Jeee! Otsikon teksti on kuin onkin totta, ja mun ensimmäinen suomilomani on jo viikon päästä! Olen ollut Suomessa viimeksi lokakuussa, eli lähes vuosi sitten. Perheeni olen nähnyt viimeksi syys-lokakuun vaihteessa. Vuosi on pitkä aika olla näkemättä perhettään.

Pandemia esteenä suomivisiiteille

Ruotsista toki pääsee helposti ja nopeasti Suomeen, mutta pandemia on vaikeuttanut asiaa huomattavasti. Mulla ei ole ollut lainkaan lomaa, korkeintaan neljän päivän vapaapätkiä. Normaalitilanteessa olisin noina pitkinä viikonloppuina voinut kipaista Suomeen, mutta maailman tilanne ei ole nyt sallinut sitä. Siihen on useitakin syitä.

Ensinnäkin en olisi pystynyt millään pitämään karanteenia kummassakaan päässä. En voinut tehdä etätöitä kuin satunnaisesti radiotyön luonteesta johtuen. Neljässä päivässä ei myöskään ole mahdollisuutta pitää karanteenia Suomessa. Toiseksi, Ruotsista Suomeen matkustaessa oli pitkään testivaatimukset laivoilla ja lentoyhtiöillä. Olisin joutunut tekemään testit molempiin suuntiin matkustaessa, ja se olisi käynyt kukkarolleni turhan kalliiksi.

Suomen visiiteille ei ole ollut siis mahdollisuutta.

Miksi olen epäekologinen ja lennän?

Niin, tässäpä kysymys, jota pähkäilin paljon. Tai siis pohdin pitkään, millä kulkuvälineellä lähden Suomeen. Aluksi suunnittelin laiva+juna -yhdistelmää. Ajatuksena oli seilata Tukholmasta joko Helsinkiin tai Turkuun, ja jatkaa sieltä yöjunalla Rovaniemelle. Koska Helsingistä Rovaniemelle matkaa on 8-12 tuntia, en halunnut puuduttaa peppuani istumapaikalla ja käyttää kallisarvoisia suomituntejani siihen, vaan katsoin suosiolla yöjunasta makuupaikkoja. Kauhistuksekseni totesin, että yksisuuntainen matka makuupaikalla maksoi vähintään 117 euroa. Siis yhteen suuntaan. Ja matkan kesto oli se kaksitoista tuntia. Eli pelkkiin Suomen sisäisiin matkoihin menisi yhteensä yli kaksisataa euroa ja vuorokausi matkustamista, plus vielä laivamatkojen hinnat.

Lennot näyttivät aluksi pyörivän myös neljänsadan pintaan, mutta lopulta (häpeäkseni kumppanini löytämänä, ei minun) silmiin osui halvemmat yksilöt. Sain lopulta lennot Tukholma-Helsinki-Rovaniemi-Helsinki-Tukholma hintaan 120 euroa. Eli samalla hinnalla, mitä yhdensuuntainen junamatka Lappiin. Hinta oli sen verran merkittävä, että päätin valita lentämisen – siitäkin huolimatta, ettei se ole ekologista ja en edes pidä lentämisestä. Tällä kertaa kuuntelin kuitenkin kukkaroani enemmän kuin omaatuntoani, ja jatkan niitä ekotekoja arjessani.

Mitä aion tehdä Suomessa?

Kaikkea kivaa! Lähtökohtaisesti kuitenkin näen perhettäni, ja siksipä vietän koko lomani Rovaniemellä, yhtä pientä päiväreissua lukuunottamatta. Aion osallistua rakkaan pappani 90-vuotisjuhliin sekä kummityttöni 4-vuotisjuhliin. En ole nähnyt yhtään perheenjäsentäni (tai ylipäätään ketään suomikaveria) vuoteen. Eli tärkeintä on viettää aikaa heidän kanssaan.

Lisäksi haluan käydä suomalaisessa ruokakaupassa! Ihan vain kierrellä ja katsella, mitä sieltä löytyy, ja ostaa hyviä suomiherkkuja. Kunnon salmiakit ja Taffelin sipsit houkuttaa…

Yksi aivan ehdoton juttu on sauna. Viime kerrasta on nimittäin vuosi myös saunomisen kohdalla! Olen kunnon himosaunoja, joten toivon sen lämpiävän lähes joka ilta eri majapaikoissani.

Jännittää, mutta odotan innolla

Suomeen meno jännittää yllättävän paljon. Oikeastaan se jännitys kohdistuu matkustamiseen. Saan välillä jo nyt ihmeellisiä hätäkohtauksia siitä, että olen missannut lentoni tai kadottanut passini. Kumpikaan ei ole totta, vaan jotain outoa matkajännitystä. Tässä ei ole viime aikoina paljon reissailtu, joten koko juttu tuntuu taas uudelta ja niin jännittävältä. Olen lentänyt viimeksi yli neljä vuotta sitten, ja sekin jännittää. Samoin mietin jo etukäteen, muistanko aina käyttää kasvomaskia Suomessa ja saanko paheksuvia katseita niskaani. Eiköhän kaikki kuitenkin lopulta mene aivan hyvin, ja olen kyllä todella innoissani perheeni näkemisestä.

2 Comments

  1. Tuo on kyllä totta, että aina ei ole helppoa olla ekologinen, jos paitsi hinnoittelu, myös käytännöllisyys ohjaa toiseen suuntaan. Mitä tulee kasvomaskeihin, niin eipä maskeja käyttämättä olevatkaan omasta mielestäni paheksuvia katseita osakseen saa.

    1. Tekisin niin mielelläni kaikki ratkaisuni ekologisesti ja monesta omasta mukavuudesta olenkin valmis joustamaan maapallon puolesta. Mutta joskus tulee näitä hetkiä, kun omatunto huutaa, mutta kukkaro ja käytännöllisyys huutavat kovempaa. Nyt kun olen täällä Rovaniemellä, niin pakko myöntää, että lentäminen tänne asti oli hyvä ratkaisu. Tämä reissu kaikessa ihanuudessaan on muutenkin niin rankka, kun koko ajan pitää vaihtaa paikkaa ja pakata rinkka uudestaan, että lyhyt matkustusaika toi paljon energiaa ja jätti aikaa muulle mukavalle tekemiselle. Toivoisin niin, että junalippujen hintoja saataisiin alaspäin, etenkin makuuvaunujen osalta…

      Vaikka vastaan vaikka nyt, luin tämän kommentin jo ennen lähtöäni ja kiitän tuosta kasvomaskikommentista! Olin ajatellut, että saan paljon pahaa silmää ilman maskia (toki pidän kun pitää pitää, mutta jos sen unohdan), joten oli hyvä kuulla tällainen kommentti. Nyt maskeja onkin näkynyt vähän vaihtelevasti ainakin täällä pohjoisessa Suomessa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: