Puoli vuotta Ruotsissa asumista takana ja aika on mennyt kuin siivillä. Hahmottelin ennen muuttoa jotain pientä bucket listaa siitä, mitä haluan ehtiä tehdä Ruotsissa asuessani. Yksikään kohta ei ole vielä täyttynyt, sillä emme ole koko aikana poistuneet Tukholmasta. Siihen on ihan hyvä syy, sillä matkustelua oman sairaanhoitopiirin ulkopuolelle ei ole suositeltu pitkään aikaan, ja tiukat rajoitukset ovat olleet läsnä joulusta asti. Nyt kuitenkin kevään valo luo toivoa paremmasta ja uskallan listata asioita, joita olisi kiva ehtiä tehdä Ruotsissa. En tiedä kauanko täällä asumme, joten siksi tavoitelistan luominen ei ole yhtä selkeää. Nämä onkin lähinnä toiveita, ja listan täyttymistä ei pidä ottaa liian vakavasti.

Näissä paikoissa haluan käydä Ruotsissa

Kolmårdenin eläinpuisto. Yksi Euroopan suurimpia eläinpuistoja, jossa on muun muassa delfiinejä, norsuja ja pandoja. Olen vähän ristiriitaisissa tunnelmissa kaikkia tällaisia paikkoja kohtaan, sillä eläimen paikka ei ole häkissä ihmisen töllisteltävänä. Kolmårdenista olen kuitenkin kuullut paljon hyvää. Haluan myös nähdä omin silmin paikkoja ennen kuin voin arvostella niitä. Kolmårdenissa on aiemmin järjestetty safareita, joihin olisin ihan hirveästi halunnut osallistua, mutta niiden järjestäminen on lopetettu. Nyt eläinpuiston voi käsittääkseni ylittää gondolihissillä.

Alpakkatila Tukholman liepeillä. Ruotsin suurin alpakkatila löytyy parin tunnin matkan päästä Tukholmasta. Minä, kuten about kaikki muutkin, pidän alpakoita aivan mielettömän suloisina eläiminä. Pääsin näkemään niitä viime kesänä ensimmäistä kertaa ja haluan käydä tuolla alpakkatilalla mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Ystad. Ruotsin eteläisin kaupunki on monelle melko tuntematon, mutta sen kehutaan säilyttäneen vanhan pikkukaupungin tunnelmansa hienosti tähän päivään. Skånen aluetta pidetään muutenkin piilossa olevana helmenä, sillä vaikka ruotsalaiset kyllä suuntaavat kesälomillaan Skåneen, eivät suomalaiset ole vielä sitä löytäneet. Ystad saattaa muuten olla tuttu myös Wallandereista.

Gotlanti. No tämä. Kaikki Gotlannissa käyneet kehuvat sitä maasta taivaisiin, ja kuvien perusteella olen aivan vakuuttunut paikasta. Olen aiemminkin maininnut tuon saaren olevan tämän kesän toivelistalla. Gotlanti on kuulemma aivan kuin ulkomaille menisi, enkä näe yhtään syytä olla tarkastamatta pitääkö tuo väite paikkansa.

Uppsala. Tämä ihana kaupunki on tunnin junamatkan päässä Tukholmasta, ja itseasiassa meiltä kilometrin päästä kulkee juurikin se juna, jolla Uppsalaan pääsee. Olen käynyt Uppsalassa neljä vuotta sitten yhden päivän verran ja ihastuin kaupunkiin kovin. Sen takia haluaisinkin ottaa uusinnan Uppsalasta, mieluiten kesällä (kuten kaikista paikoista kesällä…).

Västerås. Tämä on mulle uusi tuttavuus, mutta olen kehittänyt jonkin päähänpinttymän, että Västeråsiin on päästävä. Sinnekin pääsee Tukholmasta tunnissa junalla, joten päiväretkikohteeksi Västerås sopii oikein hyvin. Googlen kuvahaku tietää kertoa, että kyseessä on hyvin kaunis ja sympaattinen kaupunki.

Nämä asiat haluan tehdä Ruotsissa

Saarihyppely. Tämä on mulle aivan uusi tuttavuus, mutta meni samantien bucket listille. Saarihyppelyä voi harrastaa joko Tukholman seudulla, Göteborgissa tai pohjoisempana Ruotsissa (varmaan Uumajan kohdalla, eli periaatteessa samaa saarirypästä mitä Vaasasta käsin). Innostuin tästä ajatuksesta todella paljon, sillä merellä liikkuminen on keinuvuudesta huolimatta ihanaa, ja voin kuvitella saarihyppelyn olevan täydellinen tapa viettää kesäpäivää tai paria.

Junalla Osloon. Oslon hotellivaraus oli tosiaan tehty toukokuulle, mutta koska Norja pitää edelleen kiinni maahantulijoiden karanteenista ja testivaatimuksista eikä oikeastaan sinne taida saada edes Ruotsista mennä ilman pakottavaa syytä, taitaa meidän Oslon matka jäädä haaveeksi. Silti pidän kiinni siitä, että haaveen toteutumiseen voi ottaa uusintayrityksen myöhemmin – junalla Osloon tai ainakin Oslosta takaisin Tukholmaan meneminen houkuttelee.

Juutinrauman sillan ylittäminen. Tämän olen päässyt jo kerran kokemaan, mutta koska yhteydet ovat niin hyvät, en panisi pahakseni uudesta kokemuksesta. Tukholmasta pääsee junalla Kööpenhaminaan, jolloin Juutinrauman silta tulisi ylitettyä. Tuossa ei ole sillä lailla mitään jännittävää kokemusta, mutta maisemat ovat hienot ja tuntuu mahtavalta ylittää maiden raja siltaa pitkin ja päästä ”toiselle puolelle” mystistä rajaa, joka erottaa pohjoisimpia maita Euroopasta.

Seikkailla ja nauttia. Tämä tärkeimpänä kaikista. Ei saa suorittaa liikaa, vaan haluan ihan vaan oppia ruotsalaisesta kulttuurista, ruotsalaisuudesta sekä ulkosuomalaisuudesta lisää. Haluan nauttia Ruotsin maisemista ja voida kertoa, että todella koin Ruotsin – se ei edes vaati koko maan läpikäymistä.

Tässäpä tämä lista. Ehkä huomaattekin, että Tukholman kohteet puuttuu listalta kokonaan. Tämä johtuu siitä, että ajattelin tehdä erikseen Bucket list Stockholm -version myöhemmin. Pohjois-Ruotsi jäi nyt vaille edustusta myös tässä listassa. Uumajassa olen käynyt pariin kertaan ja jotenkaan en usko lähteväni tällä kertaa kovin pohjoiseen seikkailemaan. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että kahden työssäkäyvän ihmisen ei ole helppo saada paljoa vapaata ja lisäksi kissalle hoitajaa vieraassa maassa.

Vinkkejä otetaan vastaan – mitä sinä haluaisit tehdä Ruotsissa?

15 Comments

 1. Gotlanti ja Göteborg – älä ohita näitä! Gotlantihan olikin jo listallasi, mutta kesäkohteena, vaikka Norjan sijaan, jos Norjan rajat pysyvät kiinni, niin Göteborgin saaristo.

  1. Oon Göteborgissa käynyt kerran päiväreissulla, ja vaikka se kiva kaupunki olikin, ei se erityisesti säväyttänyt mua. Jälkikäteen vähän ihmettelen tätä, koska kovasti Göteborg tuntuu saavan kehuja. Ehkä mun pitäisi antaa sille, ja vielä nimenomaan Göteborgin saaristolle, uusi mahdollisuus. Tuskin sitä aivan turhaan kehutaan. 🙂

   Gotlanti on kyllä ehdottoman mielenkiintoinen ja toivon sen matkan toteutuvan kesällä! Ajattelin sen kohdalla ehkä lähettämääsi sähköpostiin perehdyttyäni kokeilla ehkä toisenlaista näkökulmaa reissun toteuttamiseen, jos osaan markkinoida itseni riittävän hyvin… Kiitos siis tipseistä 🙂

 2. Eläintarhat eivät ole ns. oma juttuni, mutta kiinnostaa silti lukea siitä, jos pääset siellä käymään. Olen ollut siellä lapsena ja olisi hauskaa lukea juttu ja verrata sitä omiin mielikuviin. Alpakat on tosiaan kivoja, niitä näkyi laamojen ohella Perussa paljon. Ruotsissa olisi mukavaa käydä Lapissa.

  1. Mulla on todella, todella ristiriitainen olo eläintarhoissa. Haluaisin käydä ja nähdä eläimiä, mutta en haluaisi tukea. Kuitenkin jotkut paikat ovat varmasti hyviä ja tärkeitä lajin säilymisen kannalta, mutta koko homman eettisyys taas… Noh, tämä on iso asia, paljon pohdittavaa ja itseasiassa varmaan ihan oman postauksensa arvoinen juttu. Mun täytyy kuitenkin ensin etsiä tietoa aiheesta tarpeeksi ja mieluiten nähdä myös ihan omin silmin, millaisista mielikuvista ja faktoista puhutaan. 🙂 Joka tapauksessa olisi kyllä kiva päästä tuolla Kolmårdenissa käymään! Ja ehdottomasti sieltä sitten postausta. Luulen että aika moni on juurikin lapsuudessa tuolla käynyt, varmasti on meno muuttunut mutta jotain yhteistä löytyisi.

   Perussa olisi mahtavaa päästä käymään, eikä vähäisin syy ole juurikin nuo alpakat ja laamat…

   Voin itseasiassa kuvitella teidät todella hyvin tutustumassa Ruotsin Lappiin. Ihan todella hyvin. 🙂 Oon itse sieltä päin käynyt Haaparannassa, Pajalassa ja Kiirunassa. Ensimmäisessä useampaankin otteeseen Ikeassa ja jäätelöllä Rovaniemeltä käsin, jälkimmäisissä pelireissulla. Ruotsin Lapin luonto on varmasti kaunista, ja uskoisin myös viihtyväni siellä. Silti voin myöntää enemmän kiinnostavan Keski-Ruotsi ja Etelä-Ruotsi. Olen kuullut, että Ruotsin pohjoispuoli on melko samanlaista kuin Suomen pohjoinen, mutta eteläpuoli hyvinkin erilainen. Ruotsissakin tosin sitä lääniä riittää koluttavaksi aika pitkäksi aikaa. Kiva, jos pääsisi tähän maahan tutustumaan perusteellisesti. 🙂

 3. Tosi ihania kohteita. Minustakin olisi ihana tutustua Ruotsiin paremmin. Siellä niin paljon kaikkea kivaa nähtävää. Meillä Tukholman lastenkohteet varmasti olisi pääasiallisena kohteena, kun tässä joskus sinne päin taas matkaillaan.

  Ihanaa kevättä!

  1. Ruotsissa on kyllä vaikka ja mitä. Mitä enemmän tutustun asiaan, sitä enemmän tuntuu siltä, ettei täältä lopu kesken tekeminen eikä pinta-ala. 😀 Voi kun ehtisikin kaikkeen tutustumaan!

   Tukholman lapsikohteet ovat kyllä ilmeisen suosittuja, samoin Etelä-Ruotsissa olevat. Itse en ole niihin oikeastaan yhtään tutustunut, kun lapsettomana enemmän kiinnostaa muut kohteet luonnollisesti. Mutta voin kuvitella Ruotsin olevan ihan loistava perhematkailun kohde, ja uskon itsekin siihen joskus tutustuvani siitä näkökulmasta. 🙂

   Ihanaa kevättä myös sinulle Katri, kiitos kun piipahdit blogissani!

 4. Stacy Siivonen

  Minun äitini on aikoinaan asunut Visbyssä, joten hän kyllä suosittelisi Gotlantia. Itseäni taas on aina kiinnostanut Ruotsin Lappi ja Länsi-Pohja. Joitain vuosia sitten kävin Vittulajängällä Pajalassa. Oli yllättävää, kuinka vähän paikalliset tunsivat omaa paikkakuntaansa. Jos Suomessa olisi joku pikkupaikkakunta, josta olisi tehty kirja, jota on levitelty ulkomaita myöten, niin kyllä jokainen vastaantulija osaisi neuvoa kaikki mestat.
  Mutta joka tapauksessa, olen nähnyt Ruotsia paljon, kun olen road tripannut siellä ehkä enemmän kuin useimmissa muissa Euroopan maissa.

  1. Gotlannista oon kuullut pelkkää hyvää. Niin kovasti sinne haluaisin käymään!

   Olen itse myös käynyt Pajalassa ja Kiirunassa sekä Haaparannalla sieltä pohjoisesta Ruotsin osista. Käynnit tosin ovat olleet pikaisia, mutta niiden perusteella vaikutti aika samalta kuin Suomenkin Lappi. Voisin kyllä mennä uudestaankin tutustumaan ajan kanssa. 🙂

   Ruotsi on kyllä hyvä maa road trippaamiseen! Nähtävää riittää.

 5. Nyt kun Vaasa-Uumaja välille tulee uusi ympäristöystävällinen autolautta, olisi tarkoitus joskus mennä Höga kustenille. Tänä kesänä se ei oo vaihtoehtona, koska koronatilanne pohjanlahden toisella puolella on katastrofaalinen… Mutta sitten joskus, Höga kusten kun on ihan pohjanmaan lakeuksien vastakohta. Itseä kans kyllä vielä enemmän kiinnostaa myös Ruotsin Lappi, Sarek ja Abisko. Ainakin Abiskoon lähdemme jonain päivänä vaeltamaan, ollaan pari kertaa ajettu ohi ja ihastuttu paikkaan! Ruotsi on kyllä yllättävän tuntematon maa, vaikka niin vieressä on. Kehuja Gotlannille täältäkin! 🙂

  1. Tuo uusi lautta on kyllä mahtava juttu! Ymmärsin myös, että se olisi vanhaa ympäristöystävällisempi. Mutta itseasiassa sillon kun uutta laivaa alettiin rakentamaan, olin töissä lehdessä ja haastattelin rakennusprosessin johtajaa (tms, en enää muista tarkkaan). Hän kertoi, että moottorit on mahdollista sammuttaa jo entistä aiemmin ja antaa laivan lipua satamaan ilman moottoreita. Kysyin häneltä, että näinkö siis tehdään? Vastaus oli, että näin on mahdollista tehdä. Jäi siis mietityttämään, että tullaanko ympäristöystävällisiä, teknisiä seikkoja oikeasti hyödyntämään niin paljon kuin on mahdollista. 🙂 Noh, vanhaa parempi tuo uusi Aurora Botnia varmasti on! Toivottavasti pääsette sitten ensi vuoden kesällä Höga kustenille vierailulle.

   Mun oli pakko ihan googlettaa Sarek ja Abisko, ne näyttävät todella kauniilta paikoilta! Luulen, että Ruotsin Lappi kiinnostaa paljon nimenomaan patikoijia ja vaeltajia. Itse tykkään liikkua luonnossa ja käydä päiväpatikoilla, ja haaveilen kyllä jostain muutaman päivän reissusta, mutta silti olen vähän enemmän cityhiiri. Ehkä siksi Etelä-Ruotsin kohteetkin kiinnostavat enemmän. Onneksi Ruotsissa on kaikille kaikkea! Tutustumaan vaan. 🙂

 6. Minun Ruotsin tuntemus sijoittuu ihan pohjoiseen ja vähän Tukholman seutuun. Sun postauksessa oli kyllä hyviä ideoita, mitä muuta maassa on tarjolla. 😊

  1. Mä oon tehnyt ”paljon” päivävisiittejä eri paikkakunnilla Ruotsissa työn puolesta, joten jotain tuttua täällä on. Mutta Tukholman seutu selkeästi tutuin! Kiva, jos tuli ideoita! 🙂

 7. Paljon hienoja kohteita, jotka vaikuttavat ehdottomasti käymisen arvoisilta! En ole Ruotsissa pientä Tukholman pyrähdystä kummemmin koskaan käynyt suuremmin reissaamassa ja vaikka en kovin innokas maan suhteen olekaan, niin onhan siellä toki silti kaunista! 🙂 Ehdottomasti joskus hyvän välin sattuessa täytyy kyllä pitää mielessä Ruotsi vaihtoehtona ja tässä hyviä ja kokemisen arvoisia kohteita valmiina sitä varten. Eläintarhat eivät ole oma juttuni, sillä vastuullisen eläinmatkailun ystävänä olen kokenut helpoimmaksi ja parhaaksi skipata ne täysin. Kaikki kun ei aina ole sitä miltä näyttää ja vaikka joku paikka tekisi esimerkiksi hyviäkin tekoja, niin delfiinit altaassa ei esimerkiksi ole koskaan hyvä teko, eikä se, mitä kaikkea sen toiminnan ympärille kietoutuu. En väitä etteikö Kolmården olisi kiva kohde vierailla tai mitään, sillä en ole siellä koskaan käynyt enkä siksi ala kiviä heittelemään. Tuossa kun asiaa eläintarhavierailusta pohdit, niin suosittelen vain kuuntelemaan omaa sydäntä asiassa ja puntaroimaan ne omat plussat ja miinukset, eikä siihen ole kenelläkään nokan koputtamista, sillä näkemyksiä ja mielipiteitä on yhtä paljon kuin ihmisiäkin maailmassa. 🙂 Toivottavasti pääsette tätä listaa toteuttamaan ja ihanaa kevättä ja kesää sinne Ruotsiin! <3

 8. Gotlanti on mulla varmaan isoi Ruotsi-unelma, mutta totta puhuen haluaisin tutustua Tukholmaan paljon syvällisemmin, mitä nyt tunnen sitä. Olen aikoinaan käynyt siellä shoppailumatkoilla useita kertoja, mutta muuten tunnen ärsyttävän vähän kaupunkia. Toivottavasti pääset toteuttamaan kaikki bucket list -unelmasi Ruotsissa. 🙂

 9. Jostain syystä Ruotsi on jäänyt vähän vähälle huomiolle omalla matkailun urallani. Olisi kiva tutustua paremminkin ja kierrellä enemmän Ruotsissa. Oikeastaan vain Tukholma ja Göteborg ovat tuttuja. Mutta esimerkiksi Gotlanti kiinnostaisi nähdä kovasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: