Yleinen

Kotikaranteenin vinkkipaketti – näin vältät tylsistymisen neljän seinän sisällä

Valmiuslaki astui voimaan ja Suomessa yhä useampi jää kotikaranteeniin odottamaan parempia päiviä. Koska kotona oleminen voi tylsistyttää, päätin kertoa vinkkejä karanteenin ajalle, jotta kotona voisi tehdä muutakin kuin lukea uutisia ja pestä käsiä. Tiedän, että moni ihminen käy edelleen kodin ulkopuolella töissä (minä) tai tekee kotoa käsin etätöitä (minä), jolloin lekotteluun ei ole loputtomasti aikaa. Kuitenkin kun normaaliin arkeen kuuluvat kotoa poistumiset tulee karsia minimiin, voi alla olevasta listasta löytyä kivaa ajanvietettä kotona toteutettavaksi. Kuvituksena käytän vanhoja kesäkuvia muistuttaakseni, että parempia päiviä on vielä tulossa. Tai siksi, että viime aikoina kuvaaminen on ollut viimeisenä mielessä.

Lue kirjoja
Nyt jos koskaan on hyvä aika kaivaa kirjat pölyttymästä hyllyistä ja sukeltaa mielikuvituksen maailmaan. Eikö olisikin ihanaa paeta hysteriaa hetkeksi jonkun toisen ajatuksiin ja vaihtaa iltaisin puhelimen näytöltä selatut huonot uutiset aivan muihin seikkailuihin? Jos kaipaat kirjasuosituksia, niitä löytyy ainakin tästä sekä tästä postauksesta.

Lue blogeja
Itse blogien suurkuluttajana olen tyytyväinen siitä, että usea blogi päivittyy nyt entistä useammin. Aiheita löytyy myös koronan ulkopuolelta, joten nyt kaikki oman elämänsä ullataalasmaat ja muut ihan normaalilla tavalla blogeista nauttivat voivat nauttia sydämensä kyllyydestä tiuhasta postaustahdista. Suosittelen lukemaan esimerkiksi Sarandan kauniita ajatuksia ja hyviä pohdintoja, Annikan positiivisia ja pitkälle samaistuttavia ajatuksia sekä Henriikan maanläheisiä postauksia upeilla kuvilla höystettynä.

karanteeniin tekemistä 1

Kuluta suoratoistopalveluita
Täydellinen aika katsoa läpi Frendit, pitää Potter-maraton tai sukeltaa Nälkäpelien maailmaan. Jos kaipaat sarjavinkkejä, löydät niitä tästä sekä tästä postauksesta. Leffaillan inspiraatiota taas löydät täältä. Mun tämän hetken katsotuin sarja on The Big Bang Theory eli Rillit huurussa, jonka kaikki kaudet löytyy nyt Dplaysta viiden euron kuukausihintaan.

Opettele uusi taito
Oletko aina halunnut oppia soittamaan kitaraa tai virkata lämpimimmät myssyt? Nyt on hyvä aika opetella uusi taito. Netti pursuaa erilaisia ohjeita, ja youtubesta löytyy esimerkiksi ne kitaran soiton alkeet kotiin harjoiteltavaksi. Myös uuden kielen alkeita voi opetella näppärästi erilaisten sovellusten, kuten WordDiven tai DuoLingon avulla.

Tee suursiivous
Kodin suursiivoukselle ei ole ikinä aikaa. Karanteenissa kodin viihtyisyys on kuitenkin tärkeää, joten nyt moppi heilumaan ja pölyhuiskut esiin. Pese lattiat, hankaa keittiön kaapit puhtaaksi, pese pyykkiä ja anna pöpöille kyytiä.

Käy läpi vaatekaappisi
Tämäkin on asia, joka pitäisi tehdä säännöllisesti, mutta jolle ei tunnu olevan ikinä hyvä hetki. Pistä syrjään kaikki vaatteet, joita et enää käytä, ja vie ne myöhemmin hyväntekeväisyyteen tai kirpparille.

Tee roikkumaan jääneet pienet askareet
Vaihda kuukausia sitten palanut lamppu, ompele kiinni irronnut nappi, tyhjennä takkiesi taskut, pese se vähän pahalle haiseva biojäteastia. Tee nyt ne asiat, joita olet lykännyt myöhemmäksi.

karanteeniin tekemistä 2

Sisusta kotia
Tai ainakin suunnittele vaihtelua sisustukseen. Käy läpi erilaisia inspiraatiokuvia ja selaa netistä valmiiksi tuotteita, joilla haluat kotiasi uudistaa. Tee valmiiksi tilaa keittiöön uudelle lajittelupisteelle ja vaihda sisustustaulut komerossa aikaansa odottaviin kuviin.

Pidä päiväkirjaa
Rakas koronapäiväkirja, tämä on 52. päiväni karanteenissa… Ehkä myöhemmin voit julkaista jännittävät pään sisäiset taistosi koronavirusta vastaan. Tai ihan vain purkaa tuntemuksia paperille ja miettiä myöhemmin, että onneksi tilanne on jo ohi.

Tilaa kukkia kotiin
Kuinka usein olet hemmotellut itseäsi tilaamalla kotiin valmiin kukkakimpun? Käytä kerrankin aikaa siihen, että valitset rauhassa mieleisesi kukat, tilaa ne kotiovelle ja hemmottele itseäsi. Samalla saatat tukea paikallista yrittäjää.

Kuuntele podcasteja
Omia suosituksiani ovat ainakin Auta Antti!, Papupata, Parisuhdekriisi, Nonsense ja eeddcast.

Pelaa lautapelejä, tietokoneella ja pelikonsolilla
Koska olet viimeksi pelannut jotain? Itse olen todennut pelaamisen olevan yllättävän hauskaa ajanvietettä. Mene koneella Miniclipiin ja nostalgioi vanhojen pelien äärellä. Lataa pelikonsoliin ilmaisia pelejä ja koukutu. Pelaa perheen kesken Aliasta tai Scrabblea. Älä kuitenkaan pelaa Monopolia, se on tuskaisen pitkä peli, varsinkin häviäjälle.

Lataa TikTok ja opettele hittitanssit
Näin kuulemma kannattaa tehdä. Itse en ole vielä kyseiseen sovellukseen tutustunut, mutta kuulemma tanssien opetteleminen sieltä on suosittua toimintaa.

karanteeniin tekemistä 3

Mielikuvamatkusta
Ulkomaille ei ole enää asiaa matkustaa, mutta mielikuvamatkailu ei ole kiellettyä, ja on kaiken lisäksi ystävällistä niin ympäristölle kuin luonnollekin. Lue muiden matkajuttuja ja seikkaile Google Earthin kautta uusiin maisemiin.

Järjestä koneella olevat kuvat järjestykseen
Ne eivät kuitenkaan ole oikeissa kansioissa ja hyvässä järjestyksessä. Vai voitko väittää vastaan?

Soita maratonpuheluja ystäville ja sukulaisille
Kun tapaamiset karsitaan minimiin ja turvaväli venytetään maksimiin, on parasta ottaa luuri käteen ja soitella tuttujen kuulumiset läpi. Itse tykkään varsinkin videopuhelujen soittamisesta, siinä on oma tunnelmansa.

Nuku olohuoneessa
Pieni, mutta virkistävä keino rikkoa rutiineja on nukkua toisessa huoneessa. Patja lattialle ja yökylävibat päälle. Jos oikein villiksi heittäydyt, voit katsoa jopa telkkaria uniajastimella nukahtamiseesi saakka.

Tilaa ruokaa kotiin
Nykyään Woltkin jättää ruoat oven taakse, jotta tartuntariskit voidaan minimoida. Hemmottele itseäsi siis kotiinkuljetuksella ja säästä kotivaraasi yhden päivän pidemmälle.

Ala joogaamaan tai meditoimaan
Kumpaankin löytyy ohjeita netistä ja YouTubesta. Ota tavoitteeksi tehdä tätä joka ilta tai aamu, ja äkkiä rauhoittuminen ja itsensä lataaminen on rutiinisi myös normaalin arjen alkaessa.

Opettele kokkaamaan uusia reseptejä
Voit myös opetella leipomaan. Nyt kun kaupan hyllyt ammottavat tyhjyyttään voi olla hyvä aika puhdistaa peukalot jauhoista ja käyttää ne jauhot leivän leipomiseen. Ruokaresepteihin saa vaihtelua, kun pyrkii käyttämään niitä ainesosia, jotka yleensä unohtuvat kaapin perälle.

Nauti yksinolosta tai asuinkumppaneidesi seurasta
Okei, kyllähän molemmat vaihtoehdot pidemmän päälle saa ihmisen mökkihöperöitymään ja hermot koetukselle. Mutta kuinka usein tulee mahdollisuus oikeasti nauttia kotona olosta ilman, että koko ajan pitäisi mennä johonkin? Ota ilo irti nyt kun et muutakaan voi.

Mitkä ovat sun parhaat kotikaranteenivinkit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: