Kulutushysteria on yksi pahiten ja nopeiten maapalloa tuhoava asia. Ihmisten ilmastotietoisuuden lisäännyttyä viime vuosina on kulutushysteriaa vastaan ollut paljon puhetta ja tekstiä ympäri mediaa, ja keskustelun myötä ihmisten ajatusmaailma onkin alkanut kääntyä positiivisempaan suuntaan. Nyt koronakriisin puhjetessa en voi olla miettimättä, mitä tästä seuraa myös kulutuksen kannalta.
 
Joka puolella toitotetaan, miten nyt erityisesti pienyrittäjiä pitää tukea. Olen täysin samaa mieltä, ja itsekin haluan osallistua omalta osaltani tukemaan yrittäjiä. Sitä en kuitenkaan hyväksy, että tämän käskyn varjolla ostetaan taas mielettömät määrät materiaa, jota ei oikeastaan edes tarvita. 
 
Toivon, että nyt esiin nousisivat ekologisia valmisteita käyttävät yrittäjät muovikrääsän myyjien sijaan. Ilokseni olen nähnyt jo parin ekologisen verkkokaupan mainostavan poikkeavalla lauseella; tue meitä ostamalla vain, jos tarvitset jotain.

kuukauden ekoahdistus kulutushysteria 1

 
Vaikka kuinka haluat tukea pienyrittäjiä, en kuitenkaan suosittele sen varjolla ostamaan ihan mitä tahansa. Ehkä tämän kriisin aikana ne maapalloa enemmän kuluttavat yritykset jopa voisivat karsiutua pois, ja markkinoille tulisi enemmän kestäviä ja vastuullisia valintoja tekeviä yrittäjiä. Niitä kuitenkin pitkäjänteisesti katsoen tarvitaan enemmän.
 
Käy siis edelleen läpi pääsi sisällä listaa siitä, tarvitsetko tuotetta oikeasti, ennen kuin ryntäät sen ostamaan vain taloutta tukeaksesi. Turha ostos pelastaa yritykseltä ehkä puolikkaan päivän, mutta tuhoaa maapalloa aivan samalla tavalla kuin ennen koronakriisiäkin. Esimerkiksi vaatteita ostaessa suosittelen edelleen käyttämään tätä ohjeistusta ostopäätöstä tehdessä.
 
Mua vähän myös ahdistaa tässä kriisissä se hirveä hamstraaminen. Ostetaan kaupan hyllyt elintarvikkeista tyhjäksi ja unohdetaan lopulta puolet ostoksista lojumaan kaapin pohjalle, kun huomataan ruokamäärän olevan täysin ylimitoitettu parin viikon karanteenille. Onneksi ihmiset ostavat edes säilykkeitä, mutta kyllä niissäkin parasta ennen -päiväys tulee jossain vaiheessa vastaan. 
 
On myös harmittanut lukea sosiaalisesta mediasta ihmisten itkua lihan hamstraamisesta niin, että itkijät voivottelevat kun he tarvitsevat lihaa ja voi voi nyt ei voi syödä mitään. Jepjep, näinhän se on. 
 
Joka tapauksessa, hysteerinen kuluttaminen on tässä tilanteessa aivan yhtä typerää kuin aiemmissakin tilanteissa. Ahdistaa, miten älyttömäksi ihmisten touhu menee. Jos säästät ilmastoa sillä, että joudut koronan vuoksi perumaan ulkomaanmatkasi, älä osta tilalle monta kiloa krääsää ja roskiin menevää ruokaa. Kuluttamista ei tarvitse kompensoida uudella kuluttamisella.

kuukauden ekoahdistus kulutushysteria 2


Kuukauden ekoahdistus -postaussarjan uusi postaus ilmestyy joka kuun lopussa. Sarjassa käsittelen ajankohtaisia tai muuten vaan omassa mielessäni pyöriviä ajatuksia erilaisista ekologisuutta koskevista asioista. Tarkoitus on herättää keskustelua, joten kommentoi rohkeasti teksteistä heränneitä ajatuksia. Keskustelen mielelläni ekologisista asioista hyvässä hengessä!
 
Sarjan aiemmat postaukset:

8 Comments

 1. Todella hyviä ajatuksia. Ja erityisesti tuota olen pohtinut, että toivottavasti kaikki se hamstrattu ruoka nyt tulee sitten ihmisillä syötyä. Ja ihmetyttää, miten se kasvis/vihanne/hedelmäosasto kaupassa ei ole tyhjäksi hamstrattu, mutta einespuoli on… Huoh.

 2. Joo tää kuluttaminen on mullakin pyörinyt paljon mielessä. Osasit kyllä hyvin kiteyttää tän! Omalla kohdalla mun mielestä nyt jos koskaan pitäisi myös osata vähän säästää sen mahdollisen pahan päivän varalle.🤔
  Oliko sulla jo kasvisruokarespteistä postaussarjaa? Itse nimittäin en osaa valmistaa kasvisruokaa vaikka olen kyllä opetellut hyöstämään ruokia kasviksilla 🙈 että mie oon just se joka miettii sillä lihahyllyn edes että jaaaaa mitäs sitte 😅

 3. Eipähän ole pahemmin hamstrattu, kun palattiin kotiin vasta kun vessapaperit oli jo kaupoista ostettu itse kunkin varastoihin 🙂 Paluukaranteenissa ruuankin ostaminen on sen verran haastavaa, ettei vielä oikein ole ehditty pienyrittäjien tukemiseen. Jotain kevätvaatteita taidan myöhemmin kyllä ostaa verkosta, kevät kun tulee kuitenkin!

 4. Oon samaa mieltä että turhaa ei pidä ostaa. Täytyy tukea yrittäjiä joita muutenkin tukisi mm. lahjakorttien muodossa (esim. kauneushoitolat yms), ja voi katsoa muille omille kulutustavaroille niitä parempia vaihtoehtoja joilla auttaa. 🙂

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi/

 5. Kiitos! Jep, pahoin pelkään että hamstratut ruoat päätyvät lopulta sekajätteen joukossa roskiin… Nyt nimenomaan itellä tekee mieli kokeilla uusia reseptejä eineshyllyn sijaan, eli todellakin ihmetyttää tämä. 😀 Kunpa kaikki tulisi edes syötyä!

 6. Kiva kuulla! 🙂 Ja jep, nimenomaan nyt korostuisi se säästämisen taito ja hyöty, mutta ei, ihmiset vaan kuluttaa ja hamstraa… Ei voi kuin ihmetellä. 😀

  Ei oo (vielä) postaussarjaa, mut kiitos ideasta, pistän toteutukseen! Mä oon ite tosi vähän kokin asemassa, kun poikaystävä hoitaa sen puolen sata kertaa paremmin. Mä en ite ees hirveästi käytä varsinaisesti kasviksia tai vihanneksia ruoassa, kun härkiksellä, soijalla yms saa hyvät perusruoat tehtyä. Mut mäpä poimin simppeleitä reseptejä kasvisruokiin ja jaan täällä! Aina kiva näyttää, että kasvisruoka on ihan tavallista ruokaa eikä siihen ees tarvii nähdä enempää vaivaa kuin sekaruokaankaan. 🙂

 7. No niin, ette ole siis ainakaan sortunut kuluttamiseen. 🙂 Pienyrittäjien tukeminen on kyllä hyvästä, jos oikeasti tarvii niitä tuotteita. Ja kyllähän sitä usein jotain tarvitsee. 🙂 Tsemppiä karanteeniin ja toivottavasti vessapaperi riittää!

 8. Nimenomaan näin! 🙂 Lahjakortit ovat kyllä todella hyvä vaihtoehto tässä vaiheessa, myös lahjaksi ostettuna. Itse sain juuri lahjakortin erääseen paikkaan, joka tosin ei ollut pienyrittäjälle, mutta ilahdutti silti. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: