Mietin kirjoittavani tälle päivälle aivan toisenlaisen postauksen, mutta koska kenenkään keskittyminen ei tunnu riittävän nyt muuta kuin yhteen aiheeseen, pistän myös oman lusikkani tähän maailmanlaajuiseen koronasoppaan.

Koronatartuntoja ja altistumisia tulee jatkuvalla syötöllä lisää. Koko ajan on kuitenkin nostettu esiin, että pahimmassa vaarassa ovat riskiryhmään kuuluvat – vanhukset ja perussairaat. Heille korona voi olla kohtalokas, vaikka perusterveetkään eivät toki helpommin tartunnan saamista vältä eivätkä varmasti taudista nauti.

En ole ikinä pitänyt sitä suurena salaisuutena, että minulla on perussairaus. Sain 20-vuotiaana diagnoosin kilpirauhasen vajaatoiminnasta, ja aloitin lääkityksen, jota syön uskollisesti joka päivä koko loppuelämäni ajan. Mua ei hävetä sairauteni, koska minkäs minä sille mahdan. Ikäviä oireita se aiheuttaa, mutta onneksi säännöllinen lääkitys pitää kilpirauhasen aika hyvin kurissa. Aamulääke on jo rutiini, ja suurimman osan ajasta ihan rehellisesti ajattelen olevani täysin terve ihminen. Lääkärin kaavakkeita täytellessä pitää muistaa rastittaa ruutu minulla on jokin perussairaus, ja joskus perussairaista puhuttaessa tekee mieli muistuttaa, että meitä on moneksi ja ihan tavallisia tyyppejä tässä ollaan.

korona perussairaus 1

No pelottaako korona perussairasta ihmistä? Voin rehellisesti sanoa, että mua ei pelota yhtään enempää tämän oman diagnoosini takia. Kilpirauhassairaus, vaikka tavallaan autoimmuunisairauksiin viittaakin, ei ole tässä todellakaan se pahin riski, ja koen olevani ihan yhtä turvassa tai vaarassa kuin ne normaalit perusterveetkin ihmiset. Pelottaako korona muuten? Kieltämättä vähän. Enemmän omien läheisten puolesta kylläkin kuin oman itseni, sillä en soisi kenellekään tätä tai mitään muutakaan virusta tai influenssaa.

Suunnittelin huhtikuulle pitkästä aikaa Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvaa ulkomaanmatkaa. Onneksi en varannut vielä lippuja tai muita, sillä tällä hetkellä ei houkuta yhtään lähteä pois Suomesta. Ihan näin kotoa Vaasastakin lähteminen nyt viikonlopun ajaksi jännittää, mutta tuskin maa ehtii mennä sellaiseen lakkotilaan, ettei sunnuntaina juna kulkisi enää takaisin Pohjanmaalle. Tulin meinaan viikonlopuksi Lappiin siskonpoikani ristiäisiin, sillä niitä en yksinkertaisesti halunnut jättää välistä.

Eniten mua hämmentää se, miten tilanne on edennyt näin hurjan nopeaa vauhtia. Ensin korona tuntui olevan todella kaukainen asia, ja nyt yhtäkkiä kaikki isot tapahtumat, urheilusarjat ja ties mitkä on peruttu. Nyt jännitetään, suljetaanko koulut ja muut, joiden mukana menisi tietenkin yliopisto. Opiskelut onneksi hoituvat hyvin etänäkin, jos tällaiseen ratkaisuun päädytään. Mulla on myös työvuoro heti tiistaina asiakaspalvelussa, jota taas ei voi hoitaa kotoa käsin. Saa nähdä, miten käy. Taloudellisesti tämä on rankkaa monelle yrittäjälle, jonka liiketoiminta pysähtyy täysin. Itse saan tällä hetkellä olla sivustaseuraajan asemassa ja toivoa sormet ristissä kuolemien määrän pysähtyvän ja tilanteen palaavan ruotuun nopeasti.

korona perussairaus 2


Toivon, että tämä tilanne aiheuttaa sen verran hyvää, että ihmiset heräävät etätoiminnan mahdollisuuteen paremmin. Se voisi parhaimmillaan pudottaa esimerkiksi kokousmatkojen määrää huimasti, ja täten säästää ilmastoa ja luontoa. Ei, en sano että koronan leviämisessä olisi mitään hyvää, mutta ihmiset voisivat nyt etätyöskentelyyn pakotettuina huomata sen hyödyt. Ja toivottavasti myös huomata, että sitä vessapaperia ei olisi ihan niin paljon tarvinnut hamstrata. Mieluummin yli- kuin alireagoidaan, mutta rajansa kaikella.

Toivotan teille kaikille terveitä päiviä, paljon sietokykyä ja suurta ymmärrystä ja empatiaa muita kohtaan. Käykää naapurin ikäihmisten puolesta ostoksilla, soittakaa ja kyselkää kuulumisia, älkääkä hysterisoiko. Hyvää viikonloppua teille 

Ps. Mun mielestä huumori on yksi parhaista suojautumiskeinoista, mutta tilannetaju on näissä tilaneissa tärkeää. En naura sairaudelle tai kyseenalaista sen vakavuutta, jos hymähdän huvittavalle vessapaperinhamstrausmeemille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: