Kuukauden ekovinkki -postaussarjassa esitellään joka kuukausi yksi iso tai pieni ekovinkki. Postaussarjan tarkoitus on kannustaa ekologisiin ratkaisuihin kotona ja arjessa.

Unohda kertakäyttömukit

Tiedättekö, mikä mua on ihmetyttänyt jo pitkään? Kertakäyttömukit. Ymmärrän, että ne ovat olleet alkuun loistava keksintö – näin voit ottaa kahvin mukaan ja juoda sen matkalla, koska kiireisellä nykyajan ihmisellä ei ole aikaa istua alas edes kahvikupin verran. Tähän tarkoitukseen ymmärrän kertikset, vaikken niitä suosittelekaan.

Sen sijaan en voi ymmärtää sitä, että jos tilaa kahvin ja jää nauttimaan sen kahvilan tiloihin, käytetään kertakäyttökuppia. Miksei voi ottaa posliinimukia tai muuta monta kertaa käytettävää astiaa? Miksi ihmeessä pitää ottaa kerran käytettävä ja roskiin heitettävä kippo? Varsinkin yliopiston kahviloissa tätä käyttäytymistä näkyi todella paljon – siitä huolimatta, että kahvioissa oli kyltit, joissa pyydettiin käyttämään posliinikuppia. Joten pyydän – jos jäät kahvin ostopaikkaan juomaan juomasi, säästä luontoa ja käytä sitä posliinikuppia.

Mukaan otettaessa taas suosittelen pientä, näppärää keksintöä – keep cupia tai jopa termosmukia. Näitä löytyy nykyään niin monessa eri koossa, värissä, muodossa, kuvioinnissa ja materiaalissa, että kaikille varmasti löytyy mieleinen. Hinnat lähtevät ihan muutamasta eurosta, eli siitä ei pitäisi jäädä kestokupin hankkiminen kiinni. Monet ajattelevat varmasti sen mukana kuljettamisen olevan hankalaa, mutta kysehän on vain tottumuksesta – vai kuinka monen mielestä esimerkiksi kotiavainten tai puhelimen mukana kuljettaminen on jotenkin vaikeaa? Samoin joitain kuulemma stressaa keep cupin peseminen. Noh, pesemiseen menee suunnilleen saman verran aikaa, kuin vesipullon täyttämiseen hanasta, eli kovin suuritöistä se ei ole. Eikä kahvin jämiä tarvitse muistaa pestä edes samana päivänä, harvemmin kukaan keittää niin tujua kahvia, ettei sitä saisi vielä seuraavan päivän pesuissa irti kupin pohjalta.

Joten jätetäänkö yhdessä kertismukit telineisiin ja valitaan kestävät vaihtoehdot?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: