Mietin pitkään, haluanko edes kirjoittaa tästä aiheesta. Alkoholin käyttö on kuitenkin Suomessa niin iso osa kulttuuria, vähän hyvässä ja enemmän pahassa, että keskustelua tulisi pitää yllä. Tieto lisää vastuullisuutta ja niin pois päin.

En tosiaan ole nyt reilu puoleen vuoteen ottanut pisaraakaan alkoholia, vaikka aiemmin olen käyttänyt alkoholia silloin tällöin. Mistä tämä muutos johtuu?

Ensinnäkin, alkoholin käyttöni on parin vuoden sisään ollut muutenkin hyvin vähäistä. Myönnän näin opiskelijana ottaneeni enemmänkin huikkaa monta kertaa, mutta oikeasta humalatilasta on aikaa jo muutama vuosi. Humalahakuisen juomisen poisjäämiseen on yksinkertainen syy: vihaan krapulaa yli kaiken. Krapulan voi välttää varmasti vain juomatta olemisella, joten ihan huomaamatta alkoholimäärät alkoivat pienenemään.

Join kuitenkin silloin tällöin lasin viiniä tai saunajuomana siiderin. Kärsin usein kovista migreeneistä, ja pienikin määrä alkoholia saattaa laukaista kohtauksen. Se on suurin syy, miksi olen vähentänyt yksittäistenkin alkoholiannosten määrää. Migreenikohtaus saattaa kestää useita päiviä, ja mielestäni saunasiideri ei ole sen arvoinen. Alkuun otin saunaan mukaan alkoholitonta siideriä tai olutta, mutta nyt nekin on vaihtunut jääteehen tai jääneet kokonaan pois.

Tammikuun lopussa otin puolikkaan pullollisen inkivääriolutta saunan jälkeen, ja seuraavan päivänä lasin skumppaa. Sen jälkeen alkoholi on jäänyt kokonaan pois osittain tiedostaen, osittain tiedostamatta. En ole päättänyt, että en saa juoda – ei ole vain tehnyt mieli. Sen kummempaa syytä mulla ei juomattomuuteen ole.

En tiedä, kuinka kauan holittomuus tulee kestämään. Kirjoitan tätä postausta perjantaina ja olen lähdössä festareille, jossa on kattava viinivalikoima. Voi olla, että otan lasillisen tai pari siis jo tänä viikonloppuna – tai voi olla, että en ota nyt enkä myöhemminkään. 

Päihteettömyys on tuntunut hyvältä, ja migreeniin voi syitä hakea nyt muualta. Juon alkoholia jos juon, enkä ota siitä itselleni mitään paineita. Onneksi ystäväporukkani on sen verran fiksu, ettei mun ole tarvinnut selitellä juomattomuuttani kellekään. Oikeastaan aihe ei ole noussut esiin missään vaiheessa. Kerran olen käynyt terassilla kesällä, ja otin alkoholittoman juoman. Pieneksi yllätyksekseni niin tekivät kaikki muutkin porukastamme ihan muuten vaan.

Käytätkö sinä alkoholia?

4 Comments

  1. Hei! Pahan krapulan jälkeen päätin, että nyt loppuu viinin juonti. Tuosta on kohta kaksi vuotta ja hyvin pyyhkii ilman Alkoa. Olen kiitollinen!

  2. Mä oon viimeks juonut maaliskuussa. Silloinkin viiniä ruuan kanssa. On vaan lipsahtanut tällainen pitkä väli tähän, kun on vaan viikonloppusin muuta puuhaa. Rakennan viikonloput sen ympärille, mitä haluan tehä aamusin ja se on usein retkeilyä. Sitä taas ei oikein rapulassa voi tehä.

  3. Heippa! Kiva kuulla, että ilman alkoholia on sujunut hyvin. Mä oon nyt tän vuoden puolella muutamia kertoja juonut yhden lasillisen – ollut ihan kiva päätös, mutta ilmankin olisi pärjännyt vallan mainiosti. 🙂

  4. Ymmärrän hyvin! Mäkin tykkään retkeillä ja nyt taas lenkkeillä, ja kumpaankaan ei sovi alkoholin nauttiminen edellisenä iltana. Mulla on tavallaan ikävä viinin makua ja suutuntumaa, mutta taas niitä alkoholin sivuvaikutuksia ei oo ollenkaan ikävä. Ja toisaalta, eipä sitä tissuttelua oo tärkeää harrastaa, ei holillisen eikä holittoman juoman kanssa. On niitä kivempiakin harrastuksia, kuten vaikka tuo retkeily. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Saattaisit kiinnostua myös näistä postauksista: