Hallo! Ich bin Laura, sechsundzwanzig Jahre alt und mein Leben ist kein Ponyhof. Wirklich ist mein Leben gut aber ich habe diesen Satz gesehen und es gefällt mir. 

Meine Woche ist kein Ponyhof… Ich arbeite fünf Tagen und studie zwei Tagen und habe ein Prüfung zu Samstag. Und eine weitere Prüfung am Montag. Meine innerer Schweinehund lacht.

Diese Wochen habe ich keine Sport gemacht. Ich war müde, ich habe nicht gut geslachfen. Aber habe ich viel draußen ging wenn die Sonnen hat gescheint. Ich weiß dass machen Sport helfen für Müdigkeit, aber… Kann nicht. Und die Sonnen gibt mir Migräne.

Ich müsse aufhören schreiben jetz und beginne zu Prüfung gelese. Oder beginne Netflix zusehen… Haha. 

Guten Abend, tsüsch!

postaus vieraalla kielellä saksa 1postaus vieraalla kielellä saksa 2


Oma taustani saksan kielen kanssa: Ah, vihaan saksaa! Ja samalla rakastan sitä. Mulla on todella ristiriitainen suhde saksan kieleen. Aloitin sen opiskelun vitosluokalla ja lopetin ysiluokalla. Pidin monta vuotta taukoa koko kielestä, kunnes yliopistossa luin sitä kaksi kurssia ja lähdin vaihtoon Saksaan. Siellä kieltä totta kai kuulin päivittäin, mutta vasta viiden kuukauden vaihdon loppuvaiheessa tunsin ylittäväni jonkun näkymättömän aidan ja aloin oppia kieltä paremmin. Yhtäkkiä ymmärsin ympärillä puhuttavasta kielestä muutakin kuin yksittäisiä sanoja ja ilmauksia. Vaihto loppui, palasin Suomeen ja uskaltauduin saksan kielen kurssille yli vuosi paluun jälkeen. Kieliopin kertauskurssi pelotti, mutta lopulta ylitin omat odotukseni ja oikeasti opin jotain. Olen siis opiskellut saksaa paljon, mutta jotenkaan en vaan puhu sitä läheskään sillä tasolla kun opiskelumäärän mukaan voisin. Saksa on niin vaikea kieli!

Oon kuitenkin tyytyväinen, että osaan saksaa edes sen verran mitä osaan. Huomaan törmääväni saksan kieleen jatkuvasti, ja on hauskaa huomata, että ymmärtää yllättävän paljon. Saksa on kuitenkin hyödyllinen kieli osata maailmalla. Sitä paitsi saksassa on mun mielestä kaikkein parhaat sanonnat! Oon sen verran kielifriikki että ihan oikeasti tykkään pohtia tällaisia asioita. Tämän postauksen otsikko on suoraan suomennettuna ”Elämä ei ole ponifarmi” eli elämä on haastavaa. Yksi tunnetuimmista saksankielisistä ilmaisuista on wanderlust, joka on kyllä munkin yksi suosikkisanoista.

Fiilikset postauksen kirjoittamisesta: Aika hankalaa oli palata tuottamaan lauseita auf deutsch pitkän ajan jälkeen. Sanat olivat vähän hukassa ja ruotsi puski väkisin läpi. Pikkuhiljaa kuitenkin alkoi mieleen putkahdella eri sanoja saksaksi ja jotain muistikuvia jopa kielioppisäännöistä. Tekstin kielioppi varmasti on päin honkia, mutta yritystä tässä oli. Alun takkuamisen jälkeen saksaksi kirjoittaminen oli jopa mukavaa! Ja tämä on paljon sanottu multa, kun kyseessä on rakas viholliskieleni tai vihattu rakkauskieleni.

Oletteko te opiskelleet saksaa? Sujuuko kieli kuin vettä vaan vai tunnistitteko samat hankaluudet mitä mulla on saksan kanssa?

2 Comments

  1. Heh! Vannoin aikanaan 7 vuoden kouluopintojen jälkeen, että unohdan tahallanin ylioppilastutkinnon jälkeen joka ikisen sasksankielen sanankin. Meillä oli kyllä Suomen kamalin ja sadistisin opettaja.
    Ei olisi piitänyt vannoa. Kohtalo rankaisi, ja jouduin tienaamaan sillä jokapäiväisen leipäni ja muuta kivaa, kuten lomamatkoja Suomeen.
    Olet päässyt hyvään alkuun. Onnittelen! Älä anna sen unohtua. Se taito lisääntyy lähes huomaamattomasti. Nykyään voit katsoa netistä ainakin ARD:n (kanava 1) js ZDF:n (kanava 2) saksankielsiä uutisia ja Mediathekistä muutakin, ehkä myös kolmiskanavien osavaltiokohtaisia ja ARTE:n saksankielisiä ohjelmia. Pahoittelen, että en tiedä tarkemmin, koska en ole katsonut Suomessa netistä.

  2. Haha, tuo oli kyllä niin kohtalon juoni. Ei ikinä pitäisi sanoa ei ikinä…
    Kiitos, kiva kuulla, että mulla on mahdollisuuksia vielä pärjätä tässä kielessä! Kielen ylläpitäminen on kyllä tärkeä osa oppimista. Kiitos näistä kanavavinkeistä, pitääkin tutustua lähemmin. Aloin jopa harkitsemaan vielä yhtä saksan kurssia yliopistossa ihan vaan muistin virkistämiseksi, eli alkaa taas oma katkeruus saksan kieltä kohtaan vaihtaa suuntaansa, haha. On se saksa merkillinen kieli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: