Tämän kertainen ekoahdistuksen aihe on aina ajankohtainen, mutta pyörii mielessäni nyt erityisen paljon hamstrauskäytöksen ollessa valloillaan. 
 
Voitteko kuvitella, että jopa 30 prosenttia maailman ruoista päätyy hävikiksi? Pelkästään suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain ruokaa roskiin 120-160 miljoonaa kiloa. Havainnollistaen tuo määrä on noin 7800 rekka-autolastillista ruokaa. Yksi ihminen tuottaa noin 23 kiloa hävikkiä vuodessa.
 
Mitä järkeä?

 

 

Kaikkein pahinta on ostaa hiilijalanjäljeltään raskaita ruokia ja heittää ne roskiin. Hirveä määrä tuhlattuja luonnonvaroja ja mitä varten? Ruokaa ei edes syödä vaan heitetään pois. Kaikki aivan turhaa.
 
Kevennän syyllisyyden taakkaani heti tunnustuksella: minulla tulee liikaa ruokahävikkiä. Nimesin sen pienentämisen tavoitteekseni jo alkuvuodesta, ja yritän samaa edelleen. 
 
En halua syyllistää ketään ruokahävikin tuottamisesta, koska uskon, että se harmittaa jokaista. Kaapin perälle unohdettu ruoka kun on tappiota myös kukkarolle. Ainakin omasta lapsuudestani muistan, ettei ruokaa saa heittää hukkaan. Nyt kun on itse vastuussa omasta jääkaapistaan, jokainen pilaantunut ruoka harmittaa entistäkin enemmän.
 

Kotitaloudet ovat yksinään suurin hävikin aiheuttaja. Kauhistuttaa silti myös ajatella sitä ruokahävikin määrää, mikä ravintoloista, kahviloista ja kaupoista syntyy. Pikaruokaravintolassa työskennelleenä olen omin silmin todistanut hävikin järkyttävää määrää. Suurin osa tuotteista olisi täysin syöntikelpoisia myöhemminkin, mutta säädökset määräävät myyntikelpoisen ajan, jota on noudatettava.

 

Onneksi nykyään on kehitetty paljon eri tapoja pienentää ruokahävikkiä. Itse pelastan silloin tällöin ruokaa ResQ-sovelluksella. Hävikkiruokaa voi tilata esimerkiksi Fiksuruoalta tai Matsmartilta pilkkahintaan. Kaupat myyvät erääntyviä tuotteita alennuslappusin. 
 
Parasta ennen -päiväys ei tarkoita viimeistä käyttöpäivää, vaan useita ruokatuotteita voi syödä päiväyksen mentyäkin. Itse ainakin syön ruokia niin kauan, että ne haisevat tai näyttävät pilaantuneelle. Haaste onkin siinä, että muistan syödä ruoat ennen pilaantumista, ei siinä, että heittäisin sitä turhan hepposin perustein pois. Ruokien järjestely jääkaappiin niin, että nopeiten pilaantuvat asetetaan etuosaan ja pidemmin säilyvät taakse, on yksi keino vastata haasteeseen.

 

 

Syyskuussa vietetään hävikkiviikkoa, ja voisinkin silloin kirjoitella enemmän vinkkejä hävikin välttämiseksi. Tätä varten ja ihan sitä omaa kehittymistä varten pyydän teitä kertomaan omat vinkkinne. 
 
Mikä on sun paras keino pienentää ruokahävikkiä? Entä mikä on sun suurin kompastuskivi asian kanssa? Olisi mahtava kuulla, jos sieltä löytyy muitakin, jotka vaan yksinkertaisesti unohtavat syödä jääkaapissa olevia ruokia.

4 Comments

 1. Moikka. Itse en myöskään oikein pidä ruokahävikistä. Meillä tämä hoidetaan niin että suunnittelen aina ruuat etukäteen ja sen listan mukaan käydään kerta viikkoon kaupassa:) jos jokin raaka-aine ei kestä sinne asti kun milloin se on menossa ruokaan, laitan heti pakkaseen sen ja otan edellisenä iltana sulamaan jääkaappiin. Mitä lautasille joskus jää, meillä on koira joka hoitaa ne sitten mielellään illalla oman ruokansa seassa pois kuljeksimasta;)

 2. Heippa, kiitos kommentista! 🙂
  Tuo ruokalistan suunnittelu etukäteen on varmasti hyvä keino siihen, että kaupasta tulee ostettua juuri niitä raaka-aineita, mitä tarvitsee. Musta tuntuu, että meidän taloudessa ollaan enemmän sellaisia impulsiivisia ruokailijoita, että syödään sitä mitä juuri sinä päivänä tekee mieli. Etukäteen suunnittelu tuntuu jotenkin hankalalta, kun en yleensä tiedä, mitä edes seuraavana päivänä haluisin syödä. Mutta tuo on hyvä vinkki, sillä varmasti tuohonkin tottuisi, jos vaan alkaisi rutiininomaisesti noin tekemään. 🙂
  Hei, tuota mäkin oon miettinyt, että koiran lautaselle saisi hyvin mahdutettua lautasen jämät! 😀 Yksi syy lisää hankkia koira 😉

 3. Tuota hävikin määrää on kyllä vaikea ymmärtää. Ollaan tässä asiassa aika hyviä, ruokaa ei mene roskiin käytännössä lainkaan. Joskus, erittäin harvoin, johonkin hedelmään muodostuu hometta ja sen joutuu heittämään pois.

  Ja tuo parasta ennen -asia on juuri noin. Monia tuotteita voi käyttää pitkälti ko. päivämäärän jälkeen.

 4. Te tuotatte kyllä ihailtavan vähän hävikkiä! Mulla joskus hedelmät tai vihannekset, kuten kurkut ja salaatit, pilaantuu yllättävän nopeesti ja menee hävikkiin. Saatan myös unohtaa avatun tuotteen jääkaappiin liian pitkäksi aikaa, mutta tässä oon tosissani yrittänyt ja onnistunutkin petraamaan.

  Joo, mä syön ainakin tuotteita niin pitkään, kun ne eivät näytä tai haise pilaantuneelta. Varsinkin kuiva-aineet ovat käyttökelpoisia vielä pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeen varsinkin, jos koko pakettia ei ole edes avattu. Mä käytän esimerkiksi hunajaa tosi harvoin, mutta otan sitä kyllä siitä samasta paketista niin kauan, kun se ei haise oudolle (eli kauan…).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: