tälle kesälle, mutta todennäköisesti siihen ei riitä aika.

  Maakuntakierrokset menee vähän samaan tuon ekan kohdan kanssa, että kun luontokohteita on kiertänyt, niin väkisinkin siinä tutustuu myös muuhun.

  Länsirannikko on tosiaan tuttua aluetta, mutta vain oikeastaan Vaasaan saakka, tietyin varauksin ehkä Kokkolaan saakka. Siitä ylöspäin kiinnostaisi itseänikin, esim. Raahessa en ole ikinä käynyt, mutta kiinnostaisi. Myöskään reittiä Oulusta Muonioon en ole ajanut, sekin kiinnostaa.

  Tuo Baltian roastrip kuulostaa kivalta. Virossa on tullut jonkin verran viime vuosina ajeltua, mutta Latviassa ja Liettuassa en ole edes käynyt.

  USAssa on tullut ajeltua paljonkin ja tehtyä useampi Roadtrip. Tuo kaksi viikkoa olisi harmittavan lyhyt aika varsinkin, jos tavoitteena on mennä "osavaltioiden halki". Välimatkat ovat varsinkin tuolla lännessä erittäin suuria. Kesällä oli tarkoitus itse lähteä sinne taas lähes 6 viikoksi. Nyt varmaan joutuu hampaita purren sitten perumaan varattuja majoituksia jne.

  Pohjois-Norja kiinnostaa myös. Norjassakaan en ole ikinä käynyt. Hyvällä tuurilla Pohjois-Norjaan pääsee ja voisi uskaltaakin? matkustaa aika pian.

  Espanjan ympäri ei tällä hetkellä itseäni kovinkaan paljoa kiinnosta, mutta Italia päästä päähän voisi olla hieno kokemus. Toki päällimmäisenä mielessä Apenniinit ja Alpit, mutta kyllä sieltä muutakin hienoa löytyy.

  Toi Trans-Siperia kiinnosti joskus paljonkin. Oltiin se oikeastaan jo suunniteltu aika pitkälle0. Tällä hetkellä se ei oikeastaan kiinnosta kuitenkaan enää henkilökohtaisesti yhtään. Siinä mielessä se kiinnostaa kyllä, että ihan kiintoisaa on lukea siitä muiden kokemuksia, on se sen verran erityislaatuinen matka. Mutta itse sitä en näillä näkymin ole tekemässä.

  No mistä minä itse erityisesti haaveilen? No se USan ja vähän Kanadankin roadtrip olisi ollut upea. Surkeaa, että se ei toteudu. Täytyy katsoa, jos sitä saisi jotenkin korvattua Euroopan vastaavalla. Euroopassa ehkä se hyvä puoli, että koronakriisin pahentuessa sitä pääsee tarvittaessa Suomeen tai muuten turvallisempaan paikkaan. Suomen osalta eniten kiinnostaa tällä hetkellä syksyinen roadtrip Lapissa kiertäen patikoimassa hienossa Lapin luonnossa.

 3. Minäkin kuulun niihin ilmeisen harvinaisiin ihmisiin, jotka lapsena pystyivät nauttimaan automatkasta ilman että vanhempien tarvitsi etsiä mitään virikkeitä. Nyt minulla ei ole autoa ja ehkä parempi niin, sillä muuten minun road tripistäni tulisi liian pitkä. No, onhan tuo Yhdysvaltainkin unelma pitkä. Mitäpä jos kiertäisin kaikki mahdolliset Karjalan entiset kunnat ja Aunuksen ja Vienan volostit.

 4. Kiva postaus! Road trippailu on kyllä kivaa ja siinä näkee paikkoja ihan eri tavoin. Itse on tullut sitä hieman tehtyä täällä Meksikossa ja tätä ennen Portugalissa. Haaveena olisi myös Suomen läpi Norjaan ja lofooteille! Meidän blogissa muuten uusin juttu Jennalta Australian road trippailusta mikäli kiinnostaa! 🙂

 5. Innostavia unelmia ja mulla on monia samoja. 🙂 Itselleni Suomen länsirannikko on aika tuntematon Turusta ylöspäin eli olisi kyllä kiva tutustua siihen vähän paremmin jonain päivänä. Itä-Suomessa on tullut jonkin verran oltua ja se on kyllä vienyt sydämen mennessään. Itse tekisin Suomessa mielelläni sellaisen road tripin, jossa mentäisiin jompaa kumpaa puolta ylös ja toista alas, ja välissä kierrettäisiin mahdollisimman monessa kansallispuistossa.

  Baltian road trip on todella suositeltava, me kävimme ajelemassa siellä neljä vuotta sitten: https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/07/11/baltian-road-trip-lyhyesti/

  Myös USA:ssa on tullut ajeltua länsirannikolla ja sieltä Nevadaan, Utahiin ja Arizonaan. Voin kertoa, että nälkä kasvaa syödessä. <3

 6. Suomikierrokset noista onkin jo pääosin varmaan tehty – siitä huolimatta, että meistä kumpikaan ei rakasta pitkiä ajomatkoja. Vaikka puolittaisimme ajamisen, niin parin sadan kilometrin jälkeen per päivä alkaa autossa oleiltu aika riittää 🙂
  Euroopassa taidamme olla kerran käyneet omalla autolla, muina kertoina on sitten ensin lennetty jonnekin ja vuokrattu sieltä auto, jolloin ajomatkat ovat jääneet kohtuullisiksi.

 7. Meillä on todella paljon samankaltaisia haaveita ja ajatuksia road tripeistä! 🙂 Tein bussilla tuollaisen Balkan reissun muutamia vuosia sitten ja se oli mahtavaa! Haaveissa olisi just nyt vaikka ja mitä, mutta en jotenkin yhtään osaa aloittaa suunnittelua tämän maailman tilanteen vuoksi. 😀

 8. Nuo sun mainitsemat kotimaan reitit on suurelta osin tullu tutuks, kun meilläkin oli tapana perheen kanssa reissata autolla ja veneellä ympäri Suomen kun olin lapsi.
  Aikuisena oon tehny muutamia road tripeikskin luettavia matkoja, esim. viime keväänä reppureissasin Keski-Amerikassa hyvin pitkälti busseilla, mikä oli tosi kiinnostava kokemus. Viime syksynä taas tein maata pitkin -reissun Eurooppaan, eli menin ensin laivalla Viroon, sieltä bussilla Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Slovakiaan, Unkariin ja Sloveniaan, ja sieltä takas ylöspäin junalla Itävaltaan, Tsekkeihin ja Saksaan. Euroopassa on kyllä tosi helppo liikkua, ja useimmat maiden väliset matkat on myös aika nopeita, etenkin Baltiassa.
  Tällä hetkellä haaveissa on myöskin road trip Balkanille ja sit Irlannin kierros, mikä peruuntu viime kuussa. Haikailen usein myös Keski-Aasian kierroksen perään overland truckilla ja reppureissua Lähi-itään. Myös Marokossa olis kiva reissata junalla ympäri maata.

 9. Todella hyviä ja varmasti hauskoja ja mielenkiintoisia road tripejä nämä! 🙂 Lähtisin oitis kaikille, jos voisin. Erityisesti itselläni tuo USAn roadtrip sekä Etelä-Euroopan maat kiinnostavat, mutta en omista ajokorttia, joten autoilu onnistuu vain kyytiläisenä. Onneksi julkisillakin pääsee todella hyvin road trippaamaan, vaikka omalla autolla toki saakin napsittua sellaisia sivukohteita, joihin ei muuten pääsisi. Norjaan olisi myös mukava lähteä road tripille pohjoisen kautta. 🙂 Hyviä vinkkejä ja reittivalintoja olet listannut!

 10. Mäkin oon haaveillu Trans-Siperian junasta, sillä se varmaan olisi erilainen kokemus. Mutta en ole ihan varma antaisiko se lopulta kuitenkaan niin paljon, sillä suurin osa ajasta ollaan vaan junassa, eikä matkalla olevia paikkoja pääse kunnolla näkemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: