Marraskuun viimeinen päivä. Oman joulunviettoni aloitan noin 23 päivän päästä, mutta tiedän, että monet aloittavat sen jo hyvissä ajoin. Siispä nyt on hyvä hetki jakaa vinkit ekologiseen jouluun ja ennen kaikkea siihen valmistautumiseen.

Viime vuonna pidin blogissa vastuullisen joulukalenterin, joka sisälsi neljä luukkua. Tänä vuonna en koe, että minun kannattaisi samoista aiheista kirjottaa uudestaan, joten jaan mieluummin kaikki vinkkini kootusti yhdessä postauksessa.

Aineettomat ja eettiset lahjat

Joululahjat aiheuttaa varmasti päänvaivaa yhdelle sun toiselle. Itse olen jotenkin poikkeuksellisen ahdistunut lahjarumbasta – en halua antaa enkä vastaanottaa mitään turhaa, tarpeetonta, joka jää hyllyn perälle pölyttymään. En mitään. Viime vuonna sainkin pelkästään loistavia lahjoja, ja toivon saman jatkuvan tänä vuonna. Yksi hyvä idea on arpoa porukan kesken lahjansaajat niin, että yksi henkilö antaa lahjan vain yhdelle henkilölle. Kaikki saavat lahjan, mutta homma ei mene liian stressaavaksi.

Tässä siis 40 eettistä ja ekologista lahjaideaa jouluksi. Mukana on yhteistä tekemistä, lahjakortteja, aineettomia lahjoja, ekologisia lahjoja sekä toisenlaisia lahjoja. Lisäksi vinkkaan tähän myös joululahjavinkkejä matkailijoille.

Ekologinen paketointi

Lahjoista seuraava luonteva askel on lahjojen paketoiminen. Näin pari vuotta sitten kirjakaupassa tapahtuman, missä esiteltiin ekologisia paketointitapoja. En valitettavasti päässyt osallistumaan kyseiseen työpajaan, mutta keksin silti kirjoittaa vinkkejä. Luontoa säästävien paketointitapojen vinkkilistan löydät täältä.

Mitä jos haastaisit itsesi paketoimaan tänä vuonna kaikki lahjasi ilman lahjapaperia?

Joulupöydän ekologinen toteutus

Jääkö teidänkin joulupöytään aina jämiksi pyörimään ne samat rosollit ja kinkkuviipaleet, jotka eivät maistu kellekään ja päätyvät lopulta jäteastiaan? Haluaisitko kokeilla vegaanista joulupöytää, muttet tiedä miten? Näihin ja muihin ongelmiin liittyen vinkkaan postauksen ekologisesta joulupöydästä.

Omaan joulupöytääni kuuluu tänä vuonna varmaan hamppariateria, tarkkaan valittuja konvehteja sekä jääteetä. Eli siis ruokaa josta tykkään ja jota voin syödä ympärivuotisesti. En ole jouluruokafani, joten meidän keittiössä tuskin sellaisia kokkaillaan vain perinteen vuoksi.

Hyväntekeväisyys jouluna

Jouluna usein joulumieli valtaa mielet niin vauhdilla, että se saa sydämen heltymään ja tekemään hyviä tekoja. Eli tietenkin hyväntekeväisyyttä. Ainakin omassa joulussa hyväntekeväisyys on tärkeässä roolissa. Toki se kuuluu myös ympärivuotiseen arkeeni, mutta erityisesti joulun alla mieli tekee tehdä enemmän hyvää.

Listasin viime vuonna 15 joulun ajan hyväntekeväisyyskampanjaa. En ole varma, ovatko kaikki edelleen tänä vuonna voimassa, mutta ainakin jotkut varmasti ovat. Olen kirjoittanut joulun ajan hyväntekeväisyydestä aiemmmin myös täällä ja täällä.

Tuleeko teille mieleen jotain muita joulujärjestelyihin liittyviä aiheita, joihin haluaisitte ekologisia vinkkejä? Mitä vinkkejä teillä itsellänne on?

2 Comments

  1. Olen itsekin aineettomien joululahjojen fani, sekä saajana että antajana. Ne ovat tosiaan usein paitsi ekologisia niin myös muussakin mielessä ihan parhaita mahdollisia lahjoja. Sen sijaan minä kyllä pidän jouluruoista, ja niitä tulee täällä syötyä myös tänäkin vuonna; ja ei, ne eivät meillä ikinä päädy jäteastiaan, vaan kaikki tulee aina syötyä.

    1. Aineettomat lahjat ovat ihania, vaikka kyllä se paketti lämpimiä sukkia ja pari karkkipussia lämmittivät mieltä tänäkin jouluna muiden lisäksi. Ajattelin ennen itse lahjakortteja jotenkin tunteettomina lahjoina, mutta näin myöhemmin olen alkanut arvostaa niitä ihan todella. Varsinkin jos on itse päässyt vinkkaamaan, minkä yrityksen lahjakortti olisi mieluinen. Silloin sille taatusti tulee käyttöä.

      Oot mun vastakohta jouluruokien kanssa! 🙂 Mutta pääasia, että kaikki tulee syötyä. Usein näkee, että ihmiset väsyvät jouluruokaan ja heittävät loput jätteisiin, mutta ehdottoman hyvä, jos teille maistuu ne viimeisetkin jouluruoan rippeet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: