korona-positiiviset-jutut
korona-positiiviset-jutut

On sanomattakin selvää, että meillä kaikilla on takanamme erikoinen vuosi. Maailmanlaajuinen pandemia on aiheuttanut paljon harmitusta, huolta ja epävarmuutta. Maailmankirjojen mennessä uusiksi ja yhteiskunnan sulkeutuessa mun elämässäni avautui samalla pari ovea, joihin sisään astuminen on ollut mun parhaita päätöksiä koko elämäni aikana.

Vuosi alkoi kivalla viikonloppureissulla Uumajaan. Sillon ei tietenkään ollut vielä hajuakaan, että Ruotsi tulisi olemaan ainut ulkomaa, jossa vuonna 2020 tulen käymään. Nautin kovasti reissusta, elin aika tavallista arkea ja suunnittelin suurella innolla huhtikuulle Latvian matkaa.

Maaliskuussa olin Rovaniemellä siskon pojan ristiäisissä. Ennen matkaa mietin, että mitä jos junayhteydet lopetetaan ennen kuin päästään takaisin Pohjanmaalle. Ajatus ei kuitenkaan tuntunut kovin todennäköiseltä, sillä mitään sulkuja ei ollut vielä tehty. Ristiäisten aikana kuitenkin puhelimeen kilahti sähköposti yliopistolta – kampus on suljettu ja kaikki opetus siirtyi välittömästi etäopetukseksi.

korona-positiiviset-jututkorona-positiiviset-jutut

Kevät oli omituista ja omalla tavallaan rauhallista. Opiskelu oli sekavaa, sillä kurssien muuttuessa nopeasti etäopetukseen olivat niin opettajat kuin opiskelijatkin alkuun vähän pihalla. Yhdestä kielen kurssista esimerkiksi loppui opetus kuin seinään, ja alkeiskurssi piti vaan tenttiä itsenäisen opiskelun jälkeen. Toisen kielen kurssista taas tentti lykkääntyi puolitoista kuukautta eteenpäin, jolloin pitkän ajan puhumattomuus kostautui suullisessa tentissä. 

Sain myös töistä osa-aikalomautuksen, enkä opiskelijana saanut mitään tukea tai korvausta kadonneen palkan tilalle. Hampaita kiristellen käytin Latvian matkaan suunnitellut säästöt elämiseen.

Muuten keväällä nautin kotona olosta. Sisustimme ja rakastuin kotiini. Kuljin paljon luonnossa, tein pitkiä kävelyitä ja annoin itseni rentoutua kotona luvan kanssa.

Kevään lopussa aukesi ensimmäinen iso ovi. Tulimme lopputulokseen lemmikkipohdintojemme kanssa, ja haimme Vaasan Kissatalon kotihoitopaikasta kotiimme 3-vuotiaan kollin. Fredi on vapaalla kädellä piirretty, upean näköinen ja luonteinen kissa. Tässä suhteessa koronatilanne antoi meille suotuisan sivellyksen kohti lopullista päätöstä. Tiesimme molemmat olevamme etätöissä kotona ainakin seuraavat kolme kuukautta, joten meillä olisi hyvin aikaa annettavana Fredille ja antaa hänen totutella uuteen kotiinsa ja meihin. Meille oli nimenomaan tärkeää, että saamme alkuun paljon aikaa uuden perheenjäsenen kanssa, ja siihen koronatilanne antoi mukavan potkaisun.

korona-positiiviset-jutut
korona-positiiviset-jutut

Kesä meni toimittajan töitä kotitoimistosta tehdessä, ulkoilmasta nauttiessa ja Frediin tutustuessa. Reissattiin Pohjanmaalla ahkerasti ja yritettiin käydä kaikki kunnat läpi. Aika simppeli kesä. Yksi päivä tosin muutti loppuvuoden suunnan täysin – se päivä, kun aloimme puhumaan muutosta ulkomaille.

Syksy tuli, ja lokakuussa toinen suuri ovi avautui. Pakkasimme tavaramme ja muutimme Tukholmaan. Ja nyt täytyy sanoa, että lopulta koronatilanne sekä hankaloitti käytännön asioita mutta mahdollisti muuttomme. Meillä molemmilla on vielä opiskelujemme maisterivaihe kesken. Koronan sulkiessa yhteiskunnan ovat meidän opintomme olleet pelkkää etäopetusta maaliskuusta lähtien. Pystymme siis suorittamaan loput kurssit etänä ainakin toistaiseksi. Tämä oli yksi ratkaisevista askelista muuttopäätöksestä – eli kiitos sulkeutunut yhteiskunta, että muutimme ulkomaille. Normaalitilanteessa tuskin olisimme lähteneet, ainakaan ihan yhtä kevyesti.

Loppuvuosi onkin mennyt tutustuessa uuteen kotimaahan ja kotikaupunkiin ja opetellessa elämään täällä. Vaikka koronan vuoksi vuosi on osittain ollut ihan paska, niin lopulta oon nauttinut tästä vuodesta eri lailla kuin yleensä. Ja se tosiaan toi mulle kaksi mahtavaa asiaa mukana, ulkomaille muuton ja maailman rakkaimman perheenjäsenen. <3

Mitä poikkeuksellista, positiivista koronavuosi toi sulle?

8 Comments

 1. Ihan mahtavaa, että korona on teillä mahdollistanut jotain, joka ei muuten olisi ollut mahdollista. Tällä hetkellä itse pystyisin tekemään töitä oikeastaan samalla tavalla ulkomailta käsin, mutta Marikan osalta se ei ole mahdollista, joten meillä tuo Suomen ulkopuolella ei tule kyseeseen.

  Onko opintopisteiden kerryttäminen muuten ollut etäopiskellessa helpompaa tai vaikeampaa kuin tavallisesti?

 2. Niinpä, siksi en millään pysty itse muistelemaan vuotta 2020 surkeana vuotena, kun kaksi noin isoa asiaa tapahtui. Ja nimenomaan koronan myötävaikutuksesta. Me ollaan tosiaan molemmat opiskelijoita, mutta ollaan käyty koko ajan samalla osa-aikatöissä. Muutto tarkoitti toki niistä irtisanoutumista, mutta löydettiin uudet työt Tukholmasta. Toisen puoliskon työ onnistuu hyvin etänä tällä hetkellä, ja hän saattaisi pystyä tekemään sitä mistä tahansa käsin toimivan nettiyhteyden varrella. Mä taas olen töissä radiossa, se vaatii läsnäoloa studiolla tiettyinä päivinä. Nyt tietenkin kissan kanssa ei muutenkaan lähdettäisi nomadina maailmalle töihin.

  Mä koen, että opiskelut ovat olleet jopa helpompia etänä. Aluksi keväällä yliopisto ei ollut yhtään valmistautunut etäilyyn, ja sillon opintopisteiden saaminen oli paljon vaikeampaa. Syksyllä kaikki oli lähtökohtaisesti tehty etämuotoon, joten nyt on ollut helpompaa kuin tavallista. Kursseja on muokattu niin, että ne eivät vaadi läsnäoloa edes Zoomissa, vaan verkkotehtävillä mennään. Se on auttanut todella paljon, sillä työajat eivät anna armoa luennoille. Nyt tammikuussa aloitan gradun, jossa on pakollisia (etä)läsnäoloja. Ihan yllättäen joudun olemaan näillä näkymin vain yhdeltä luennolta pois, muut osuu hyvin työn kanssa limittäin. Musta tuntuu, että tämä etäopiskelu on jopa avannut itselleni myös uuden motivaation opiskella, kun voin itse päättää viikottain sopivan hetken keskittyä, eikä tarvitse pitkästyä luennoilla.

  Pitkän vastauksen lopputulos tiivistettynä: helpompaa. 🙂

 3. Maailma jää varmaan jonkinlaiseen etätilaan vielä koronan jälkeenkin, etätyöt, etäopinnot jne. Monelle hyvä juttu ja luo mahdollisuuksia, joihin tarttua 🙂

 4. Niinpä. 🙂 mä oon tosi kiitollinen tästä etämahdollisuudesta. En varmasti tule katumaan, että päätin tarttua tilaisuuteen ja muuttaa ulkomaille.

 5. Onpa ihanaa, että koronavuosi on tuonut myös hyviä asioita. Mulle se on antanut mahdollisuuden keskittyä oleelliseen ja rauhoittua vauhdikkaiden vuosien jälkeen. Koti ja kotimaa on tullut otettua ihan uudella tavalla haltuun, ja itselleen on oppinut olemaan armollinen. Kalenterissa ei tarvitse koko ajan olla uutta matkaa, vaan niitä voi ottaa vastaan pienempinä paloina. Ja lompakko on totisesti kiittänyt 🙂

 6. Vetävä otsikko tosiaan, että korona myös mahdollistaa jotain tai tuo jotain.
  Omalta osaltani ei juuri muuta tule mieleen kuin että rahaa säästyy roimasti, kun emme matkusta – viime vuosina kun olemme käyttäneet eläkkeellä olevana pariskuntana matkoihin kymmeniä tuhansia euroa per vuosi.
  Myös koti ja jopa digitaaliset arkistot ovat kummasti järjestäytyneet koronan mittaan, kun kaikenlaiseen kaappien läpikäyntiin ja hakemistojen ja tiedostojen läpikäyntiin on ollut aikaa.

 7. Tuntuu, että tosi moni kokee koronavuoden hyödyn nimenomaan siinä, että on saanut rauhoittua ja istahtaa alas. Mahtavaa, että sullekin on käynyt niin. Etenkin armollisuutta on aina hyvä harjoittaa. 🙂 Jo suomalainen kulttuuri itsessään on niin suorituskeskeinen, että pikku hengähdystauko teki varmasti hyvää monelle.

  Lompakko on kyllä kiittänyt mullakin! Tietenkin osa-aikalomautus söi rahoja silloin keväällä, mutta kun pääsin kokoaikatöihin niin säästöjä alkoi tulla, kun ei voinut olla tuhlaamassa matkoihin. 🙂

 8. Positiivinen ajattelu toimii mulla itselläni tässä pandemiatilanteessa, joten otsikkokin sen mukainen. 🙂 Kuten lopussa totesin, niin kyllä tämä vuosi on koetellutkin, mutta itselleni toi niin paljon hyvää, etten voi sitä sivuuttaa. Nyt kyllä alan entistä lujemmin toivoa koronan väistymistä, että toisesta muutoksesta eli Tukholmasta pääsisi nauttimaan enemmän.

  Oh, teillä on iso matkabudjetti! Olenkin miettinyt, kun teidän matkoja seurailen, että rahaa noihin saa palamaan. Siksi tykkäänkin erityisesti lukea teidän matkabudjettipostaukset. Mä otin itselleni tämän vuoden matkabudjetiksi tonnin, ja sillä on nyt pari matkaa varattuna. Toisaalta eläkkeellä on vain aikaa ja jos on myös rahaa, niin enpäs paljon parempia käyttökeinoja sille keksi kuin matkustaminen. Ja ehkä se viime vuoden rahan säästö konkretisoituu positiiviseksi asiaksi teille sitten, kun matkaan taas pääsee, ja budjettinne on tuplaantunut.

  Digitaaliset arkistot eivät ole mulla päässeet mihinkään järjestykseen tänä vuonna, oikeastaan päinvastoin… Niiden järjestykseen saamiseen tarvitaan mulla näköjään jotain isompaa kuin maailmanlaajuinen pandemia. Mitähän se olisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: