Black Fridaysta on luontevaa siirtyä toiseen suureen kulutusjuhlaan – jouluun. Mikä saa ihmiset villinä shoppailemaan jouluaaton molemmin puolin, ensin lahjojen perässä ja sen jälkeen alennusmyynneissä? Jouluhan se. Enkä sano, että lahjoissa olisi mitään väärää. Päinvastoin, jouluna on ihana muistaa läheisiään ja luoda tunnelmaa tarkkaan harkituilla lahjoilla, joita hankkiessa on todella ajateltu vastaanottajan tarpeita.

Toisaalta taas lahjojen antaminen voi tuntua pakkopullalta. Silloin helposti vain antamisen ja perinteiden vuoksi tulee hankittua toiselle jotain, mikä jää pölyttymään komeron hyllyille heti, kun sen kokee soveliaaksi pistää pois näköpiiristä. Kuka sellaista lahjaa oikeastaan edes tarvitsee?

joulu-kulutusjuhla-ylikulutus

Joululahjojen paketointiin käytetään hirveä määrä kertakäyttöistä lahjapaperia, jota ei voi edes lajitella hyötykäyttöön, sillä se kelpaa vain sekajätteeseen poltettavaksi. Lisäksi paperissa pitää olla jouluaiheisia kuvia, jolloin samaa rullaa ei voi käyttää ympäri vuoden annettaviin synttärilahjoihin.

Joulukoristeet ovat usein muovisia, ja niistä saattaa irrota lopulta roskiin tai imurin kautta roskiin meneviä osia. Onneksi monet käyttävät useita vuosia, jollei jopa vuosikymmeniä vanhoja koristeita, mutta helposti niitäkin tulee ostettua lisää, kun jotain kivaa sattuu kaupassa esiin.

Jouluruokaa valmistetaan niin, että pöydät notkuu. Niitä syödään useita päiviä, mutta ylijäämäruoat lentävät kuitenkin lopulta roskiin.

joulu-kulutusjuhla-ylikulutus

Kulutukseen saa tietysti myös käytettyä rahaa yllin kyllin, ja muutaman päivän sisällä koko joulu on jo ohi. Jouluun liittyvä kerskakulutus on aina ahdistanut, myös silloin, kun lapsena joulun jälkeen vertailtiin lahjoja ja oltiin kateellisia, kun kaveri oli saanut kymmenen pakettia enemmän.

Mä en ole jouluihminen, mutta tykkään silti joulun lämpimästä tunnelmasta. Siihen sopivat koristeet, lahjat ja hyvä ruoka, mutta kaikkea voi tehdä sopivasti ilman överien vetämistä.  Joulussa tärkeintä on kuitenkin yhdessäolo hyvillä mielin, ei älytön kulutus ja suuri stressi kaiken onnistumisesta.

Olen ajatellut joulukuussa tehdä blogiin pienen vastuullisen joulukalenterin, jossa antaisin vinkkejä muun muassa lahjojen paketointiin ekologisesti. Miltä tämä kuulostaa? Postaustoiveita saa myös esittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: