Kuka tunnustaa olevansa laiska lajittelemaan roskia? Hep, täällä yksi. Tänään on luvassa omatunnon kolkutusta ja synninpäästöä roskien lajittelun suhteen.

kuukauden ekoahdistus 1

Tunnustan heti alkuun: meillä on kotona sisällä kaksi roskista, sekajäte ja biojäte. Kaikki biot menevät biojätteeseen, kaikki muu sekajätteeseen. Okei, metallit ja lasit laitetaan erikseen niille kuuluviin lootiin, mutta sisätiloissa meillä ei ole niille omaa roskista, vaan säilytyspaikka on tiskipöydän nurkassa.
Olen niin monesti haaveillut paremmasta lajittelupisteestä. Mun mielestä olisi ihanaa lajitella erikseen muovi, kartonki, metalli, lasi, bio, lehdet ja viimeisenä se sekajäte, jonka määrä kutistuisi minimiin nykyiseen verrattuna.
Ensimmäinen ongelma tulee vastaan siinä, että mihis himpskattiin me pistäisimme eri roskat kotona. Tiskialtaiden alle roskakaappiin mahtuu kaksi ämpäriä, eikä roskia huvita pitää kovin paljon esilläkään keittiön puolella. Olen haaveillut Niimaarin Ecosmolista jo pidemmän aikaa, sillä tuon näköisen lajitteluboksin kehtaisin pitää näkyvissä. Roskien lajitteluun kotona pitäisi kuitenkin keksiä jokin systeemi, sillä tilaa ei ole loputtomiin tiskialtaiden alla.

kuukauden ekoahdistus 3


Toinen ongelma onkin siinä, että lajitellut jätteet pitäisi toimittaa ulkoroskiksille. Meidän taloyhtiössämme ei nimittäin ole kartongille eikä muoville keräysastioita. Lähin muovinkeräyspiste löytyy automatkan päästä sillä suunnalla, jossa ei tule joka viikko käytyä, eikä viitsisi ilmaa saastuttaa autolla vain roskien viemistä varten. Muovien pitäisi siis pahimmillaan muutaman viikon lojua sisätiloissa ennen niiden poisviemistä, jolloin kodin sisäinen lajittelusysteemi pitäisi olla kunnossa. Kartonkipisteellekin on matkaa yli kilometri, eikä se satu sopivasti työmatkan varrelle. (Omat lähimmät lajittelupisteet voitte kätevästi tarkastaa Kierrätys.infon sivuilta.)
Tekosyitähän nämä ovat, ja sehän tässä ahdistaakin.
Jos sisältä löytyisi ulkonäöllisesti tyylikäs ja sisällöllisesti kätevä lajittelukaluste, ja kaiken lajiteltavan saisi vietyä omalle pihalle, olisi roskien lajittelu helppoa ja vaivatonta laiskallekin ihmiselle. Ahdistaa heittää kaikki sekaroskikseen oman saamattomuuden vuoksi, mutta asialle on hankalaa tehdäkään oikein mitään.
Joskus olen niin pahis, että löytäessäni jääkaapista pilantuneen ruokatarvikkeen, en kaiva ruokaa ulos rasiasta biojätepussiin, vaan heitän koko höskän äkkiä sekajätteen joukkoon. Biojäteastia likaantuu helposti, ja se saattaa olla likoamassa useita päiviä, jonka aikana ruoantähteet menevät sekajätteeseen.
 
kuukauden ekoahdistus 2

Tämä asia aiheuttaa minulle jatkuvasti huonoa omatuntoa, ja hävettää nytkin ääneen sanoa, kuinka huono olen lajittelemaan. Puhumattakaan siitä, kuinka ärsyttäää mehupurkkien ynnä muiden huuhtelu ja taittelu on, mutta ne sentään vielä menettelee, jos muut speksit olisivat kohdallaan.
 
Tällaista ekoahdistusta tässä kuussa. Olisin kiitollinen, jos jättäisitte kommenttikenttään omat roskien lajittelun synnintunnustuksenne, jotta en tuntisi olevan yksin asian kanssa. Kiitollisuutta saa osakseen myös vinkeistä, jolla helpottaa tätä lajittelurumbaa! <3
Ps.

 

2 Comments

  1. Vinkkejä lajitteluahdistukseen: viekää kartongit ja muovit jonkun pitkän kävelylenkin yhteydessä 🙂 Me kerätään useampi pussi muoveja ennen kuin viedään ne kierrätykseen, säilytetään varastossa siihen saakka (muoviroskat ei haise, jos ne huuhtelee). Kartonkipisteelle meiltä on n.500m ja viedään juuri kävelyjen yhteydessä ne. Kartonki vie myös eniten tilaa roskiskaapissa eli kun sen kierrättää hyvin, voi sekajäteämpärin pyhittää melkeinpä niille.
    Biojätteen lajittelu on kuitenkin se kaikista tärkein, hyvä että se on teillä jo rutiinina <3

  2. Tuossa on kyllä ideaa! Kartonkien kohdalla tuo olisikin mahdollista toteuttaa, jos saisi johonkin sisälle sen kartonkikeräysboksin mahdutettua. Ehkä sinne tiskikaappiin menisi, jos vähän järkkäilisi. 🙂
    Meillä kerrostalossa häkkivarastot on alimmassa kerroksessa monen lukolliseen oven takana ja ite asutaan ylimmässä, niin ei tulisi sinne vietyä helpolla roskia säilytykseen edes viikottain. Kaipailisin just jotain siistiä arkkua, johon ne voisi lykätä kuljetusta odottamaan. Pitää nyt tosissaan tuo kartonkiasia korjata, sinne pisteelle oli kuitenkin se vajaa kilometri niin kyllä sen voisi sunnuntaikävelyllä viedä. 🙂
    Enemmänhän tässä just on kyseessä se, että pitäisi vaan saada aikaseksi järjestää kaikki. Biot onneksi menee sinne mihin pitääkin ilman suurempaa ongelmaa. 🙂 toki välillä se astia unohtuu pestä muutaman päivän ajaksi, mutta aika vähän sitä biojätettä ehtii siinä ajassa tulla.
    Kiitos kommentista ja vinkeistä Sonja, ihanaa viikonloppua sulle! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: