Kuukauden ekovinkki -postaussarjassa esitellään joka kuukausi yksi iso tai pieni ekovinkki. Postaussarjan tarkoitus on kannustaa ekologisiin ratkaisuihin kotona ja arjessa.

Pienennä hävikkiä preppaamalla

Meal prepping saattaa olla monelle jo tuttu asia ennestään. Aluksi en ihan ymmärtänyt tämän jutun hehkutusta – mulle oli ainakin luonnollista, että ruokaa tehdään kerralla niin iso satsi, että sitä riittää usealle päivälle ja vähän pakkaseenkin. Myös loppuviikon ”jämälautaset” ovat tuttuja – itseäni ei haittaa syödä montaa ruokaa sekasin, joten heitin usein vähän kaikesta jämät lautaselle ja söin pois.

Mitä tarkoitan preppauksella ja miten se auttaa hävikin pienentämisessä?

Usein ruokaa laittaessa tulee laitettua loppuruoka jääkaappiin isoissa astioissa – tiedättehän, kastike yhdessä rasiassa ja pastat toisessa. Joskus laiskuuksissani laitan jopa pelkän kattilan vaan jääkaappiin.

Nykyään jaan ruoan samantien useaan eri astiaan. Eli otan esille vaikka neljä pienempää astiaa, joihin jokaiseen laitan saman verran ruoasta ylijäänyttä hiilaria, esimerkiksi pastaa. Sen jälkeen otan kastikkeen, ja jaan myös sen neljään eri astiaan yhdessä pastan kanssa. Jos kastiketta tai pastaa ei riitä samaan määrään astioita, voin laittaa pastat kolmeen astiaan ja kastikkeet neljään. Seuraavana päivänä voin täydentää tyhjää astiaa uudella ruoalla. Kun astiat ovat valmiina jääkaapissa, niistä näkee heti, onko siellä kaikki tarvittava, vai haluaako esimerkiksi pilkkoa salaattitarpeita tai paistaa kasviksia pannulla ja heittää niitä annosten sekaan.

Tämä helpottaa mielettömästi arkeani, koska voin aamulla töihin lähtiessäni ottaa valmiin eväsrasian mukaan sen sijaan, että mun pitäisi siinä vaiheessa alkaa jakamaan isosta pastarasiasta ja isosta kastikerasiasta pienempää annosta. Lisäksi olen huomannut meidän ruokahävikin kutistuneen ihan minimiin tällä tekniikalla. Ruoat tulee syötyä helpommin, kun ne ovat valmiina annoksina sen sijaan, että pitäisi sitä kuivahtanutta kastiketta alkaa kaapimaan kattilan pohjalta vielä viikon päästä.

Ja tähän vielä pro tip: hanki läpinäkyviä ruoka-astioita. Helpottaa todella paljon, kun näet astian sisällön jo avaamalla jääkaapin oven. Meillä on käytössä lasisia astioita, joissa on tiukkaan kiinnittyvä muovikansi. Vastaavia saa ostettua esimerkiksi Clas Ohlsonilta.

Hyödynnätkö sinä jo ruoan preppaamista arjessasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: